Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το σχολικό κουδούνι, που θα σημάνει την επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητά τους. Παράλληλα όμως εντείνονται και οι φόβοι ότι με τον αγιασμό και τον συγχρωτισμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες θα αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού στον ανήλικο πληθυσμό, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η πίεση φέτος να μετατοπιστεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
- Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ εντοπίζει πού εδράζεται η ανησυχία: «Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους το ποσοστό των παιδιών και εφήβων έως 17 ετών αποτελούσαν το 7% του συνόλου των κρουσμάτων. Όμως, μόλις τον περασμένο Μάιο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε σχεδόν 16% και τον Αύγουστο στο 20%».
Η «μετάφραση», δε, των ποσοστών αυτών σε απόλυτο αριθμό αποκαλύπτει την επέλαση του στελέχους Δέλτα στον ανήλικο πληθυσμό: «Τους πρώτους 15 μήνες της πανδημίας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά άγγιξαν τις 3.000. Το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε τις 28.000».
Μοιραία, ο καθηγητής δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος όταν η συζήτηση στρέφεται στις προβλέψεις που σχετίζονται με την επαναλειτουργία των σχολείων. «Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους πιθανόν να φτάσει και στο 30% επί του συνόλου. Συνεπώς, είναι μείζονος σημασίας οι γονείς μαθητών 12 ετών και άνω να εμπιστευτούν τα εμβόλια».
Σε Γυμνάσιο και Λύκειο
Είναι σημαντικό, πάντως, να σημειωθεί πως οι παιδίατροι – οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν επισήμως τους εμβολιασμούς (και) στα ιατρεία τους – εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των εμβολιασμών στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Πιο συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα παιδιά του λυκείου έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μαθητές του γυμνασίου δεν ξεπερνά το 14%.
Ένα ακόμη σημαντικό αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού.
Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Ο προβληματισμός, εντούτοις, είναι ακόμη μεγαλύτερος για τις τάξεις των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, δεδομένου ότι σε αυτές δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός «τείχους ανοσίας» μέσω του εμβολιασμού: «Είναι διαπιστωμένο ότι το ιικό φορτίο μειώνεται σημαντικά σε κλειστούς χώρους, όταν αερίζονται. Συνεπώς εκτός από τη χρήση μάσκας οι δάσκαλοι θα πρέπει να έχουν τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές, δεδομένου ότι έως και τα Χριστούγεννα έχουμε καλό καιρό», σημειώνει ο ειδικός, σπεύδοντας να προσθέσει πως «δεν θα ήθελα να δω πάλι να κλείνουν τα σχολεία».
Προειδοποιεί, ωστόσο, πως από τα παιδιά που θα μολυνθούν «αναμένεται το 2% να νοσήσει βαριά, χρήζοντας νοσηλεία. Κάποια από αυτά θα μπουν στην Εντατική και ορισμένα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν».
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Μητρώου ασθενών με Covid-19, από την έναρξη της πανδημίας και έως τον Ιούλιο νοσηλεύτηκαν στη χώρα μας 230 έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών. Και παρότι η θνητότητα είναι πολύ χαμηλή δεν είναι μηδενική, αφού έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι εφήβων.
Να τηρήσουμε τα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση και καθώς το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει δημιουργήσει ένα σφιχτό πλαίσιο κανόνων που χωρίζεται σε δύο βασικούς άξονες (μέτρα ατομικής προστασίας και testing), είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η πανδημία εντός των σχολικών αιθουσών.
«Το ζητούμενο είναι πώς θα συμπεριφερθούν τα παιδιά, δεδομένου ότι μικροί και μεγάλοι είναι πλέον εξοικειωμένοι με τον ιό με αποτέλεσμα να έχουν χαλαρώσει τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χρήση μάσκας – ακόμη και σε μεγαλύτερους, εμβολιασμένους μαθητές – κρίνεται αναγκαία», τονίζει η παιδίατρος, επιστημονική συνεργάτιδα της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Παρδάλη.
Ιδίως, δε, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι, βάσει νέας έρευνας που βρίσκεται στο στάδιο της προδημοσίευσης, το 13% των μαθητών θα… διασταυρωθεί με τον ιό, ακόμη και με τη χρήση μάσκας και εβδομαδιαίου τεστ. «Χωρίς να υπάρχει επίσημη οδηγία, σαφέστατα οι χειρουργικές μάσκες προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αρκεί το μέγεθός τους να είναι κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών», σημειώνει η ίδια.
Η πιστή τήρηση των μέτρων είναι σημαντική για έναν επιπλέον λόγο: «Είναι κρίσιμο να μη δούμε να αυξάνονται σημαντικά οι νοσηλείες μικρών ασθενών, αφενός για τη διαφύλαξη της ίδιας της υγείας τους και αφετέρου για τη σωστή διαχείριση και νοσηλεία περιστατικών πλην Covid».
Για τον λόγο αυτόν, ήδη το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση των μικρών ασθενών κατά το πρότυπο των γενικών κλινικών που παραχωρούνται για τις ανάγκες του Covid στους ενήλικους ασθενείς.
Πάντως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων έπειτα από τις πρώτες τρεις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων.
in.gr
Σχετικά Άρθρα
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Άγνωστοι του έφτιαξαν ψεύτικο προφίλ στο Facebook
Αγρίνιο – Οδός Γρηγορίου Ξενοπούλου: Επιτέλους μπήκαν κολωνάκια στο Πάρκο!
Αγρίνιο – Δικαστικοί Υπάλληλοι: Κοπή Βασιλόπιτας σε ευχάριστο κλίμα