Μήπως, τελικά, πράγματι μας ψεκάζουν;

Όταν οι «παραμορφωμένοι» άνθρωποι χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα.

  • Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου χρειάστηκε να επισκεφθώ στο γραφείο του, για προσωπική μου υπόθεση, έναν επιστήμονα, από αυτούς που λέμε «εγνωσμένου κύρους», με δέκα στρέμματα πτυχία, με κοινωνική καταξίωση και με περγαμηνές, δεν μπορούσα να υποπτευθώ καν το σοκ που θα βίωνα, όταν θα διαπίστωνα ότι ο άνθρωπος αυτός, ο τόσο μορφωμένος και πετυχημένος, θα πίστευε σε ακραίες θεωρίες συνομωσίας.

Ολόκληρη επιχειρηματολογία ανέπτυξε για την καταγωγή μας απ’ το Σείριο, κάτι «τρελά» έλεγε για τα παιδιά του Απόλλωνα και άλλα τινά.

Συνάντησα τον ίδιο άνθρωπο ξανά προ ημερών και ανταλλάξαμε δυο κουβέντες. Για τον κορωνοϊό, φυσικά, δεν χρειάζεται να εξηγήσω ότι πιστεύει πως είναι ένα ακόμη τεράστιο ψέμα, μια διεθνής συνομωσία…

Και εδώ ακριβώς είναι που αρχίζει κανείς να προβληματίζεται. Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται για κάποιον τυχαίο. Δεν είναι ο άνθρωπος του μέσου μορφωτικού επιπέδου, που εύκολα ενδεχομένως θα παρασυρθεί απ’ το γενικότερο κλίμα, που θα ενδώσει σε σενάρια, που θα εγκλωβιστεί σε καταστάσεις τέτοιου τύπου.

Η αλήθεια είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, ασφαλώς και των ανθρώπων που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, καταναλώνουν τη σκέψη τους ασχολούμενοι με προφητείες, με συνωμοσιολογίες, με κάθε τι που υπερβαίνει τη λογική.

Και ίσως πάντα έτσι να ήταν.

Υποτίθεται, όμως, ότι κάποιοι άνθρωποι, σοβαροί επιστήμονες, δεν θα μπορούσε ποτέ να μπουν σε τέτοια μονοπάτια.

Αν και αυτοί κάνουν το λάθος, φοβάμαι ότι σωτηρία δεν υπάρχει!