«Χαλαρώσαμε»…

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά ακούμε τις φράσεις και μάλιστα από «επίσημα χείλη», ότι «πλησιάζουμε στην έξοδο», «λίγο ακόμα και μπαίνουμε στην τελική ευθεία» και άλλα παρόμοια συμπεράσματα, τα οποία όμως υπονομεύονται, αμέσως μετά, από τα ίδια «επίσημα χείλη» που τα πρόβαλαν και τα τεκμηρίωσαν.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι κοινωνίες την πρώτη 20ετία του 2000 αντιμετώπισαν -πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν- έντονες περιβαλλοντικές, οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις, οι οποίες θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας των μελών τους, αυξάνοντας συνεχώς την αίσθηση της αναίρεσης των «σταθερών» χαρακτηριστικών τους.

Η διαχείριση αυτών των κρίσεων είναι φυσικό από την πρώτη στιγμή που εκδηλώνονται μέχρι και την τελευταία, δεν μπορεί να είναι, ούτε μόνο πολιτική ούτε μόνο τεχνοκρατική. Παντού και πάντοτε αυτές θα αντιμετωπίζονται κυρίαρχα από τις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θα πρέπει αναμφίβολα να προσμετρούν πόσο από το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτουν είναι διατεθειμένες να ξοδέψουν.

Και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα των αποφάσεων.

Άνοιγμα στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας είναι αυτοκτονία υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες. Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση, αισθανόμενη ότι το πολικό της κεφάλαιο έχει αρχίσει να συρρικνώνεται επικίνδυνα, τα οικονομικά επιτελεία να κοιτούν τα όποια αποθέματα να λιγοστεύουν επικίνδυνα και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν εδώ και καιρό τη μεγάλη «κούραση» της ελληνικής κοινωνίας από τα μέτρα της καραντίνας, αποφάσισε την χαλάρωσή της.

Από την άλλη η «κούραση» του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία αναφοράς και κυρίως στις Μ.Ε.Θ. ενέχει τον κίνδυνο να πάψει να είναι διαχειρίσιμη, την ώρα που η μόνη ενημέρωση του κοινού είναι τόσο αντικρουόμενη που περισσότερο την σύγχυση υπηρετεί, παρά την αποσαφήνιση .

  • Οι κρίσεις, λένε οι θεωρητικοί, είναι ακραίες καταστάσεις και απαιτούν μια διαχείριση που εδράζεται σε συνεχείς διορθώσεις των λαθών. Το ζήτημα είναι αν αυτή η χαλάρωση που αποφασίστηκε την Παρασκευή είναι ένα μικρό ή ένα μεγάλο λάθος – γιατί λάθος φαντάζει σίγουρα – και αν τα αποτελέσματα της θα μεγαλώσουν απλά το πρόβλημα ή θα το εκτοξεύσουν; Γιατί το να το εξαλείψουν προς το παρόν είναι αδιανόητο.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δυστυχώς, θα φανεί τις επόμενες μέρες.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr