Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας έχει δημιουργήσει και λειτουργεί υπό την εποπτεία της το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας το οποίο στεγάζεται στο Αγγελόκαστρο (Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου) στο παλιό Δημοτικό σχολείο (κτίσθηκε το 1930), που έχει αναπαλαιωθεί και αναδιαμορφωθεί με σκοπό να στεγάσει τα εκπαιδευτικά εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Εκείνα, μιας θεματικής έκθεσης με θέμα το «Σχολείο», μιας αναπαράστασης της σχολικής αίθουσας προηγούμενων χρόνων, καθώς και όλων εκείνων των πραγμάτων που μαρτυρούν την συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σκοπός της ενέργειας και της πρωτοβουλίας αυτής ήταν και είναι η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση, διαφύλαξη, συντήρηση και παρουσίαση στο κοινό – μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και πολιτών – των τεκμηρίων της Εκπαίδευσης διαχρονικά.

Κύριο μέλημα του Μουσείου είναι να παρουσιαστεί στους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και στους πολίτες το πλούσιο εκπαιδευτικό – ιστορικό υλικό που βρίσκεται στις σχολικές μονάδες, (κλειστές και ενεργές) τις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας της μάθησης, τα διδακτηριακά στοιχεία, τα μέσα διδασκαλίας, την οργάνωση αλλά και τους τρόπους που διεξαγόταν τα μαθήματα στο τότε,καθώς και τη σύγκριση με το σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα, η έκθεση αυτή εκτείνεται σε τρεις αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα γίνεται μια αναπαράσταση της παλιάς σχολικής τάξης, με αντικείμενα όπως: ξύλινα θρανία, παλιά τετράδια, μαθητικές τσάντες, εκπαιδευτικές πλακέτες, ποδιές, χάρτες, όργανα φυσικής, σχολικά βιβλία, αριθμητήρια, βιβλιοθήκες, έντυπα και έγγραφα καθώς και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στα Μαθητικά Συσσίτια των σχολείων.

Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί πολλούς θεματικούς χάρτες, βιβλία των εκάστοτε μαθημάτων, καθώς και πολλά μέσα προβολών (Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας), κινηματογραφικές μηχανές προβολής, επιδιασκόπια, μηχανές προβολής slides, πικ απ, γραφομηχανές, μικροφίλμ, μια μεγάλη συλλογή φίλμς από το μάθημα της Γεωγραφίας και της Μελέτης Περιβάλλοντος. Εικόνες των μαθημάτων της Ιστορίας, Γεωγραφίας, Θρησκευτικών, επίσης μια μεγάλη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων από συγγραφείς εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικά βιβλία, ιστορικά, τεύχη περιοδικών, τεύχη του περιοδικού «Σχολική Υγιεινή», εγκυκλοπαίδειες, σημαίες, εικόνες θρησκευτικές και πολλά άλλα.

Η τελευταία αίθουσα είναι ο χώρος στον οποίο λειτουργούσε το Γραφείο του Διευθυντή / Διευθύντριας καθώς και το Γραφείο των Εκπαιδευτικών. Για την επίσκεψη και πρόσβαση στο χώρο του Μουσείου, ακολουθείται τη διαδρομή προς το Αγγελόκαστρο, όσοι έρχονται από το Μεσολόγγι και την περιοχή της Ναυπακτίας ακολουθείται την Ιόνια Οδό και στην έξοδο 7 (κόμβος Αγγελοκάστρου) βγαίνετε στον επαρχιακό δρόμο που σας οδηγεί κατευθείαν στο Αγγελόκαστρο. Όσοι έρχονται από το Αγρίνιο και την περιοχή γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα καθώς και από την περιοχή του Θέρμου , ακολουθείται την επαρχιακή οδό Αγρίνιο- Καλύβια – Αγγελόκαστρο. Όσοι έρχονται από την περιοχή της Αμφιλοχίας, Βόνιτσας, Λευκάδας και Άρτας είτε μεσω της Ιόνιας Οδού, είτε ακολουθούν τον επαρχιακό δρόμο και στο Αγρίνιο στρίβουν δυτικά προς Αγγελόκαστρο. Από το Αγρίνιο η χιλιομετρική απόσταση είναι 17 χλμ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Πηγή: iaitoloakarnania