Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες δοκιμές εμβολίων για την Covid-19 σε υγιείς εθελοντές που θα εκτεθούν εσκεμμένα στον νέο κορωνοϊό, προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους, αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
- Σύμφωνα με το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, που επικαλείται άτομα με συμμετοχή στο πρότζεκτ, οι «μελέτες πρόκλησης» (όπως ονομάζονται οι εν λόγω δοκιμές) θα χρηματοδοτηθούν από τη βρετανική κυβέρνηση και πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο σε μια ασφαλή τοποθεσία στο ανατολικό Λονδίνο. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.
Οι ερευνητές, που αποφεύγουν να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις πριν από την επίσημη παρουσίαση, είπαν στους FT ότι οι «μελέτες πρόκλησης» θα παίξουν καίριο ρόλο στο να «ξεκαθαρίσει το τοπίο» όσον αφορά στα υποψήφια εμβόλια έναντι της Covid-19 που θα περάσουν στο στάδιο των κλινικών δοκιμών την επόμενη χρονιά.
Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η διαδικασία έχει ως εξής: Ένα υποψήφιο εμβόλιο θα χορηγείται σε υγιείς εθελοντές και, περίπου έναν μήνα αργότερα, τα άτομα αυτά θα εκτίθενται στον ιό Sars-Cov-2 «υπό ελεγχόμενες συνθήκες». Περίπου 2.000 εθελοντές έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο για «μελέτες πρόκλησης» μέσω της αμερικανικής ομάδας «1Day Sooner» που πραγματοποιεί εκστρατείες για δοκιμές και έχει επιστρατεύσει μέχρι στιγμής 37.000 άτομα παγκοσμίως. «Οι παραδοσιακές κλινικές δοκιμές απαιτούν τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών και είναι πολύ δύσκολο για τους ερευνητές να συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο για πολλαπλές μελέτες εμβολίων», εξηγούν οι Financial Times.
O ακαδημαϊκός επικεφαλής του εν λόγω πρότζεκτ είναι το Imperial College London, ενώ την ευθύνη για την εκτέλεση των δοκιμών θα έχει η βρετανική εταιρεία hVivo. Σύμφωνα με τους FT, δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για το ακριβές σημείο που θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές πρόκλησης. Μια πιθανή τοποθεσία είναι η κλινική 24 κλινών της hVivo στο Γουαϊτσάπελ, όμως μπορεί να διεξαχθούν και σε μεγαλύτερο χώρο.
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο καθηγητής Ιατρικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ντόμινικ Γουίλκινσον, εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο. «Αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια απειλή από την Covid και είναι ηθική επιταγή να διεξάγουμε καλά ελεγχόμενες μελέτες πρόκλησης για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου, και κατόπιν να εντοπίσουμε τα καλύτερα εμβόλια».
Πάντως, για να πραγματοποιηθεί τελικά οποιαδήποτε δοκιμή πρόκλησης θα πρέπει να δοθεί έγκριση από την αρμόδια Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγειονομικής Περίθαλψης της Βρετανίας αλλά και από μία ανεξάρτητη επιτροπή για την ηθική των ερευνών.
protothema.gr
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Στην κορυφή τον Δεκέμβριο!
Χριστούγεννα στη Λίμνη Τριχωνίδα!
«MasterChef»: Κυκλοφόρησε το trailer