Τελευταίο χωριό της επαρχίας Βάλτου. Σταυροδρόμι των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Άρτας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, είναι μικρό χωριό με 82 σήμερα κάτοικους που διαμένουν μόνιμα στο χωριό και άλλες 100 περίπου οικογένειες που παλιά έμεναν στο χωριό, ενώ σήμερα διαμένουν σε άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδος ή και στο Εξωτερικό.
- Ο ποταμός Αχελώος χωρίζει το χωριό από τους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Έχει μήκος 220 χλμ. και στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν ως ο βασιλιάς των ποταμών.
- Οι Αυλακιώτες από το 1911 και μετά συγκοινωνούν με τους Ευρυτάνες και Καρδιτσιώτες με την γέφυρα που χτίστηκε τότε από 60 Ηπειρώτες μαστόρους και 60 ντόπιους βοηθούς. Μέχρι τότε περνούσαν απέναντι με την Περαταριά που υπήρχε στη θέση Πεστροφωλιές. Από το 1965 το Αυλάκι με τα Βρουβιανά αποτελούν ξεχωριστή κοινότητα. Το 1998 με το σχέδιο Καποδίστρια εντάχθηκαν στον Δήμο Ινάχου.
Στο Αυλάκι υπάρχουν δυο πολύ παλιές εκκλησίες ,του Αη-Γιώργη και του Αη-Νικόλα και μια νεότερη του Αγίου Κωνσταντίνου. Η εκκλησία του Αη-Γιώργη βρίσκεται στη θέση Ζάβατο, εκεί που ήταν η παλιά Βερβίτσα. Είναι αφιέρωμα κάποιου Κοντοχρήστου Θόδωρου. Αυτός ξεκίνησε από το Αυλάκι -που τότε ονομαζόταν Βερβίτσα- με πραμάτεια να πάει για να τα πουλήσει. Όμως η πραμάτεια αυτή (γίδια, πρόβατα, άλογα και βόδια), έφυγε από τη θέση Τρύπιο Λιθάρι και έφτασε στο Κομμένο Άρτας. Ο Κοντοχρήστοs ψάχνοντας κοιμήθηκε για λίγο στο Ζάβατο και τότε είδε σε όνειρο τον Αη-Γιώργη να τον οδηγεί στο Κομμένο και να του ζητάει να χτίσει εκκλησία. Πράγματι με την βοήθεια όλων των χωριανών χτίστηκε η εκκλησία.
- Η εκκλησία του Αη-Νικόλα βρίσκεται στη μια άκρη του χωριού και εκεί υπάρχει και το Νεκροταφείο. Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς χτίστηκε αυτή η εκκλησία, λένε όμως ότι είναι περίπου 400 χρόνων.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ο πολιούχος του χωριού και η εκκλησία χτίστηκε το 1905 στο κέντρο του χωριού. Υπήρχαν στο χωριό και δυο λιθόκτιστα εκκλησάκια. Το ένα ήταν του Αη-Μηνά κοντά στη θέση Εκκλησούλα. Σε αυτή τη θέση πριν το 1900 ήταν μια μικρή εκκλησία και στην αυλή της έθαβαν τα παιδάκια που πέθαιναν αβάπτιστα. Στη θέση Βελαωρούλα κοντά στον Αχελώο υπήρχε το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου σαν απομεινάρι της εκκλησίας που υπήρχε εκεί παλιά.
Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό, είναι το Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε στη διετία 1958-1960. Μέχρι τότε τα μαθήματα γινόταν σε διάφορα σπίτια. Εδώ και μερικά χρόνια δυστυχώς παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών-παιδιών.
ellinika-xwria.blogspot.com
Σχετικά Άρθρα
Μεσολόγγι: Στην Κατοχή θανατώθηκε κοπάδι που νόσησε από Ευλογιά Αιγοπροβάτων
Μεσολόγγι: Προχωρούν τα Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου
Στο Νοσοκομείο Αγρινίου, 4 τραυματίες, μετά από σφοδρή σύγκρουση στον Κόμβο Συκιάς