Η Δύση επιμένει στο εμβόλιο της Pfizer παρά τις αναφορές για παρενέργειες

Όντας το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που καταχωρήθηκε, το Sputnik V αντιμετώπισε κατηγορίες από δυτικά μέσα ενημέρωσης, για έλλειψη δοκιμών και ασφαλείας.

  • Ωστόσο, παρά τα πολλά δημοσιεύματα σχετικά με παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer, το αμερικανικό εμβόλιο φαίνεται να βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Η υγειονομική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα παράδοξο. Από τη μία πλευρά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδικάζει την ανισότητα στη διανομή των εμβολίων τονίζοντας ότι η χώρα με το χαμηλότερο εισόδημα στον κόσμο έλαβε μόνο 25 δόσεις σε αντίθεση με 39 εκατομμύρια που έχουν σταλεί σε 49 χώρες με υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος. Από την άλλη ωστόσο, ο ΠΟΥ ενέκρινε μονάχα το εμβόλιο της Pfizer αγνοώντας ένα πλήθος άλλων που αναπτύχθηκαν στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα επιτυχίας της πρωτοβουλίας «COVAX», που στοχεύει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και την ομοιόμορφη γεωγραφική κατανομή των εμβολίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο εμβόλιο της Pfizer έτυχε επικύρωσης έκτακτης ανάγκης λόγω της «ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας». Ωστόσο ο ΠΟΥ δεν ήταν ο μόνος που καταχώρησε το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πίεσε για την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα της Le Monde η πολιτική πίεση για την έγκριση του εμβολίου ήταν τόσο υψηλή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έπρεπε να παρακάμψει μερικά θέματα που εντοπίστηκαν στο εμβόλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός φέρεται να αγνόησε την ασυνέπεια μεταξύ του περιεχομένου των φιαλιδίων που πωλούνται από την Pfizer με τις ενώσεις που χρησιμοποιούνται στις κλινικές δοκιμές.

Παράλληλα τα συνεχή δημοσιεύματα για πιθανές παρενέργειες φαινομενικά δεν μπόρεσαν να μειώσουν τον ρυθμό της εξάπλωσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον 13 Ισραηλινοί εμφάνισαν προσωρινή ήπια παράλυση του προσώπου αμέσως μετά την πρώτη δόση, με την εξέλιξη αυτή πιθανώς να μη τους επιτρέψει να κάνουν την δεύτερη δόση που απαιτείται για την ανοσία. Η Νορβηγία το προηγούμενο διάστημα ανέφερε ότι 23 άτομα πέθαναν κάποια στιγμή μετά από λήψη του εμβολίου της Pfizer αν και οι αρχές δεν είναι ακόμα σίγουρες αν η θάνατοι συνδέονται με τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα εξέδωσε προειδοποίηση ότι ο εμβολιασμός μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες» για ηλικιωμένους και ευπαθείς, ενώ η ΠΟΥ σκοπεύει να μελετήσει την αιτία θανάτου των εμβολιασθέντων.

Την ίδια στιγμή, το συγκεκριμένο εμβόλιο διανέμεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ υπό την προϋπόθεση της μη ευθύνης της εταιρείας παραγωγής για τις πιθανές παρενέργειές του. Από την άλλη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκιντσμπουργκ που ανέπτυξε το Sputnik V, το ρωσικό εμβόλιο υποβάλλεται σε ενδελεχή έλεγχο από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Οι λόγοι για τους οποίους το εμβόλιο μιας συγκεκριμένης εταιρείας απολαμβάνει προτίμησης παραμένουν ακόμα ασαφείς. Το εμβόλιο της Pfizer έδειξε 90% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές σε σχέση με το ρωσικό EpiVacCorona που σε δοκιμές μέχρι στιγμής φτάνει αποτελεσματικότητα 100%.

Εμβόλιο Pfizer: To ασταθές RNA πιθανώς υπεύθυνο για τις φερόμενες παρενέργειες

Μια πιθανή αιτία για τις φερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Pfizer μπορεί να είναι η χρήση του τροποποιημένου με νουκλεοζίτη αγγελιοφόρου RNA, μιας τεχνολογίας που μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε εμβόλια για ζώα και ποτέ πριν για τον άνθρωπο.

Θεωρητικά, το τροποποιημένο RNA πρέπει να φέρει μέρος του γονιδιώματος COVID-19 για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση από το σώμα και έτσι να επιτύχει ανοσία μπροστά σε μία πραγματική απόπειρα μόλυνσης.

Ο επικεφαλής του Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκιντσμπουργκ επισήμανε, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με το DNA, το RNA είναι πιο ασταθές και επιρρεπές σε ξαφνικές αλλαγές. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί ακόμη και κατά την παραγωγή του εμβολίου με αποτέλεσμα πολλές παρτίδες του ίδιου εμβολίου της Pfizer να διαφέρουν μεταξύ τους, με τα «χαλασμένα» να έχουν πιθανώς απροσδόκητες παρενέργειες, τόνισε ο ακαδημαϊκός.

«Στο Ισραήλ, αντιμετώπισαν ήπια παράλυση του προσώπου σε άτομαπου είχαν εμβολιαστεί [με τη Pfizer]. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιες άλλες επιπλοκές μπορεί να συμβούν [κατόπιν χορήγησης του εμβολίου]. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προκύψει παράλυση του οισοφαγικού μυός ή παράλυση του καρδιακού νεύρου» τόνισε ο Γκίντσμπουργκ.
Παράλληλα ο ειδικός συνέχισε λέγονυας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στο 30% έως 40% περίπου των ασθενών, ειδικά των ηλικιωμένων και εκείνων που πάσχουν από αλλεργίες.

sputniknews.gr