Ενα από τα πιο απομονωμένα και αυθεντικά χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας θεωρείται η Αμπελακιώτισσα, κι ας απέχει μόνο 14χλμ από την Ευηνολίμνη κι άλλα τόσα από την Άνω Χώρα, το πιο γνωστό κεφαλοχώρι της περιοχής.
- Η Αμπελακιώτισσα είναι το ιδανικό χωριό-ορμητήριο για φυσιολατρικές περιηγήσεις στη γαλήνη του βουνού. Να γνωρίζετε ότι, δεν υπάρχει βενζινάδικο (ούτε ΑΤΜ), όπως σε όλα τα άλλα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας.
Διαδρομή: Ανω Χώρα-Αμπελακιώτισσα
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η ορεινή Ναυπακτία τελειώνει στη Άνω Χώρα. Κι όμως, έχει και πιο πέρα…
Ο ασφαλτόδρομος συνεχίζει σε μία “πράσινη” ορεινή διαδρομή, σχεδόν ατελείωτη, διασχίζοντας συνεχόμενες βουνοπλαγιές-κορδέλες με έλατα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά, για να φτάσει προς την κορυφή Τσεκούρα και την Αμπελακιώτισσα (14 χλμ).
Ο δρόμος τον χειμώνα δεν κλείνει ποτέ, όμως είναι απαραίτητο να έχετε αλυσίδες.
Η Αμπελακιώτισσα βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. μέσα σε παρθένα φύση, μακριά από κάθε φωτο-ρύπανση και ηχορύπανση. ‘Εχει θέα στο άγριο φαράγγι Κάκαβου όπου βρίσκεται το περίφημο πετρογέφυρο, όμως στο τοπίο κυριαρχεί η βραχώδης κορυφή Τσεκούρα.
Δύο πράγματα ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά στην Αμπελακιώτισσα: Η επιβλητική βουνοκορφή Τσεκούρα και το μοναστήρι της Παναγίας.
Παναγία η Αμπελακιώτισσα
Το μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας χτίστηκε το 1456 και πήρε το όνομά του από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.
Η παράδοση μιλάει για θαύμα της Παναγιάς να σώσει την εικόνα από τις καταστροφές των Τούρκων, οι οποίοι όταν κατέλαβαν το 1455 τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, πέταξαν την εικόνα στον Πηνειό ποταμό.
Εκτός από την εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, στη μονή φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια όπως ο χρυσοκέντητος σπάνιος επιτάφιος έργο της φημισμένης κεντήστρας Μαριώρας από την Κωνσταντινούπολη (1735) και η λάρνακα του Αγίου Πολυκάρπου. Το μοναστήρι λειτουργεί και δέχεται αρκετούς επισκέπτες όλο τον χρόνο.
Στο χωριό υπάρχει και ο σημαντικός ναός του Αγίου Νικολάου που ανακαινίσθηκε το 1744. Το εκπληκτικής τεχνικής ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1748 από τον ντόπιο τεχνίτη Αθανάσιο (Δαμιανό) με εικόνες της ίδιας εποχής, ενώ θαυμάσια είναι και η φατνωματική ρομβωτή οροφή.
Στην Ευηνολίμνη: μία βουνοκορφή- δρόμος
Η βόλτα από την Αμπελακιώτισσα προς την Ευηνολίμνη είναι μία βουνοκορφή- δρόμος. Σύντομη και εύκολη διαδρομή, ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα (14χλμ) μέσα από δάσος με έλατα και θέα στην Ευηνολίμνη. Πρόκειται για μία μικρή καταπράσινη off-road βόλτα για όλους σε υπέροχο δασικό δρόμο.
Βόλτες στα μονοπάτια
Κορυφή Τσεκούρα (υψόμετρο 1732μ.) : Σε μια στροφή, στα μισά του ορεινού δρόμου από την Αμπελακιώτισσα προς Ευηνολίμνη (υπάρχει πλάτωμα για αυτοκίνητο) βρίσκεται το μονοπάτι για την κορυφή Τσεκούρα.
Παρότι δεν είναι από τις ψηλότερες κορυφές στα Κράβαρα, έχει υπέροχη θέα στα Βαρδούσια προς τα ΒΑ, ενώ κάτω χαμηλά προς τα νότια φαίνεται η Αμπελακιώτισσα. Υπάρχει και συντομότερο μονοπάτι που οδηγεί απευθείας στην κορυφή είναι όμως κουραστικό και απότομο.
Φαράγγι Κάκαβου: Ταξιδιώτες, αγωγιάτες με μουλάρια, πραματευτάδες, ταχυδρόμοι, τσοπάνηδες με κοπάδια, προσκυνητές του μοναστηριού έπαιρναν, κάποτε, το λιθόστρωτο αυτό μονοπάτι προς το φαράγγι Κάκαβου για να φτάσουν στην ‘Ανω Χώρα διασχίζοντας τον Κότσαλο ποταμό από το εντυπωσιακό πετρογέφυρο.
Σήμερα η ίδια διαδρομή είναι μία από τις ωραιότερες πεζοπορικές βόλτες στην ορεινή Ναυπακτία σε καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι.
Το πέτρινο γεφύρι Κάκαβου χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κι απέχει μια ώρα από την Αμπελακιώτισσα. Ενώνει τις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού στο στενότερο σημείο πάνω από τον Κότσαλο ποταμό. Πριν ξεκινήσετε ρωτήστε στο χωριό για την κατάσταση του μονοπατιού.
greek-crossroads.gr
Σχετικά Άρθρα
Βόνιτσα: Κλοπή καμπάνας
Άγρια Άλογα στην Ορεινή Ναυπακτία!
Πιτσιναίικα: Έκοβε ξύλα και… πέθανε