Με λάθη 200.000 αιτήσεις για τα μειωμένα ενοίκια

Περίπου ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια λόγω κορωνοϊού δεν συμπλήρωσαν σωστά τη δήλωση COVID. 

  • Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, μέχρι να διορθωθούν τα λάθη, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των απωλειών από μισθώματα, με τρέχουσες οφειλές.

Τα λάθη την αίτηση για μειωμένα ενοίκια
Τα συνηθέστερα λάθη που εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι μισθωτήρια συμβόλαια που δεν έχουνε δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, συνιδιοκτησίες άλλα και λανθασμένες καταχωρήσεις για ποσά των ενοικίων.

Τα προβλήματα αυτά παγώνουν την διαδικασία των αιτήσεων σε 200.000 περιπτώσεις και ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα Covid-19 και να κάνoυν τις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να προκειμένου να προχωρήσει αίτηση τους.

Οι εν λόγω ιδιοκτήτες, θα λάβουν οδηγίες στο λογαριασμό τους στο Τaxisnet ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου.

Οι περιπτώσεις
Οι κυριότερες περιπτώσεις λαθών αφορούν:

  • υποβολή δήλωσης COVID, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων
  • ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης COVID
  • μη συμπλήρωση στη δήλωση COVID του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική)
  • ασυμφωνίες σε δηλώσεις. Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια λόγω κορωνοϊού, δεν κατάφερε να συμπληρώσει σωστά τη δήλωση COVID. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι να διορθωθούν τα λάθη, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των απωλειών από μισθώματα, με τρέχουσες οφειλές. που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λάβουν οδηγίες στον λογαριασμό τους, στο myTAXISnet, ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου.

Στόχος είναι η έκπτωση που αναλογεί στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα να μην υπολογίζεται στο 100% για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες, αλλά να περιορίζεται ώστε, για κάθε συνιδιοκτήτη, να είναι ανάλογη με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του.

economistas.gr