Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη της χώρας μας και από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου.
- Oι φερτές ύλες του Aχελώου και του Eύηνου μαζί με τα νερά της θάλασσας δημιούργησαν τον εκτεταμένο υγρότοπο. Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη της χώρας μας και από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου.
Σήμερα με βάση τη γεωμορφολογία της περιοχής όπως προέκυψε από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο διάστημα 1960-1995 αποτελείται από ένα σύστημα 6 λιμνοθαλασσών που είναι σχετικά απομονωμένες μεταξύ τους και παρουσιάζουν διαφορετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Η έκτασή τους φτάνει τα 150.000 στρέμ. ενώ η ευρύτερη περιοχή του υδροβιότοπου περιλαμβάνει παράκτια οικοσυστήματα, βάλτους, αλυκοποιημένες εκτάσεις και αποστραγγισμένες εκτάσεις που αποδόθηκαν στη γεωργία.
Στον οικισμό της Τουρλίδας, οι πελάδες, όπως ονομάζονται τα ξύλινα σπιτάκια που στηρίζονται σε πασσάλους πάνω από την επιφάνεια του νερού, και τα ιβάρια, οι πασσαλόπηκτοι φραγμοί από δικτυωτό πλέγμα για τον έλεγχο των μετακινήσεων των ψαριών και την αλιεία, είναι τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής.
H λιμνοθάλασσα του Mεσολογγίου φημίζεται για το αβγοτάραχο και τα νόστιμα ψάρια της (κέφαλος, τσιπούρα, λαβράκι, χέλι).
Ο Στράβωνας, ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος, την ονόμαζε Κυνία Λίμνη και ο Όμηρος Περικαλλέα Λίμνη. Ενώ ο Κωστής Παλαμάς εμπνεύστηκε από αυτή το ποίημα «οι καημοί της λιμνοθάλασσας». Η γοητεία που άσκησε και ασκεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δεν είναι τυχαία.
mygreekheart.com
Σχετικά Άρθρα
Ξηλώθηκαν τα… αστέρια!
Κατολίσθηση βράχων στην Καψοράχη
Εργαζόμενοι Ο.Τ.Α.: Νίκησε ο Νταραντούμης