Η Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια, χημικός μηχανικός, μαχητική εκπρόσωπος της ιστορικής γενιάς του Πολυτεχνείου, που έγινε διεθνώς γνωστή ως επικεφαλής της αποστολής του ΕΜΠ που αναστήλωσε το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.
- Γεννήθηκε στη Ρόδο. Με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το 1948, η Ελληνική Διοίκηση έστειλε τους γονείς της στη Ρόδο για να διευθύνουν, ο πατέρας της την ανασυγκρότηση κι η μητέρα της την εμπορική σχολή.
Η Τώνια Μοροπούλου απέκτησε το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1975 και το 1984 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
Από το 2003 είναι Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Φυσικοχημεία και Τεχνική της Φθοράς και Συντήρησης Δομικών Υλικών», στον τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών.
Διετέλεσε μέλος της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου και είναι η πρώτη εκφωνήτρια στον Πομπό το 1973.
«Δεν ήτανε ηρωισμός», λέει για το Πολυτεχνείο. «Ήτανε η αγάπη για τη ζωή αυτή που μας κράτησε για να μπορούμε να την βλέπουμε στα μάτια και να της γελάμε, για να μην μας σκοτώσουν έτσι κι αλλιώς με το κεφάλι κάτω φεύγοντας…»
Το έργο της στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέβαλε στην αντισεισμική προστασία της και στην αποκάλυψη των επιχρισμένων ψηφιδωτών, ήταν η αφορμή να κληθεί στην Ιερουσαλήμ για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου. Της ζητήθηκε και από τους τρεις Ιεράρχες, τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Γ’, τον Κουστωδό του Τάγματος των Φραγκισκανών και τον Πατριάρχη των Αρμενίων της Ιερουσαλήμ.
Η Τώνια Μοροπουλου ήταν επικεφαλής της πολυπληθούς ελληνικής επιστημονικής αποστολής που πραγματοποίησε εργασίες συντήρησης στο Ιερό Κουβούκλιο. Ο Τάφος «αποκαλύφθηκε» ξανά 200 χρόνια μετά την τελευταία αναστήλωση.
«Τα 2 δις των ανθρώπων που είδανε την εικόνα όταν ανοίγαμε τον Πανάγιο Τάφο, και την έδωσε το National Geographic, ήτανε νοερά προσκυνητές μαζί μας, πιστοί και άπιστοι, μπροστά στον Πανάγιο Τάφο και στο μεγάλο μήνυμα της Ανάστασης που είναι συγκλονιστικό και μας ξεπερνάει» λέει η Τώνια Μοροπούλου.
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Στέλιος Σγουράκης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Δημήτρης Μπλέτας.
Σχετικά Άρθρα
Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: Κοπή Βασιλόπιτας και βραβεύσεις στις 17 Ιανουαρίου
Νίκος Οικονομόπουλος – «Έκπτωτος Άγγελος»: Το τραγούδι του 2024
Μεσολόγγι – «Διέξοδος»: 25 χρόνια καθημερινής λειτουργίας