Το γρήγορο αδυνάτισμα συνήθως προκύπτει από την υιοθέτηση αυστηρά περιοριστικών διαιτητικών σχημάτων, τα οποία απέχουν αρκετά από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως «ισορροπημένο διαιτολόγιο» και προϋποθέτουν σημαντική μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής.
- Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράλληλη μείωση της πρόσληψης πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που οδηγεί συχνά σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών του οργανισμού και κατ’ επέκταση σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων ανεπάρκειας, όπως απώλεια μαλλιών, ζαλάδες, αδυναμία και έντονη κόπωση. Από την άλλη, η γρήγορη μείωση του σωματικού βάρους συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρότερων προβλημάτων, όπως χολολιθίαση, δυσκοιλιότητα και διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες.
Γιατί «κολλάει» η ζυγαριά
Επιπλέον, η αυξημένη και γρήγορη απώλεια κιλών που παρατηρείται σε αυστηρά περιοριστικές δίαιτες οφείλεται κυρίως στην απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών και όχι λίπους. Το γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά τόσο στην υγεία και την εικόνα του σώματος, όσο και στην ικανότητα του οργανισμού να οδηγηθεί σε περαιτέρω απώλεια, καθώς η μείωση της μυϊκής μάζας προκαλεί αντίστοιχα μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, η οποία με τη σειρά της «κολλάει» τη ζυγαριά.
Γιατί ξαναπαχαίνουμε
Τέλος, ένα πολύ βασικό μειονέκτημα της ταχείας απώλειας είναι και το γεγονός ότι δεν συμβάλλει στη μακροχρόνια διατήρηση του χαμηλότερου σωματικού βάρους. Τα άτομα που επιτυγχάνουν γρήγορη μείωση του βάρους μέσα από στερητικές δίαιτες συνήθως επανακτούν το βάρος που έχασαν ή και περισσότερο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Από τη μια η επιστροφή σε «φυσιολογικές» διαιτητικές συνήθειες σε συνδυασμό με τη μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού και από την άλλη η αυξημένη πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής λόγω της στερητικής περιόδου που προηγήθηκε έχουν αυξημένο κόστος για το ενεργειακό ισοζύγιο.
Όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά
Συνεπώς, προσπεράστε τις δίαιτες εξπρές και στοχεύστε σε αργή και σταδιακή απώλεια βάρους συνδυάζοντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ήπιο θερμιδικό περιορισμό με συστηματική άσκηση. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως ο προτεινόμενος ρυθμός για υγιή απώλεια βάρους που είναι πιθανότερο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα είναι γύρω στο 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα, καθώς και ότι οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες διατροφής και άσκησης είναι ευκολότερο να επιτευχθούν και πιθανότερο να διατηρηθούν, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία και την ποιότητα ζωής.
vita.gr
Σχετικά Άρθρα
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Ένα σεμινάριο Team Bonding φέρνει κοντά τους φροντιστές του «Buona Mattina»
«Grand Hotel»: Ο Πέτρος ζητάει από την Αλίκη να μην παντρευτεί τον Ρήγα
«Άγιος Έρωτας»: Η Θάλεια πιάνει στα πράσα τον Παύλο με τη Χριστίνα