Τη χρονιά αυτή η «Διέξοδος» συμπληρώνει 23 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης καθημερινής λειτουργίας του Πολιτιστικού της Οργανισμού.
- Ενός πολυδιάστατου και δυναμικού κοινωφελούς φορέα που δημιουργήθηκε από την γενναιόδωρη προφορά του ιδρυτή της η οποία στη συνέχεια «αγκαλιάστηκε» από πλειάδα φίλων που την ενισχύουν έκτοτε με ποικιλότροπες χειρονομίες αγάπης.
Στη πορεία των χρόνων, χωρίς υπαγωγή σε οποιοδήποτε εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δημιούργησε το γνωστό Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», την ομώνυμη Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, έναν Ξενώνα Τέχνης και από έτους το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Άλατος στη χώρα.
Και οι τέσσερις αυτοί χώροι κοσμούνται από χιλιάδες αυθεντικά έργα τέχνης και κειμήλια που προέρχονται από δωρεές του δημιουργού της αλλά και από προσφορές φίλων που στηρίζουν το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο του Κοινωφελούς αυτού Πολιτιστικού Οργανισμού.
Τα μέλη της «οικογένειας» της «Διεξόδου» συναισθανόμενα το βάρος της αγάπης που εισπράττουν διατυπώνουν και δημόσια τις, από καρδιάς, ευχαριστίες τους δημοσιοποιώντας ανά τετράμηνο τις δωρεές που δέχονται.
Έτσι για άλλη μια φορά ενημερώνουν ότι κατά το διάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021) για την υποστήριξη των σκοπών της η «Διέξοδος» με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, δέχθηκε νέες χειρονομίες αγάπης από φίλους που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα, απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες.
Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές εκ μέρους των κ.κ. Σταύρου Αντωνόπουλου (Αθήνα), Ευαγγέλου Αποστολοπούλου (Μεσολόγγι), Νάσου Γρατσινόπουλου (Αθήνα), Γιάννη Δακαλάκη (Μεσολόγγι), Γιώργου & Κατερίνας Νταλιάνη (Μεσολόγγι), Αναστασίας Ντούλη – Ιακωβίδου (Αθήνα), Μάρως Ρέππα (Ναύπακτος), Καλλιόπης Παρούση & Shasa Sotirovic (Αμερική), Ελπίδας Σαλούρου (Αθήνα), Δημήτρη Σμυρνιούδη (Αθήνα) και Κωνσταντίνου Ταλφανίδη (Αθήνα).
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πάμπολλα δικά της νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν τις μουσειακές της συλλογές.
Συγκεκριμένα οι συλλογές των Μουσείων της εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ. Αναστασίας Θεοφυλάτου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε στη μνήμη του συζύγου της Θόδωρου και του γιού της Παναγιώτη ένα σπαθί αξιωματικού της περιόδου του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και έναν κορνιζαρισμένο πίνακα ζωγραφικής (τοπιογραφία) του Τάσου Μαντά, Βασιλικής, Γιάννη & Δημήτρη Κουλούρη (Αθήνα) οι οποίοι δώρισαν στη μνήμη Αίκας Γεωργίου μία ασημένια πιστόλα του 1823, ένα καρυοφύλλι και δύο ασημένιες μπαλάσκες της μετεπαναστατικής περιόδου καθώς και το ξίφος, τα παράσημα και προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού των βαλκανικών πολέμων Κων/νου Γεωργίου, Κίμωνος & Μαρίας Κοκοσούλα (Μεσολόγγι) οι οποίοι δώρισαν στη μνήμη Γεωργίου Κοκοσούλα ένα χαρακτικό της Βάσως Κατράκη, Σωτήρη & Αγγελικής Κωτσοπούλου (Μεσολόγγι) οι οποίοι δώρισαν ένα βελούδινο οθωμανικό χαλί κεντημένο με χρυσή μεταλλική κλωστή του 19ου αιώνα, Ελπίδας Σαλούρου (Αθήνα) η οποία δώρισε δύο ξύλινες χειροποίητες αλατιέρες από την Αυστρία και Αναστασίου Φιλιππίδη (Θεσσαλονίκη) ο οποίος δώρισε μία αλατιέρα από αλάβαστρο με επιχρυσωμένη διακόσμηση.
H Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με δωρεές βιβλίων που σχετίζονται με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλίων Τέχνης εκ μέρους των κ.κ. Ολυμπίας Βικάτου (Μεσολόγγι), Γεωργίου Γεωργιάδη (Μεσολόγγι), Ελένης Διαμαντοπούλου (Μεσολόγγι), Ισίδωρου Ζουργού (Θεσσαλονίκη), Κωνσταντίνου Θεοδωράκη (Σύρος), Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλου (Αθήνα), Κίμωνος & Μαρίας Κοκοσούλα (Μεσολόγγι), Νίκου Κολόμβα (Αθήνα), Μανόλη Κορρέ (Αθήνα), Σωτήρη Κωτσόπουλου (Μεσολόγγι), Νικολάου Λίτσα (Αθήνα), Lediana Hajrani (Αθήνα), Ειρήνης Λούβρου (Αθήνα), Χάριτος Μακεδονοπούλου (Μεσολόγγι), Πανωραίας Μπενάτου (Αθήνα), Δημήτρη Μπίσσα (Αθήνα), Γιάννη Νεραντζή (Αγρίνιο), Αναστασίας Ντούλη – Ιακωβίδου (Αθήνα), Περίανδρου Παπανικολάου (Μεσολόγγι), Γιώτας Παρθενίου (Ιωάννινα), Γιώργου Πολυκράτη (Αθήνα), Ευάγγελου Σακέλιου (Άρτα), Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη (Αθήνα), Αρτέμιδος Σκουμπουρδή (Αθήνα), Ιωάννη Τσαπάρη (Ζαγόρι) και Δημήτρη Τσελίκα (Πάτρα).
Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεές των κ.κ. Κίμωνος & Μαρίας Κοκοσούλα (Μεσολόγγι) οι οποίοι δώρισαν στη μνήμη Γεωργίου Κοκοσούλα ασπρόμαυρες φωτογραφίες σχετιζόμενες με το Μεσολόγγι της περιόδου 1900 – 1980, Αναστασίας Ντούλη – Ιακωβίδου (Αθήνα) η οποία δώρισε αρχειακά έγγραφα σχετιζόμενα με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωστή Παλαμά το έτος 1937 και του μνημείου Μιχαήλ Κοκκίνη το έτος 1976, Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη (Αθήνα) ο οποίος προσέφερε φωτογραφίες από τις Αλυκές Λευκάδος και Θεόδωρου Μυλωνά (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε δεκάδες ερωτικές, και όχι μόνο, επιστολές προσωπικότητας της πόλης χρονολογούμενες από την δεκαετία του 1920 έως και 1970.
Υπηρεσίες και υλικά προσέφεραν οι κ.κ. Γιάννης Αλετράς (Αθήνα), το ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΝΟΥΛΑ (Μεσολόγγι) Γεώργιος Νάκας (Αθήνα), Γιάννης Πανουκλιάς (Μεσολόγγι), Γιώργης Παπαθέου (Μεσολόγγι), Μαρία Τσιμέκα (Μεσολόγγι) και Σπυριδούλα Φιλίππου (Μεσολόγγι).
Τέλος, εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου» κ. κ. Ασπασία Καρατζογιάννη (Μεσολόγγι), Ελένη Μαστρογεωργίου (Μεσολόγγι), Θεόδωρος Μυλωνάς (Μεσολόγγι), Κωνσταντίνος Νικάκης (Μεσολόγγι), Τζίλντα Ρήγα (Αθήνα), Γεώργιος Ρουχωτάς (Αθήνα), Νίτσα Σαλούρου (Κόρινθος) και Δήμητρα Τσοκάντα (Αθήνα).
Προς όλους τους προαναφερθέντες, για πολλοστή φορά, η «Διέξοδος» εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.
Σχετικά Άρθρα
Αγρινιώτες έγραψαν τραγούδι με αποδέκτες τους Τσέτσιλα και Σιδηρόπουλο!
Σταματίνα Τσιμτσιλή – Λευτέρης Μητσόπουλος: «Happy Day» στη Ναύπακτο!
«Deal» 7.500 ευρώ για τη Λία!