«Η Ελληνική Οικονομία μετά το 1950» ο πρώτος τόμος από τον Χρ. Ιορδάνογλου

Μόλις κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος από το τρίτομο έργο του καθηγητή Χρυσάφη Ι. Ιορδάνογλου με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία μετά το 1950» για την οικονομική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

  • Ο πρώτος τόμος, που καλύπτει την περίοδο 1950-1973, έχει τίτλο: «Ανάπτυξη, νομισματική σταθερότητα και κρατικός παρεμβατισμός». Οι άλλοι δύο τόμοι που θα ακολουθήσουν καλύπτουν την περίοδο 1974-2000 και 2000 μέχρι πρόσφατα. Το βιβλίο εκδόθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ένα βιβλίο που εξηγεί και παρουσιάζει αμερόληπτα

Πρόκειται για ένα βιβλίο αναφοράς που απευθύνεται στον ενημερωμένο αναγνώστη, ο οποίος διαθέτει κάποια εξοικείωση με τη βασική ορολογία των οικονομικών, αλλά δεν είναι απαραίτητα ειδικός. Στόχος του συγγραφέα είναι να παρουσιάσει με ακρίβεια όλα τα οικονομικά στοιχεία και τις εξελίξεις από την περίοδο εκείνη και να προσφέρει με αποστασιοποίηση εύλογες απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα. Ο συγγραφέας δεν εκθέτει απλώς τα γεγονότα και δεν παρουσιάζει μόνο τα μεγέθη που προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία, αλλά δίνει και τις εξηγήσεις για την τροπή που πήραν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τη σχέση τους με την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε κατά την περίοδο που εξετάζει στο βιβλίο.

Στη διάρκεια της περιόδου 1950-1973 η ελληνική οικονομία κατέγραψε ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι συνδυάστηκαν με χαμηλό πληθωρισμό και ελεγχόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τους στόχους και τους βασικούς κανόνες της οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο και τεκμηριώνει πώς και γιατί η πολιτική αυτή συνέβαλε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και τον χαμηλό πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η πολιτική που ασκήθηκε «δημιούργησε το κλίμα ασφάλειας που απαιτείτο για την άνθηση της επενδυτικής δραστηριότητας και συνέβαλε στην ταχεία ανάπτυξη της χώρας με κύρια ατμομηχανή τον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα και τις επενδύσεις».

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας εξετάζει την δραστηριότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα με έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Ειδικότερα, αναλύει το πώς εξελίχθηκαν στη διάρκεια της περιόδου 1950-1973 οι θεσμοί και οι δομές του μεταπολεμικού κοινωνικού κράτους στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας, του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος υγείας.

Ποιος είναι ο Χρυσάφης Ι. Ιορδάνογλου;

Γεννήθηκε το 1952 στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οικονομικά στο London School of Economics από όπου και έλαβε τον τίτλο Master of Science (MSc. Econ). Απέκτησε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Με την επιστροφή του, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στη συνέχεια, δίδαξε – μέχρι την αφυπηρέτησή του – επί 16 χρόνια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα τελευταία χρόνια τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη μελέτη της μεταπολεμικής οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας. Για το θέμα έχει γράψει σειρά βιβλίων και άρθρων. Ο παρών τόμος είναι η πλήρης ανάπτυξη της έρευνας και του έργου των ετών αυτών.

Το βιβλίο του (ο πρώτος τόμος) διατίθεται στα βιβλιοπωλεία που, πρόσφατα, άνοιξαν τις πόρτες τους και πάλι.

in.gr