Ας φροντίσουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας τα πιο χρήσιμα ερεθίσματα για να τα συντροφεύσουν στην πορεία της ζωής τους και ας ξεκινήσουμε από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, με ένα καλό βιβλίο.
- Αν ο όρος «Δυναμική Γυναίκα» αφορά στην πολυδιάστατη φύση της γυναίκας και τους καίριους ρόλους της στην οικογένεια, στον επαγγελματικό στίβο, στο κοινωνικό σύνολο, τότε η συγγραφέας και στιχουργός Ευτυχία Πατσιαλού αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Συζητώντας μαζί της στο πλαίσιο της «Συνέντευξης της Δευτέρας», ένιωσα πως έχω απέναντί μου μια δραστήρια γυναίκα με πολλά ταλέντα, μητέρα «πλήρους απασχόλησης», με μεγάλη αγάπη για τα παιδιά, ανήσυχη και δημιουργική, η οποία αναπτύσσει τη δυναμική της κι εξελίσσεται καθημερινά με αποφασιστικότητα και προσήλωση στην εκπλήρωση των στόχων της.
Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα
- Η Ευτυχία Πατσιαλού γεννήθηκε το 1974 στο Αγρίνιο, μεγάλωσε στην Κέρκυρα και από το 1987 ζει στο Αγρίνιο. Είναι βρεφονηπιαγωγός και από τον Οκτώβριο του 2020 συνεχίζει τις σπουδές της στο ΔΙΕΚ Αγρινίου, ως Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, κουκλοθεάτρου και κινηματογράφου, καθώς και διαδικτυακά σεμινάρια στον τομέα της ψυχολογίας, από μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Λόγω της αγάπης της για τα παιδιά, γράφει από μικρή ηλικία διάφορες ιστορίες και παραμύθια για παιδιά.
Το Καλοκαίρι του 2018, το θεατρικό της έργο «Ο Νικόλας Και Οι Τσούχτρες» παίχτηκε από την Ομάδα Κουκλοθεάτρου του Δήμου Αγρινίου, σε ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το έργο διασκευάστηκε από την ίδια σε παραμύθι με ποίηση και με τον νέο του τίτλο «Ο Σωτήρης Και Οι Τσούχτρες», τον Ιούνιο του 2019, κατέκτησε το 2ο βραβείο στον 9ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του ΕΠΟΚ. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, το έργο εκδόθηκε σε παιδικό βιβλίο.
Στον ίδιο Διαγωνισμό, ένα ακόμη έργο της κατέκτησε το 3ο βραβείο, ως θεατρικό έργο αυτή τη φορά, με τον τίτλο «Ο Άγιος Βασίλης Αρρώστησε», και εκδόθηκε σε παιδικό βιβλίο το Νοέμβριο του 2019, ενώ το παραμύθι της «Τα Χριστούγεννα Του Χάρη» βραβεύτηκε με Αριστείο στον 1ο Χριστουγεννιάτικο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του ΕΠΟΚ (2021). Το παραμύθι συμπεριλαμβάνεται στον 6ο τόμο της Κυπριακής Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς.
Τον Μάρτιο του 2021, στην Παγκόσμια Ημέρα ποίησης, κατέκτησε το 2ο Βραβείο στην κατηγορία «Παιδικό Παραμύθι» από τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα, για το παραμύθι της «Το Λευκό Κοράκι» και τον Απρίλιο του 2021, της απονεμήθηκε Β Έπαινος για το παιδικό παραμύθι της «Ο Πιγκουίνος και η Πολική Αρκούδα», στον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αγίας Παρασκευής «Αλέκος Κοντόπουλος».
Έχει βραβευτεί με χρυσούς διαδικτυακούς δίσκους για τα τραγούδια «Πάνω Στο Στήθος Σου» και «Αυτό Που Ζω Μαζί Σου», σε στίχους δικούς της, τα οποία μελοποιήθηκαν από τον συνθέτη Νίκο Μανδαράκη.
Τον Ιούνιο του 2020 συμμετείχε με μικρό ρόλο στην ταινία «Βρες τα φτερά σου», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λουριδά, η οποία γυρίστηκε στο Αγρίνιο.
Είναι μητέρα τριών παιδιών.
- Κυρία Πατσιαλού, έχετε ασχοληθεί με τον αθλητισμό, το χορό, τη ζωγραφική, το θέατρο και τον κινηματογράφο, τη στιχουργική και τη συγγραφή παιδικών βιβλίων… Τι είναι πάνω απ΄όλα η Ευτυχία Πατσιαλού;
Πάνω απ’ όλα η Ευτυχία Πατσιαλού είναι μία αγωνίστρια της ζωής, η οποία κυνηγάει τα όνειρά της, με τις δικές της δυνάμεις και μόνο. Κινητήρια δύναμη ήταν, είναι και θα είναι πάντα τα τρία μου παιδιά, καθώς γύρω από αυτά περιστρέφεται ο κόσμος μου. Αν δεν ήμουν μητέρα, σίγουρα θα λειτουργούσα πολύ διαφορετικά.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον επαγγελματικό τομέα, αυτό που δηλώνω ότι είμαι, γιατί έτσι νιώθω, είναι: παιδαγωγός, συγγραφέας, στιχουργός.
- Ως βρεφονηπιαγωγός περνάτε αρκετές ώρες της ημέρας με παιδιά. Είναι αυτή η ιδιαίτερη επαφή σας με τα παιδιά που σας ώθησε να γράψετε παραμύθια, θεατρικά, και διηγήματα για παιδιά;
- Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη συγγραφή;
Η σχέση μου με τη συγγραφή ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια, που συνεχώς κάτι έγραφα, χωρίς να έχω κρατήσει γραπτά από τότε, δυστυχώς. Πολλές φίλες της παιδικής μου ηλικίας μού το έχουν αναφέρει όμως και χαίρομαι που το θυμούνται.
Ξεκίνησα να γράφω έντονα διάφορες ιστορίες και παραμύθια για παιδιά, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ως βρεφονηπιαγωγός τα έτη 1991 – 1994. Ευτυχώς, τα έργα αυτά τα έχω κρατήσει όλα, χωρίς όμως να έχω καταπιαστεί ξανά , γιατί είναι σε αρκετά ερασιτεχνική μορφή και θέλουν πολλή δουλειά για διασκευή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος τώρα.
Από το 2018 και μετά που επανήλθα στο χώρο της συγγραφής για παιδιά, δεν έχω σταματήσει να γράφω, χωρίς ωστόσο να παραμένω σε αυτόν τον τομέα. Δοκιμάζω και άλλα είδη, απλά αγαπώ τον χώρο του παιδιού, νομίζω ότι ζω και αναπνέω για να προσφέρω στα παιδιά.
Έγινα μητέρα σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις στα 22 μου χρόνια και πάντα στα παιδιά μου εφάρμοζα τα όσα είχα διδαχθεί στη σχολή.
Το προηγούμενο επάγγελμά μου, με το οποίο ασχολήθηκα για πάρα πολλά χρόνια, είχε να κάνει πάλι με παιδιά. Ήμουν έμπορος και είχα κατάστημα παιδικών ενδυμάτων. Μέσα στο κατάστημα έγραψα πολλά από τα έργα μου, τα οποία βραβεύτηκαν στην πορεία.
Τελικά, αποφάσισα να κάνω μία από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές στροφές στη ζωή μου και να επανέλθω σε αυτό που πάντα αγαπούσα.
Λατρεύω το επάγγελμα της παιδαγωγού. Είναι ό,τι καλύτερο το να μπορείς να δουλεύεις με παιδιά. Όπως έχει πει και ο αγαπημένος μου συγγραφέας παιδικών διηγημάτων Ευγένιος Τριβιζάς άλλωστε: «Το πιο σημαντικό που με έχει μάθει η επαφή μου με τα παιδιά, είναι να είμαι χαρούμενος χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο».
Όλα μου τα έργα, τα οποία αναφέρονται σε παιδιά, είναι γεμάτα μηνύματα που θέλω να τους μεταδώσω. Περιβαλλοντικά, μηνύματα για την αγάπη, τη φιλία, την ενσυναίσθηση, την αλληλοβοήθεια κλπ.
Θεωρώ πως τα παιδιά είναι ικανά να αλλάξουν τον κόσμο και αυτό ξεκινάμε να το δουλεύουμε οι γονείς αλλά και όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα παιδιά, από τη βρεφική τους ηλικία.
Πώς «γεννήθηκαν» οι ήρωες των βιβλίων σας; Υπάρχουν κάποια βιωματικά στοιχεία στις αφηγήσεις σας;
Οι ήρωες των βιβλίων μου είναι τυχαίοι. Απλά σκέφτομαι πάντα τι θέλω να γράψω και τι θέλω να μεταδώσω στο αναγνωστικό κοινό.
Όσον αφορά το κουκλοθεατρικό έργο «Ο Νικόλας και οι Τσούχτρες», το οποίο διασκευάστηκε σε βιβλίο με νέο τίτλο «Ο Σωτήρης και οι Τσούχτρες», γράφτηκε σύμφωνα με τα όσα ζητούσε η ομάδα τότε (σ.σ. Ομάδα Κουκλοθεάτρου του Δήμου Αγρινίου) να περιέχει η ιστορία π.χ. έναν παπαγάλο, να έχει διαλόγους, να υπάρχει ένα τραγούδι, να περιέχει χιούμορ, να είναι εκπαιδευτικό και φυσικά, καλοκαιρινό.
Συνήθως οι ήρωές μου είναι αγόρια ωστόσο. Αυτό ίσως έχει να κάνει με το ότι ο μικρός μου γιος, ο Σωτήρης, είναι δίπλα μου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα ξανά να γράφω παραμύθια για παιδιά. Επίσης, τα περισσότερα από τα παιδιά που φροντίζω και απασχολώ δημιουργικά είναι αγόρια!
Βιωματικά στοιχεία πάντα υπάρχουν στα έργα ενός συγγραφέα, ποιητή ή στιχουργού. Στην παιδική ιστορία είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα βέβαια, αλλά ναι, υπάρχουν σημεία όπου έχω καταθέσει κομμάτια της ψυχής μου.
- Πως θα χαρακτηρίζατε με μια λέξη τα παιδικά σας χρόνια; Διαβάζατε παιδικά βιβλία;
Τα παιδικά μου χρόνια ήταν καταπληκτικά! Μεγάλωσα στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας και εκεί πιστεύω ότι διαμορφώθηκε όλη η προσωπικότητά μου.
Διάβαζα βιβλία ανέκαθεν, σε όλες τις ηλικίες, αλλά όχι μόνο βιβλία. Περιοδικά για παιδιά και κόμικς επίσης. Εκείνα τα χρόνια ως παιδιά, διαβάζαμε τα πάντα στον ελεύθερο χρόνο μας, γιατί δεν υπήρχε η τεχνολογία για να μας αποσπάσει την προσοχή.
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν πάντα με ένα βιβλίο στο χέρι και όλα τα παιδικά βιβλία μου υπάρχουν ακόμη στη βιβλιοθήκη μου, καθώς τα θεωρώ ανεκτίμητης αξίας, κυρίως συναισθηματικής.
Επίσης άκουγα πολλή μουσική, κυρίως disco και pop 80’s.
Θεωρώ ότι η γενιά μας ήταν από τις πιο τυχερές γενιές που υπήρξαν στο θέμα των καλλιτεχνικών ερεθισμάτων.
- Πιστεύετε πως σήμερα -στην εποχή της εύκολης ηλεκτρονικής πληροφορίας και ψυχαγωγίας- τα παιδιά διαβάζουν βιβλία; Ποια είναι η συμβολή των παιδικών βιβλίων στην διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού και στη δύσκολη διαδρομή του προς την ενηλικίωση;
Για να διαβάσει ένα παιδί βιβλίο, θα πρέπει αυτό να έχει καλλιεργηθεί από την εμβρυική του ακόμη ηλικία, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο αυτό.
Επειδή αγαπούσα πολύ τα παιδιά από μικρή και ήταν επιθυμία μου να κάνω παιδιά και να τους μεταδώσω ό,τι καλύτερο μπορούσα από την αρχή της ζωής τους, παρακολουθούσα με ευλάβεια αυτά που μας μάθαιναν στη σχολή και προσπάθησα να τα τηρήσω. Και στις τρεις εγκυμοσύνες μου λοιπόν, έβαζα μουσική να ακούω εγώ, αλλά και το έμβρυο. Διάβαζα βιβλία δυνατά, για να ακούει και το έμβρυο.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι ο μεγάλος μου γιος ασχολήθηκε με τη μουσική έντονα μέχρι τα 13 του χρόνια. Καθώς επίσης, το ότι τα άλλα δύο μου παιδιά διαβάζουν βιβλία από νεογέννητα (όχι μόνα τους εννοείται).
Θέλω να πω ότι, αν οι γονείς δεν ασχοληθούν με το να διαβάσουν στο παιδί τους ένα βιβλίο από όταν αυτό θα είναι στη βρεφική ηλικία ακόμη, όσο περνάνε τα χρόνια και η τεχνολογία θα μπαίνει θέλοντας και μη στη ζωή του παιδιού, τα πράγματα θα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.
Με μεγάλη μου θλίψη διαπιστώνω ότι σήμερα υπάρχουν παιδιά που δε διαβάζουν βιβλία ή που δεν αγαπούν τα παραμύθια και φυσικά σε αυτό δε θα ρίξω καμία ευθύνη στα ίδια το παιδιά.
Η συμβολή του βιβλίου στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι άκρως σημαντική, γι’ αυτό και καλλιεργείται έντονα άλλωστε στην προσχολική αγωγή. Ευτυχώς που υπάρχει και ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο δηλαδή, για να αντισταθμίζει το κενό της οικογένειας που δε διαβάζει ή δεν εφοδιάζει με βιβλία τα παιδιά.
Βέβαια, είναι δώρο άδωρο το να διαβάζουν βιβλία στο σχολείο και στο σπίτι να υπάρχουν ανοιχτά tablet, laptop, κινητά και τηλεόραση όλη την ημέρα. Γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθεί πλέον η μέση λύση, αν θέλουμε να συνεχίσει η φαντασία των παιδιών μας να ταξιδεύει στον όμορφο κόσμο του βιβλίου και να μην την τερματίσει ένα ψυχρό παιχνίδι του υπολογιστή.
Το παιδί είναι ένας εξελισσόμενος οργανισμός, ο οποίος δέχεται συνεχώς ερεθίσματα από τον κόσμο που ζει. Τα τελευταία χρόνια έρχονται να προστεθούν και τα ερεθίσματα από όλα αυτά που παρακολουθεί μέσω του ίντερνετ.
Τα ερεθίσματα αυτά, σε συνδυασμό με τις ατομικές προδιαθέσεις και καταβολές, επιδρούν και διαμορφώνουν την προσωπικότητά του στην πορεία του προς την ενηλικίωση και την ωρίμανση.
Ας φροντίσουμε λοιπόν, να μεταδώσουμε στα παιδιά μας τα πιο χρήσιμα ερεθίσματα για να τα συντροφεύσουν στην πορεία της ζωής τους και ας ξεκινήσουμε από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, με ένα καλό βιβλίο.
«Πάρε το κινητό από το παιδί σου και εφοδίασέ το με ένα καλό βιβλίο», αυτό είναι το σύνθημά μου ως μητέρα κυρίως, ως παιδαγωγός και μετά θα βάλω τον ιδιότητα μου ως συγγραφέας.
- Πιστεύετε ότι ζει ένα παιδί μέσα μας μέχρι τα γεράματά μας;
Όταν με ρωτάνε σε ποιες ηλικίες απευθύνονται τα βιβλία μου, καθώς όλα τα παιδικά βιβλία απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, τους απαντώ: «Από την ηλικία των τεσσάρων έως εκατόν τεσσάρων ετών».
Θεωρώ επομένως ότι όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, απλά, βάση προσωπικών βιωμάτων του καθενός, το παιδί αυτό ζει χαρούμενο, δυστυχισμένο, αυθόρμητο ή καταπιεσμένο , μέσα μας. Ένα παιδικό βιβλίο μας κάνει πάντα να εξωτερικεύουμε το παιδί που υπάρχει μέσα μας, αυτή είναι η αλήθεια.
Είμαι πανευτυχής που πολλοί ενήλικες και συνομήλικοι φίλοι και φίλες, απέκτησαν τα βιβλία μου για τον εαυτό τους.
- Η συνεργασία σας με τον συνθέτη Νίκο Μανδαράκη το 2018, ο οποίος μελοποίησε αρκετές στιχουργικές σας δουλειές, αποκάλυψε μια ακόμη πλευρά του ταλέντου σας, ενώ η συμμετοχή σας στην ταινία «Βρες τα φτερά σου» του σκηνοθέτη Γιώργου Λουριδά το 2020, αλλά και η συμμετοχή σας με έναν δικό σας μονόλογο στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο έγινε πριν λίγους μήνες στο Αγρίνιο, άφησε άριστες εντυπώσεις. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;
Ας τα πάρουμε από την αρχή: Τον συνθέτη Νίκο Μανδαράκη τον ανακάλυψα τυχαία στο διαδίκτυο, αφού είχα απελπιστεί από όλες τις προσεγγίσεις που έκανα για χρόνια με διάφορους μουσικούς στην πόλη, αλλά και στην Αθήνα. Ο χώρος της μουσικής είναι εξαιρετικά δύσκολος και αν δεν ανήκεις σε κάποιο γκρουπ, δύσκολα σε αποδέχονται για συνεργασία.
Γράφω στίχους πάνω από δεκαεφτά χρόνια και όταν ξεκίνησα τη συνεργασία με τον κύριο Μανδαράκη είχα ήδη κάνει το ξεκίνημα με το κουκλοθέατρο, όπου πήγαν όλα εξαιρετικά.
Στόχος μου είναι να καταφέρνω κάθε φορά κάτι καινούργιο. Όταν πετύχω το πρώτο βήμα, προχωράω στο επόμενο. Έτσι λοιπόν, αφού πέτυχε το κουκλοθεατρικό έργο, ξεκίνησα τη μελοποίηση στίχων μου με τον κύριο Μανδαράκη.
Πρέπει να σας πω ότι ήταν ένα όνειρο ζωής το να ακούσω τους στίχους μου να τραγουδιούνται. Η στιχουργική είναι κάτι σαν κατάθεση ψυχής και εάν πετύχει η μουσική σύνθεση και αυτή δέσει με μια υπέροχη φωνή, η συγκίνηση που επιφέρει το τελικό αποτέλεσμα στον στιχουργό, δεν περιγράφεται με λόγια.
- Πείτε μου γι’ αυτές τις συνθέσεις…
Ήταν 14 Δεκεμβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης, όλως τυχαίως, όταν δημοσιεύθηκε το πρώτο μας τραγούδι, μια ερωτική, λαϊκή μπαλάντα με τίτλο: «Πάνω στο στήθος σου». Κανένας δεν το πίστευε τότε! Ήμουν ενεργό μέλος στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μου για πάρα πολλά χρόνια και όλοι με γνώριζαν ως χορεύτρια παραδοσιακών χορών ή δρομέα πχ., αλλά όχι σαν καλλιτέχνη. Όταν ένας άνθρωπος ξεκινάει να δημοσιεύσει την καλλιτεχνική δουλειά του όμως, σίγουρα έχει δουλέψει πάρα πολλά χρόνια μόνος του γι’ αυτόν τον σκοπό.
Έχοντας λοιπόν, εξ ολοκλήρου τις ευθύνες τριών παιδιών, μιας επιχείρησης και ενός σπιτιού, φυσικό επόμενο ήταν να μείνουν πίσω τα προσωπικά «θέλω». Μέχρι που ήρθε το κατάλληλο timing και φυσικά, η επιθυμητή συνεργασία.
Με τον κύριο Μανδαράκη μελοποιήσαμε έξι τραγούδια συνολικά, εκ των οποίων τα δύο βραβεύτηκαν με χρυσό διαδικτυακό δίσκο.
- Πάνω στο στήθος σου – χρυσός διαδικτυακός δίσκος
- Είπα πολλά
- Είμαι ερωτευμένος
- Σε κάθε φλέβα μου κυλάς
- Αυτό που ζω μαζί σου – χρυσός διαδικτυακός δίσκος
- Κάτω από το γκι.
Υπάρχει επίσης και ένα παιδικό τραγούδι, το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά για το κουκλοθέατρο και συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο μου «Ο Σωτήρης και οι Τσούχτρες», με τίτλο «Η θάλασσα δίνει ζωή». Είναι εκπαιδευτικό τραγούδι, έγινε σε συνεργασία με τον συνθέτη Νεκτάριο Αποστολιώτη στο Αγρίνιο και το τραγουδάει ο γιος μου Σωτήρης.
Έχοντας μόλις βγει από την πρώτη καραντίνα λόγω κορωνοϊού και έχοντας σταματήσει όλες οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούμουν ενεργά, ήταν μία καλλιτεχνική διέξοδος, η οποία μας οδηγούσε όλους προς το φως. Έτσι, βρέθηκα να συμμετέχω με έναν μικρό ρόλο στο καταπληκτικό team της υπέροχης ομάδας Κινηματογράφου Αγρινίου του σκηνοθέτη Γιώργου Λουριδά.
Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, μετά από ένα δίμηνο Κινηματογραφικό σεμινάριο με τον κύριο Λουριδά, μας ζητήθηκε να γράψουμε τον δικό μας μονόλογο, ο οποίος θα διαγωνίζονταν στο 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μονολόγων στο Αγρίνιο. Ο δικός μου μονόλογος ήταν έμμετρος, με τίτλο «Για σένα μπορώ».
Ήταν πραγματικά απίστευτη η στήριξη του κόσμου, κατά τη διάρκεια της διήμερης ψηφοφορίας και άφησε άριστες εντυπώσεις, όπως είπατε.
- Από πού αντλείτε όλη αυτή τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητά σας;
Πηγή έμπνευσης για μένα είναι τα πάντα, κυρίως η ίδια η ζωή.
Λατρεύω να γράφω για την αγάπη, με εμπνέει η θάλασσα, τα ανθισμένα τοπία, τα χαμόγελα των παιδιών, ένα τρυφερό τραγούδι, μία όμορφη εικόνα. Οτιδήποτε κρύβει αγάπη και ομορφιά, μπορεί να με συγκινήσει και να γράψω γι’ αυτό.
Όταν γράφω όμως, προτιμώ να βρίσκομαι στη φύση και περισσότερο στη θάλασσα. Το τρεχούμενο νερό, ακόμα κι ένα σιντριβάνι, με ηρεμεί και με εμπνέει απίστευτα!
- Πείτε μου κάποια πράγματα για την οικογένειά σας. Πόσο εύκολο ήταν τελικά να συνδυάσετε οικογενειακή ζωή και καριέρα;
Καθόλου εύκολο δεν ήταν. Ο δρόμος αυτών των δύο σε συνδυασμό, είναι μακρύς και δύσβατος.
Εάν δεν υπάρχει ένας καλός σύντροφος, ο οποίος θα σε στηρίζει και θα σε συμβουλεύει, θα πρέπει να υπάρχει μία οικογένεια για να το κάνει.
Έχοντας τρία παιδιά, τα οποία μεγάλωσα μόνη μου, με τη βοήθεια των γονιών μου, οι οποίοι είναι τα κυριότερα και σημαντικότερα στηρίγματα της ζωής μου, ευγνωμονώ το Θεό για όσα έχω καταφέρει, μέσα από δυσκολίες που ανθρώπου νους δεν μπορεί να διανοηθεί. Για όλα χρειάζεται τεράστιο απόθεμα ψυχικής δύναμης, σε συνδυασμό με τόλμη και αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει καμιά σιγουριά ότι θα τα καταφέρεις πάντα, αλλά τουλάχιστον θα λες ότι προσπάθησες, δεν έμεινες με σταυρωμένα χέρια ή με ανεκπλήρωτα όνειρα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί ότι έχω προσπαθήσει, το έχω καταφέρει και αυτό γιατί το επιθυμούσα πολύ.
Όσον αφορά τα καλλιτεχνικά μου βήματα, τα έκανα όλα στα κρυφά και τα παρουσίαζα στην οικογένειά μου εκ των υστέρων. Έτσι ένιωθα ότι οι κόποι μου είχαν μεγαλύτερη επιτυχία.
Έχω τους γονείς μου και τρία αδέρφια με τις οικογένειές τους, καθώς και τρία υπέροχα παιδιά. Είμαι ευτυχισμένη με όλα όσα έχω και θα συνεχίσω να προσπαθώ για το καλύτερο, γιατί τα όνειρα και οι ελπίδες ποτέ δεν πεθαίνουν για μένα.
Επίσης αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αφήσω κάτι στα παιδιά μου, να με θυμούνται με την πάροδο των χρόνων. Παραμύθια και τραγούδια!
- Θέλω να θυμηθείτε κάποια χαρακτηριστική στιγμή που σημάδεψε την καλλιτεχνική ή συγγραφική σας πορεία και που δε θα ξεχάσετε στη ζωή σας.
Αυτό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο μέσα στην καρδιά μου, είναι όλες οι φορές που οι ήρωες των βιβλίων μου και γενικά των θεατρικών μου έργων, πήραν σάρκα και οστά. Είτε πρόκειται για τις κούκλες του κουκλοθεάτρου ή για τους ρόλους που μοιράστηκαν μικροί μου φίλοι, με τις παιδικές θεατρικές σκηνές με τις οποίες έχω συνεργαστεί στην πόλη μου, με έργα μου.
Δεν θα ξεχάσω επίσης ποτέ την αγάπη των παιδιών, στις παρουσιάσεις των βιβλίων μου. Την προθυμία τους να συμμετέχουν σε κάθε παρουσίαση και στο τέλος τη λαχτάρα τους να αποκτήσουν ένα αντίτυπο με αφιέρωση.
Επιπλέον, μεγάλος σταθμός στη συγγραφική μου πορεία έως τώρα, ήταν όλες οι βραβεύσεις με τις οποίες έχουν διακριθεί πολλά έργα μου, είτε πρόκειται για παραμύθια ή για θεατρικά έργα, ακόμα και τα βιβλία μου που βραβεύτηκαν με Αριστείο.
Η χρονιά 2021 μπήκε με βράβευση Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού μου με Αριστείο και κύλισε το πρώτο τετράμηνο κατακτώντας συνολικά πέντε Λογοτεχνικά βραβεία από διαφορετικούς φορείς.
Κάθε φορά που έβλεπα στο email μου τη λέξη «Συγχαρητήρια» για μία ακόμη Λογοτεχνική επιτυχία, επιβεβαιωνόμουν για όλη τη σκληρή δουλειά που έκανα.
- Η πολυπράγμων Ευτυχία Πατσιαλού βρίσκει χρόνο να ασχολείται με τον εαυτό της; Υπάρχουν κάποιες νέες δραστηριότητες με τις οποίες θα θέλατε να ασχοληθείτε;
- Ποιοι είναι οι στόχοι σας και οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;
Είναι απαραίτητο να υπάρχει χρόνος να ασχοληθούμε όλοι με τον εαυτό μας. Σε αυτό βοηθούν οι δραστηριότητες και τα χόμπι. Πάντα είχα πολλά για να καταπιαστώ. Τα τελευταία δύο χρόνια ο κορωνοϊός και η έντονη συγγραφική δημιουργία με έκαναν να εστιάσω σε λιγότερα πράγματα και στα πιο απαραίτητα για την ψυχική, αλλά και σωματική μου υγεία.
Το καλοκαίρι είναι απολύτως απαραίτητα τα συχνά ταξίδια στη θάλασσα και το κολύμπι ως δραστηριότητα. Θεωρώ ότι η θάλασσα είναι το δεύτερο σπίτι μου. Ίσως παίζει ρόλο το ότι μεγάλωσα σε νησί.
Όλες τις υπόλοιπες εποχές, το τρέξιμο είναι αυτό που με έχει κερδίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Ενίοτε παίρνω μέρος και σε αγώνες δρόμου.
Την περασμένη εβδομάδα έκανε την πρώτη της συνάντηση η Κινηματογραφική ομάδα της πόλης μας στην οποία συμμετέχω. Μιλήσαμε για τα σχέδια και τις δράσεις της νέας σεζόν, ελπίζοντας να πάνε όλα κατ’ ευχήν.
Αυτό που έχει περισσότερη σημασία για μένα όμως τη χρονιά 2021 – 2022 είναι να τελειώσω τη σχολή μου. Η αγάπη μου για τα παιδιά, με έφερε ξανά στα θρανία και στο ΔΙΕΚ Αγρινίου, συνεχίζοντας τις σπουδές μου ως Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων.
Επίσης, είμαι σε διαδικασία συνεργασίας με μεγάλο εκδοτικό οίκο, ούτως ώστε τα επόμενα βιβλία μου να πάνε σε βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος μου και ελπίζω η χρονιά να κλείσει με την έκδοση ενός νέου μου βιβλίου για παιδιά.
Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με το κοινό του Αγρινίου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις φίλες και τους φίλους που με ακολουθούν και με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.
Επισκεφτείτε το κανάλι της Ευτυχίας Πατσιαλού στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCt4kDhmO-71ZRnmQQeJ-jEg
Συνέντευξη: Νάντια Μπούτα
«Agrinio365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr
Σχετικά Άρθρα
Ο Λίνος Μπλέτσας στον Antenna Star 103.5: «Στρατηγικές νίκες προς όφελος των πολιτών»
Ο Γιώργος Ξενάκης στον Antenna Star 103.5: «Κυνηγούν τον Κασσελάκη επειδή δεν μπορούν να τον ελέγξουν»
Αγρίνιο – Νέα Αριστερά: Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εισηγητής στη Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής