Λογιστές – Φοροτεχνικοί Αιτωλ/νίας: «Στο ίδιο έργο θεατές, ζητάμε παράταση λήξης των φορολογικών δηλώσεων»

Η Ένωση Λογιστών – Φοροτεχνικών Αιτωλ/νίας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητά να δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 καθώς όπως λένε «είναι αδύνατον έως 31 Ιουλίου να υποβληθεί το υπόλοιπο 25% των δηλώσεων φυσικών προσώπων όπως και το 40% των δηλώσεων των επιχειρήσεων».

  • Πιο αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

«Για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να αιτούμαστε την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων. Είναι αδύνατον έως 31 Ιουλίου να υποβληθεί το υπόλοιπο 25% των δηλώσεων φυσικών προσώπων όπως και το 40% των δηλώσεων των επιχειρήσεων.

Οι λόγοι που οδήγησαν και φέτος σε αυτή την κατάσταση είναι γνωστοί από τις προηγούμενες χρονιές και δυστυχώς επαναλαμβάνονται ως μια κακή συνήθεια:

Α. Η εφαρμογή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων άνοιξε 31 Μαρτίου, με τις οδηγίες υποβολής να βγαίνουν τον Απρίλιο. Η αντίστοιχη εφαρμογή για τις εταιρείες άνοιξε 18 Μαΐου.

Β. Φέτος για πρώτη χρονιά συνδέθηκε το έντυπο Ε2 (στο οποίο υποβάλλονται τα εισοδήματα των ακινήτων) με τα μισθωτήρια που υπάρχουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να απαιτείται από τους λογιστές πολύ περισσότερος χρόνος για την συμφωνία τους και την ανάγκη έξτρα υποβολών λύσης των συμφωνητικών που ήδη είχαν λήξη.

Γ. Επίσης φέτος για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται η διασταύρωση των myDATA με τις δηλώσεις των επιχειρήσεων. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για διασταυρώσεις και συμφωνίες.

Δ. Οι φορείς του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων για άλλη μια χρονιά άργησαν να διαβιβάσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους.

Ε. Για την υποβολή των δηλώσεων που αφορούν επιχειρήσεις αναμέναμε ενημέρωση από την Α.Α.Δ.Ε. για όσες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το Τέλος Επιτηδεύματος, η οποία ενημέρωση ήρθε για τις μεν ατομικές επιχειρήσεις αρχές Ιουνίου για δε τα νομικά πρόσωπα στις 7 Ιουλίου.

Εκτός των ανωτέρω προβλημάτων που αφορούν άμεσα τις δηλώσεις υπάρχουν επίσης και οι λοιπές δηλωτικές υποχρεώσεις του Ιουλίου (Φ.Π.Α., Α.Π.Δ., Μισθοδοσίες κ.λπ.), ίσως ο πιο φορτωμένος μήνας του έτους.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι εργαζόμενοι όλων των επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά δύο εβδομάδες άδεια το καλοκαίρι, δεν εξαιρούνται από αυτό το μέτρο οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία. Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μόνος μήνας που θα μπορούσαν να πάρουν την άδεια που δικαιούνται, πως θα γίνει όμως αυτό όταν θα υπάρχει η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων εντός του Αυγούστου;

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας εμπρόθεσμης υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 για όλους τους υπόχρεους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Υ.Γ.: Επειδή ήδη ακούσαμε (από κύκλους του Υπουργείου) ως πρόβλημα στην επιμήκυνση του χρόνου λήξης των δηλώσεων, ότι έτσι θα καθυστερήσει η καταβολή του Market Pass, να ενημερώσουμε ότι δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα στην διαδικασία. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν την δήλωση του 2022 εντός του πλαισίου που θα οριστεί θα το λάβουν κανονικά, οι υπόλοιποι που θα καθυστερήσουν στην υποβολή θα το λάβουν καθυστερημένα. Δε βλέπουμε πως συνδυάζεται το ένα με το άλλο. Το ίδιο θέμα είχαμε πριν δύο χρόνια, με το πρόβλημα τότε να ονομάζεται ΕΝ.Φ.Ι.Α., αλλά από ότι τελικά βλέπουμε μια χαρά εκδίδεται το ΕΝ.Φ.Ι.Α. πριν τις δηλώσεις πλέον».

Αίτημα Παράτασης Φορολογικών Δηλώσεων