Ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε όλο τον κόσμο

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια την Πέμπτη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον εξαπλώνεται και επικρατεί σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

  • Από την αρχή της πανδημίας, περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους. Ρωσία, Βραζιλία και Ινδία ακολουθούν.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό είναι σίγουρα μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό καθώς πολλοί ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί και η καταγραφή όλων των περιστατικών είναι πρακτικά αδύνατη.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ, μέχρι τον Σεπτέμβριο ο SARS-CoV-2 πρέπει να είχε προσβάλλει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως δείχνουν ορολογικές εξετάσεις που ανιχνεύουν την παρουσία αντισωμάτων.

Στην Αφρική, περίπου 800 εκατομμύρια άτομα, ή τα δύο τρίτα της ηπείρου, εκτιμάται ότι είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι τον Σεπτέμβριο, αριθμός μακράν μεγαλύτερος από τα 8,2 εκατ. κρούσματα που είχαν αναφερθεί μέχρι τότε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το στέλεχος BA.2 αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 86% των δειγμάτων που υποβάλλονται σε γενετικές αναλύσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Η BA.2 είναι πιο μεταδοτική από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, όπως BA.1 και η BA.22, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.

Σχεδόν το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid-19, το ποσοστό όμως πέφτει στο απογοητευτικό 14,8% για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Κρίση σε Νότια Κορέα και Σαγκάη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Παρόλα αυτά η ήπειρος αναφέρει πάνω από μισό εκατομμύρια κρούσματα την ημέρα,

Στις ΗΠΑ, τα νέα κρούσματα μειώνονται με ταχύ ρυθμό μετά το ρεκόρ του Ιανουαρίου, ωστόσο η έξαρση της πανδημίας σε περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης δημιουργεί ανησυχία για νέο κύμα στις ΗΠΑ.

Πρώτη σε ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων είναι η Νότια Κορέα, με πάνω από 182.000 νέες λοιμώξεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η Σαγκάη βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο πανδημικό κύμα από την ανακάλυψη του SARS-CoV-2 στην Ουχάν, περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά.

Η πόλη βρίσκεται σε αυστηρό lockdown και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση άρρωστων παιδιών από τους γονείς τους, το συνωστισμό στα κέντρα απομόνωσης και τη θανάτωση κατοικίδιων ζώων.

in.gr