Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και προληπτικός έλεγχος.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες του Δυτικού κόσμου και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό.
Είναι συχνότερος στις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 70 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους άνδρες. Η συχνότητά του είναι υψηλότερη στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη με πάνω από 200 περιστατικά ανά 200.000 άνδρες το χρόνο, αλλά νεότερες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν αύξηση και στη Νότια Ευρώπη. Η πενταετής επιβίωση της νόσου αυξήθηκε από 74% το 1999-2001 σε 85% το 2005-2007.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πώς ταξινομείται ο καρκίνος του προστάτη;
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλει την ανδρική ουρήθρα ακριβώς μπροστά από την ουροδόχο κύστη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του Δυτικού κόσμου και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι η πιθανότητα να νοσήσει ένας άνδρας κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 15%. Η νόσος συνήθως ανευρίσκεται σε άνδρες ηλικίας 60-80 ετών και σπάνια πριν την ηλικία των 50. Μετά τα 80 έτη η συχνότητα του λανθάνοντος καρκίνου του προστάτη ξεπερνά το 65%. Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί, όπως η γενετική προδιάθεση, η φυλή, ορμόνες , χημικές ουσίες καθώς και η πλούσια σε κορεσμένα λίπη δίαιτα.
Η οικογενειακή προδιάθεση είναι αποδεδειγμένα ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου. Αν υπάρχει ένας πρώτου βαθμού συγγενής (αδελφός ή πατέρας) με τη νόσο η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος είναι διπλάσια από του γενικού πληθυσμού, ενώ αν υπάρχουν δύο πρώτου βαθμού συγγενείς η πιθανότητα μπορεί να τετραπλασιαστεί. Υπάρχουν και αληθινά κληρονομικές μορφές προστατικού καρκίνου, στις οποίες υπάρχουν τρεις ή περισσότεροι συγγενείς που θα διαγνωσθούν με τη νόσο σε νεαρή ηλικία (πριν την ηλικία των 55 ετών).
Η φυλή επίσης παίζει το ρόλο της, με τους αφροαμερικανούς να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Από την άλλη το περιβάλλον φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όταν για παράδειγμα οι Γιαπωνέζοι μετακομίσουν από την Ιαπωνία στην Αμερική ο κίνδυνος αυξάνεται και πλησιάζει των Αμερικανών.
Ποια είναι τα συμπτώματα του προστατικού καρκίνου;
Στα αρχικά στάδια η νόσος δεν δίνει συμπτώματα συνήθως . Όταν το νεόπλασμα επεκταθεί μπορεί να προκαλέσει νυκτουρία, ελάττωση της ακτίνας της ούρησης, συχνουρία, επίσχεση ούρων, αιματουρία, οστικά άλγη και νευρολογικά συμπτώματα από πίεση του νωτιαίου μυελού λόγω οστικών μεταστάσεων.
Θέλω να επισκεφτώ προληπτικά τον ουρολόγο. Ποιες εξετάσεις θα κάνω;
Οι δύο εξετάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι η μέτρηση του PSA και η δακτυλική εξέταση. Επίσης ταυτόχρονα συνήθως ο άνδρας θα υποβληθεί σε υπερηχογράφημα νεφρών-κύστης-προστάτη προ και μετά ούρησης και ροομετρία για την αξιολόγηση πιθανής καλοήθους υπερπλασίας προστάτη. Σήμερα γίνεται προσπάθεια στο εργαστήριο να ανακαλύψουμε πιο αξιόπιστους δείκτες, αλλά όχι με χειροπιαστά ακόμα αποτελέσματα για ευρεία χρήση.
Γενικά οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για τη νόσο είναι:
Άνδρες άνω των 50 ετών.
Άνδρες άνω των 45 ετών με οικογενειακό ιστορικό προστατικού καρκίνου.
Αφροαμερικάνοι άνω των 45 ετών.
Άνδρες με PSA άνω του 2 ng/ml στα 60 χρόνια.
Άνδρες με PSA άνω του 1 ng/ml στα 40 χρόνια.
Συμπερασματικά
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες μετά τα 50 έτη. Σήμερα έχουμε στο οπλοστάσιο μας εξαιρετικές σύγχρονες επιλογές και τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ακόμα και στην προχωρημένη νόσο. Είναι σημαντική η διάγνωση σε αρχικό στάδιο, ειδικά σε άνδρες υψηλού κινδύνου. Μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον ουρολόγο σας.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις παθήσεις του προστάτη επισκεφθείτε τη σελίδα www.ourologos.eu
Σχετικά Άρθρα
Δήμος Αγρινίου: Αιτήσεις πληγέντων
Αγρίνιο: Ενδοοικογενειακή Βία… ξανά!
Αγρίνιο: Ισχυρή σεισμική δόνηση