Χ. Σκαμνέλος στον Antenna Star: «Η βία πέρασε μέσα στο κατ’ εξοχήν σώμα της κοινωνίας» (Ηχητικό)

Στον Antenna Star και την εκπομπή του Λευτέρη Τηλιγάδα με τίτλο «Άκου τώρα, να δεις» φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο συντονιστής ψυχίατρος και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Αγρίνιο, κ. Χρήστος Σκαμνέλος.

  • Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε με αφορμή τρία γεγονότα, τη ληστεία στο Χαλκιόπουλο, τη θαρραλέα δήλωση της κ. Μπεκατώρου, καθώς και την επίθεση στο φύλακα του Μετρό από δύο ανήλικους δράστες, τα οποία σόκαραν την τοπική και ελληνική κοινωνία και αναζητήθηκε το κοινωνικό αποτύπωμα που άφησαν, αλλά και οι αιτίες που τα δημιούργησαν.

Ο κ. Χρήστος Σκαμνέλος αναφέρθηκε στην εποχή της απομόνωσης και της ιδιωτείας, την οποία ζούμε υποστηρίζοντας ότι το κλειδί της διεξόδου και της ίασης είναι ο δημόσιος χώρος.

«Το ένα κομμάτι της βίας», είπε μεταξύ άλλων, «είναι από τη μια, η άμεση βία που δημιουργεί δράστες και θύματα και ταυτόχρονα από την άλλη, η όλη στάση της κοινότητας, η οποία πρέπει, για παράδειγμα, να περάσουν κάποιες μέρες για να συνειδητοποιήσει την απουσία  των μελών της. Αυτό οριοθετεί μια άλλη βία, μια βία κοινωνική».

«Οι άνθρωποι ζούμε μόνοι μας» σημείωσε. Ιδιωτεύουμε και αυτό δημιουργεί πολύ εύκολα εντάσεις, έξω από τους ηθικούς κανόνες. Όπως γνωρίζετε, αν και κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, οι δύο ηλικιωμένοι του Βάλτου δέχτηκαν επίθεση από τους γείτονες.

«Και στα τρία περιστατικά που ανακάτεψαν πραγματικά το κομμάτι της βίας στην Ελλάδα και που ακόμα συζητιούνται και θα συζητιούνται φεύγουν τα στερεότυπα ότι οι δράστες είναι κάποιοι ξένοι. Η βία πέρασε μέσα στο κατ’ εξοχήν σώμα της κοινωνίας. Κι έρχονται αυτά τα περιστατικά… κι είναι πολύ εύκολο να πεις: θα σκοτώσω το γείτονα να του πάρω τα λεφτά».

«Ελπίζω», κατέληξε, «ότι η κοινωνικότητα, η παιδεία, η τέχνη, η υγεία, θα μας οδηγήσουν να αντιδράσουμε σαν άνθρωποι. Δεν θα τα χάσουμε όλα αυτά. Είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση του είδους μας αυτά. Κι ότι προσπάθειες κι αν γίνουν να μας κλείσουν στον εαυτό μας δεν θα τα καταφέρουν. Η απάντηση έρχεται μέσα από την κινητοποίησή μας. Η σχέση είναι αυτή που θεραπεύει, ούτε φάρμακα, ούτε τίποτα. Τα βήματα που κάνουμε σαν είδος μπροστά είναι όταν είναι κοινά, όταν  είναι πολλά, όταν είναι ενωμένα».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Σκαμνέλου στον Antenna Star 103.5: