Συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στον Γαλατά

Συνεδρίασε σήμερα Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 18:00 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και αφού βρέθηκε σε νόμιμη απαρτία, ασχολήθηκε με τα θέματα:

  • 1ο. Την ενημέρωση για το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση των αποφάσεων της πρόσφατης συγκέντρωσης των κατοίκων στον Εύηνο.
  • 2ο. Τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εξεύρεση προσωρινής και άμεσης λύσης στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους κατοίκους των Κοινοτήτων Γαλατά, Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου από την κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου.
  • 3ο. Την ανταλλαγή απόψεων και τον προγραμματισμό των περαιτέρω ενεργειών της Επιτροπής Αγώνα.

α. Αναφορικά με το 1ο θέμα, στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, επικαλούμενα το ψήφισμα της συγκέντρωσης των κατοίκων, εξέφρασαν την πεποίθηση πως η κατασκευή νέας οδικής γέφυρας στον Εύηνο, σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα, θα δώσει μακροπρόθεσμα οριστική λύση στο πρόβλημα.

Εξέφρασαν ακόμα την πίστη πως άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων θα δοθεί με την επιδιόρθωση της σιδηροδρομικής γέφυρας, καθώς και με τη γρήγορη αποκατάσταση της επικοινωνίας των κατοίκων με την πρωτεύουσα του νομού.

Τέλος, τόνισαν την ανάγκη λειτουργίας των αγροτικών ιατρείων Γαλατά και Περιθωρίου σε καθημερινή βάση, εκ περιτροπής, την ανάγκη μοριοδότησης των μαθητών της Τρίτης Λυκείου, καθώς και την ανάγκη οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης των κατοίκων των Κοινοτήτων, με την αξιοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων, που σχετίζονται με την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων σε πληγέντες.

β. Σε σχέση με τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εξεύρεση προσωρινής και άμεσης λύσης, ανακοινώθηκε πως την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Πάτρα, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.

Μετά τη σύσκεψη, το κυβερνητικό κλιμάκιο, επισκέφθηκε τη γέφυρα στον Εύηνο. Εκεί παρίσταντο και στελέχη του ΟΣΕ. Παρόντες ήταν και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Γαλατά κ. Μπαλωμένος και Περιθωρίου κ. Δαδάνης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Τραχύλης, οι οποίοι, ενημερώνοντας την Επιτροπή, ανέφεραν ότι ειπώθηκε πως είναι ρητή εντολή του πρωθυπουργού για την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας των κατοίκων Γαλατά και Περιθωρίου με την πρωτεύουσα του νομού και ότι δόθηκε εντολή στους παριστάμενους αρμοδίους του ΟΣΕ για την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση μέχρι την κατασκευή της οδικής γέφυρας.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα αιτήματα, οι προαναφερόμενοι αιρετοί είπαν πως το αμέσως επόμενο χρονικό θα ανακοινωθούν τα δρομολόγια αστικής σύνδεσης των δυο Κοινοτήτων με το Μεσολόγγι, τα οποία θα είναι δωρεάν για τους κατοίκους.

Η Επιτροπή πρότεινε να υπάρξουν και δρομολόγια προς τη Ναύπακτο, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Η πρόταση θα προωθηθεί άμεσα στα αρμόδια όργανα του Δήμου για τα περαιτέρω, με ευθύνη των αιρετών. Διαπιστώθηκε πως υπάρχει στασιμότητα στο θέμα της λειτουργίας των αγροτικών ιατρείων. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε, με ευθύνη του κ. Τραχύλη, να κλειστεί άμεσα ραντεβού με τον Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε. και να προωθηθούν οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για το θέμα στον Υπουργό Υγείας, με ευθύνη του εκπροσώπου του Συλλόγου Γυναικών Γαλατά «Αρμονία».

Αποφασίστηκε ακόμα να εξεταστεί το ενδεχόμενο μοριοδότησης των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και ανατέθηκε σε μέλη της Επιτροπής η σχετική πρωτοβουλία.

Τέλος, ομόφωνα αποφασίστηκε η Συντονιστική Επιτροπή να βρίσκεται σε εγρήγορση και αγωνιστική επαγρύπνηση, μέχρι την τελική δικαίωση του σκοπού και των στόχων της.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου

Κώστας Σακαρέλος