Ξεχάσαμε νωρίς

Θα έπρεπε να είναι ξεχωριστή ημέρα, γιορτινή και αισιόδοξη, έτσι όπως 76 χρόνια πριν βίωσαν την 14η Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι του Αγρινίου βλέποντας επιτέλους τα συντεταγμένα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. να παρελαύνουν στην ελεύθερη πλέον πόλη.

  • Πρόκειται για ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, το οποίο ασφαλώς δεν προέκυψε τυχαία. Χρειάστηκε η πάροδος ετών με απίστευτες στερήσεις, θυσίες και αγώνες. Και αίμα. Κι όμως, ελάχιστοι σήμερα θυμούνται αυτή την επέτειο.

Και το χειρότερο: την ξέχασαν κι εκείνοι που θεσμικά είχαν την υποχρέωση να θυμηθούν…και να υπενθυμίσουν.

Προσωπικά έχω αλλεπάλληλες φορές και με διάφορες αφορμές μιλήσει για την ανάγκη εισαγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα μαθήματος τοπικής ιστορίας.

Θεωρώ αδιανόητο και άκρως υπονομευτικό της ιστορικής μας αυτογνωσίας να μην γνωρίζουμε σημαντικά γεγονότα του χωριού και της πόλης μας, αυτά που καθόρισαν εν πολλοίς την μετέπειτα πορεία και εξέλιξη του τόπου.

Το Υπ. Παιδείας διαχρονικά δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να συμπεριλάβει στις αναρίθμητες μεταρρυθμίσεις του την εισαγωγή τέτοιου μαθήματος. Δυστυχώς.

Το θέμα, όμως, είναι …εμείς τι κάνουμε. Και αν αυτό που κάνουμε, όταν το κάνουμε και στο βαθμό που το κάνουμε, έχει πράγματι περιεχόμενο ή το κάνουμε απλώς και μόνο για να πούμε ότι το κάναμε!

  • Δεν είναι ωραίο πράγμα να μην σέβεται, να μην τιμά κανείς την ιστορία του.

Ιστορία…την οποία δεν είμαι διατεθειμένος να χαρίσω σε κανέναν. Και ουδείς έχει δικαίωμα να την οικειοποιηθεί.

 

Media group «Agrinio 365»  | Φώτης Μπερίκος