Αγρίνιο: Στου «Παπαδόπουλου» …όπως παλιά (Video – Photos)

Ο χρόνος σταματά για λίγο. Ατμόσφαιρα που μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές.

  • Αποκόμματα εφημερίδων, παλιές διαφημίσεις και γκραβούρες -τα καπνά Αγρινίου- τα Σιγαρέτα «Άριστα» με τα 50 λεπτά, η πόλη κάποτε, ο Παναιτωλικός σε άσπρο – μαύρο, ρετρό φωτογραφίες, ο παραδοσιακός τιμοκατάλογος… Τα στρόγγυλα μεταλλικά τραπεζάκια του Καφενείου, οι πολύχρωμες ξύλινες καρέκλες…

Το Καφενείο-Ουζερί του «Παπαδόπουλου», λειτουργεί ως «χρονοκάψουλα» για τον επισκέπτη, ο οποίος γυρίζει πίσω στο χρόνο, με μια ιδιαίτερη νοσταλγία, από τις ιστορίες που συνοδεύουν τη φήμη του.

Το σημείο όπου η σύγχρονη πόλη, ενώνεται αρμονικά με το διαχρονικό και συναντά την παράδοση, σε ένα χώρο που παρέμεινε ανάλλαχτος για πάνω από μισό αιώνα. Και είναι σα να μην πέρασε μια μέρα…

Ένα από τα πιο δημοφιλή «στέκια» της πόλης, σημείο αναφοράς για ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης, πολιτικών πεποιθήσεων… ‘Οπως και τότε!

Στου «Παπαδόπουλου», πολιτικοί, επιστήμονες, υπάλληλοι, εργάτες, αγρότες… με ουζάκι, τσίπουρο ή κρασί και τον συνοδευτικό «μεζέ», ή ακόμη και καφεδάκι, αντάμωναν και γινόταν μια παρέα, αναπτύσσοντας θέματα κοινωνικού, πολιτικού αλλά και αθλητικού περιεχομένου!

Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Μητροπάνος, Λουκάς Νταράλας (πατέρας του Γιώργου Νταλάρα), Μπάμπης Γκολές, Άννα Φόνσου, Μίμης Δομάζος, Βίκυ Μοσχολιού είναι ορισμένοι από τους εκατοντάδες επώνυμους που γνώρισαν την ατμόσφαιρα του μαγαζιού.

Ήταν όμως και «το στέκι της πολιτικής», μιας και από εκεί πέρασαν Βουλευτές, Δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου. Μάλιστα ο αείμνηστος Δήμαρχος Αγρινίου της μεταπολίτευσης Στέλιος Τσιτσιμελής, στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά την πτώση της Χούντας, πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία στο πατάρι του ουζερί!

Το Καφενείο – Ουζερί του «Παπαδόπουλου» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της τοπικής κοινωνίας. Κουβαλά μια σπουδαία παράδοση και διατηρεί τη ζεστασιά και το παρεΐστικο χαρακτήρα του, συνδυάζοντας ιδανικά το παλιό με το σύγχρονο.

Εξαιρετικός ο καφές, από γυναικεία χέρια πλέον, προσεγμένος «μεζές», επικοινωνία, και ένα αληθινό χαμόγελο, από τη νέα ιδιοκτήτρια, Ευαγγελία Καλόφωνου, η οποία, με μεράκι και σεβασμό, από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου (6 Αυγούστου 2021), συνεχίζει να γράφει την ιστορία του πιο παλιού και αγαπημένου σημείου αντάμωσης των Αγρινιωτών.

Η κ. Ευαγγελία Καλόφωνου μίλησε στις ιστοσελίδες του Agrinio365 Media Group (Antenna-Star.gr και AgrinioTimes.gr), για την απόφασή της να αναλάβει ένα πατροπαράδοτα «ανδρικό πόστο», τη σύγχρονη και δημιουργική ανανέωση που έκανε διατηρώντας ταυτόχρονα το  παραδοσιακό στοιχείο, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε:


Agrinio365 Media Group (Antenna-Star.gr και AgrinioTimes.gr)

Νάντια Μπούτα