«Δε γουστάρω»

Με την Απόφαση 32/2020 (7.9.2020, χθες δηλαδή!), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  έκρινε ότι «για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών αρκεί η δήλωση ότι λόγοι συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα των Θρησκευτικών» (κρίση την οποία η ΑΠΔΠΧ είχε διατυπώσει και στην Απόφαση 28/2019).

Επισημαίνεται σχετικώς ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη τροποποιήσει προηγούμενη σχετική εγκύκλιο (23.1.2015) και έχει εκδώσει νέα εγκύκλιο (10.8.2020), σύμφωνα με την οποία για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών αρκεί υπεύθυνη δήλωση ότι λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του μαθητή στο εν λόγω μάθημα.

Με την εγκύκλιο αυτή, το Υπουργείο Παιδείας  συμμορφώθηκε πλήρως με την Απόφαση 1749/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία και προσδιόρισε το περιεχόμενο της εν λόγω υπεύθυνης δήλωσης.

Με απλά λόγια δηλαδή, αρκεί ένα «δεν γουστάρω»… και καθαρίσαμε! Τόσο απλά, τόσο εύκολα. Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Τι ωραία που θα ήταν όμως αν σε όλα τα ζητήματα μπορούσαμε τόσο απλά να βρούμε τη λύση και να ξεμπερδεύουμε.

Για σκεφτείτε το: να κάνουμε μια απλή δήλωση στην εφορία, στην πολεοδομία, στο όποιο υπουργείο και σε όποια υπηρεσία και να τελειώνει το θέμα εκεί.

Και δεν αστειεύομαι: αν το κάναμε αυτό, θα τελείωνε η γραφειοκρατία την ίδια στιγμή.

Βέβαια, …ε, δεν έχουν όλα τα θέματα την ίδια βαρύτητα. Για τα θρησκευτικά, ναι, πρέπει να διευκολύνουμε απόλυτα τον μαθητή, τον πολίτη που θέλει ή δεν θέλει. Για όλα τα άλλα, ο πολίτης μπορεί να κόψει το λαιμό του. Να περιμένει, αν χρειαστεί, ακόμη και χρόνια μέχρι να πάρει τη σύνταξη που δικαιούται…

Media group «Agrinio 365»  | Φώτης Μπερίκος