Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας

Η έρευνα του θεάτρου έγινε κατά το 1988 και 89 μετά από κάποια αρχαιολογική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε εκεί. Το θέατρο βρίσκεται έξω από τον οχυρωματικό περίβολο, δηλαδή τα τείχη και την ακρόπολη και γειτνιάζει μ’ ένα μικρό αταύτιστο ναό.

  • Το μικρό θέατρο της Μακύνειας παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της εξαίρετης θέσης του, από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια μοναδική άποψη ολόκληρης της περιοχής του Αντιρρίου, καθώς και των βορειοδυτικών παραλιών της Πελοποννήσου.

Είναι μονόσφηνο και ίσως χρησιμοποιήθηκε και ως Βουλευτήριο. Έχει τοξοειδή ορχήστρα, χωρίς οχετό.

Το κοίλο είναι στενό και πεταλόσχημο, χωρίς διάζωμα με 14 συνολικά σειρές εδωλίων από ντόπιο ψαμμιτόλιθο.

Για ένα τόσο μικρό θέατρο δεν προνοήθηκαν βέβαια κλίμακες ανόδου στο κοίλο.

Τα επίσημα ή τιμώμενα πρόσωπα προορίσθηκε να κάθονται στο βόρειο τμήμα της ορχήστρας. Οι επίσημοι έτσι εκτός από τα δρώμενα στη σκηνή έβλεπαν και τους θεατές.

 

Σκηνή

Σε αντίθεση με το κοίλο που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, το σκηνικό οικοδόμημα που βρίσκεται στα ανατολικά του θεάτρου έχει καταρρεύσει λόγω της απότομης κλιτύος, ενώ πιθανή είναι και η σταδιακή αφαίρεση του οικοδομικού υλικού και η επαναχρησιμοποίησή του σε νεότερες κατασκευές.

Ελάχιστα λείψανα είναι ορατά στην επιφάνεια του εδάφους, λίγοι είναι οι θεμέλιοι λίθοι που σώζονται, όχι όμως πάντοτε στην αρχική τους θέση. Τα λιγοστά αυτά στοιχεία μας επιτρέπουν να ανασυνθέσουμε με επιφύλαξη την εικόνα της σκηνής. Υπολογίζεται ότι οι διαστάσεις της ήταν 21,60 Χ 9,70 μ. Εκτός της σκηνής είναι ορατά και τα θεμέλια των στενών παρόδων του θεάτρου. Παρασκήνια δεν διακρίνονται, ούτε άλλα στοιχεία του θεάτρου, παρά μόνο ένα τμήμα αναλημματικού γωνιώδη τοίχου κατά την νότια πλευρά του.

Η αρχαία Μακύνεια είναι μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις της περιοχής και μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο προς επίσκεψη. Η παρέμβαση και η προσπάθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την αποκάλυψη αξιοσημείωτων στοιχείων δεν αποπερατώθηκε. Και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της αρχαίας Μακύνειας περιμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη, ώστε να έρθουν στο φως και εμείς οι νεότεροι ως ευλαβικοί προσκυνητές να τις επισκεφτούμε.

aitoloakarnania.com.gr