Περατιά Αιτωλοακαρνανίας (Photos)

Η Περατιά βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στην είσοδο της γέφυρας της Λευκάδας. Απέχει 25,5 χλμ. ΝΔ. της Βόνιτσας και 7 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας. Βόρεια του χωριού βρίσκεται ο οικισμός Αγία Βαρβάρα που παλιότερα ονομαζόταν ως Πάνω Χαχαλάς και πάνω σε χαρακτηριστικό βράχο στη στροφή του δρόμου για τη Λευκάδα, το “Κάστρο του Γρίβα” ή “Κούλια του Γρίβα” ή “Φρούριο του Τεκέ”.

Το έκτισε ο Αλή Πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα στη θέση «Τεκές» για να καταλάβει το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, αλλά μετά την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους, δόθηκε στην οικογένεια των Γριβαίων.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1836 να προσαρτάται στον τότε δήμο Ζαβέρδας (Παλαίρου)[4]. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με την Αγία Βαρβάρα, τη νησίδα Βαγιά και τηνησίδα Φορτί αποτελούν την Τοπική κοινότητα Περατιάς που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Πάλαιρου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει ως κοινότητα πληθυσμό 346 κατοίκους, ενώ ως οικισμός 219.