Στη διαδρομή από Αγρίνιο προς Θέρμο εντυπωσιάζει ένα εξαίσιας ομορφιάς τοπίο που συναντάμε λίγο πριν την έξοδο από το χωριό Αγία Σοφία, στο σημείο που ο δρόμος διέρχεται από τον χείμαρρο Μοκιστιάνο. Είναι οι Πηγές της Αγίας Σοφίας, όπως είναι γνωστό ευρύτερα το εν λόγω τοπίο.
- Εδώ τα αιωνόβια πλατάνια σε αγαστή σύμπνοια με τα πηγαία νερά, τα οποία ξεπηδούν γάργαρα από μικρότερες και μεγαλύτερες πηγές σε μια ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων μέσα από τους βράχους στους πρόποδες της Ράχης του Αγίου Νικολάου, συνιστούν τα βασικά φυσικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το τοπίο.
Τα νερά των πηγών αυτών εξυπηρετούν απόλυτα ικανοποιητικά τις πολλαπλές ανάγκες σε νερό ενός ολόκληρου χωριού, της Αγίας Σοφίας, αφού υδρεύουν τα νοικοκυριά της, αρδεύουν τα κτήματά της και τροφοδοτούν τους νερόμυλους και τις νεροτριβές της. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι νερόμυλοι της Αγίας Σοφίας, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον εν λόγω χώρο και ο δεύτερος λίγο πιο κάτω, βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία. Επιπλέον, τα νερά των εν λόγω πηγών κατά μήκος της διαδρομής τους επί του φυσικού τους δρόμου, στην κοίτη του Μοκιστιάνου, διασχίζουν ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς μέχρι να καταλήξουν στη λίμνη Τριχωνίδα, αφού κατρακυλήσουν με πάταγο από τους εντυπωσιακούς Δίδυμους Καταρράκτες του Μοκιστιάνου που συναντούν στην πορεία τους.
Συνάμα, τα ανθρώπινα δημιουργήματα στον εν λόγω χώρο βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με το τοπίο και τονίζουν το κάλλος της περιοχής. Δύο χώροι αναψυχής κατάλληλα διαμορφωμένοι εκατέρωθεν του δρόμου που διέρχεται επί καλαίσθητου πέτρινου γεφυριού (το γεφύρι των Πηγών της Αγίας Σοφίας), διαμορφωμένου κατάλληλα για να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας της περιοχής μέσω του δρόμου που διέρχεται από το σημείο αυτό, η πλακόστρωτη πλατεία με την πέτρινη βρύση, τις ξύλινες πέργκολες, τα καθίσματα και τα καλαίσθητα φωτιστικά, οι διάδρομοι και οι σκάλες στο άνω μέρος των Πηγών, το μυλαύλακο, το παλιό πέτρινο γεφυράκι (το νανογέφυρο της Αγίας Σοφίας) επί του μυλαύλακου και ο χώρος δασικής αναψυχής στο κάτω μέρος του δρόμου είναι τα στοιχεία εκείνα που συναποτελούν έναν άρτια διαμορφωμένο χώρο.
Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία δίπλα στο ναοδομικό συγκρότημα της Αγίας Σοφίας, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Θέρμο. Από εδώ, εξάλλου, ξεκινάει το μονοπάτι του φαραγγιού του Μοκιστιάνου, το οποίο οδηγεί στους περίφημους Δίδυμους Καταρράκτες του Μοκιστιάνου και στη συνέχεια καταλήγει στη λίμνη Τριχωνίδα κοντά στον χώρο της Ιαματικής Πηγής στη θέση Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς.
Επιπλέον, το εν λόγω τοπίο των Πηγών της Αγίας Σοφίας προϊδεάζει τον επισκέπτη τόσο για τη σπάνιας ομορφιάς φύση του Θέρμου στην ολότητά του, όπως αυτή ξεπροβάλλει τόσο στην παραλίμνια στην Τριχωνίδα και στην ημιορεινή περιοχή όσο και στην κατ’ εξοχήν ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου, στις παραποτάμιες περιοχές στον Εύηνο, στον Γιδομανδρίτη και στα Φιδάκια και στις ελατοσκεπείς και υποαλπικές εκτάσεις ψηλότερα.
ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΠΗΓΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ: 38.582796, 21.649052
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Συλλήψεις ανδρών για χασίς
Καινούργιο: Μπούκαραν σε σπίτι και… σήκωσαν αυγά, τυρί ως και το ηχοσύστημα!
Αγρίνιο: Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης