Ναύπακτος – 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο: Άλμα Ανάπτυξης τα ενεργειακά έργα της Ένωσης Αγρινίου (Video)

Η ομιλία του Θ. Κουτσουπιά στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο «Alma Anaptixis»Αιτωλοακαρνανίας.

  • Στην ενότητα αυτή χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θανάσης Μαυρομμάτης.  Βασικοί ομιλητές ήταν επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ο  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Οικονόμου, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σ. Φάμελλος, ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Παπαναστασίου, ο αρμόδιος σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος αντιπεριφερειάρχης Λ. Δημητρογιαννης και ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μ. Τσακας.

Ο κ. Κουτσουπιάς ξεκίνησε την εισήγησή του με μια σύντομη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού: ο Α. Σ. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» έχει παρουσία σχεδόν ενός αιώνα, δραστηριοποιείται σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με υποκαταστήματα, θυγατρικές και συνεργασίες που έχει αναπτύξει, έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που οι παραγωγοί έχουν ανάγκη.

Διατηρεί εργοστάσια επεξεργασίας – τυποποίησης προϊόντων (βρώσιμης ελιάς, ζωοτροφών, γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα «Αμφιλοχίας Γη», μηδικής, ξηραντήρια καλαμποκιού, βιομηχανικά σφαγεία), ενώ υλοποιεί διάφορα ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας».

Στον τομέα των Α.Π.Ε., ο Α. Σ. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» υπήρξε πρωτοπόρος, έχοντας ήδη δεκαετή εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, για τη δημιουργία των οποίων εργάστηκε κατά τρόπο που «οδηγό» και «υπόδειγμα», αφού κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, να ολοκληρώσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ,  που δίνουν συμπληρωματικό εισόδημα σε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρόνοιες του Νόμου 4513 του 2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, με τον οποίο η χώρα μας υιοθέτησε ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., η Ένωση Αγρινίου και οι Ενεργειακές Κοινότητες που συγκρότησε, ολοκλήρωσαν πρόσφατα την κατασκευή του μεγαλύτερου σήμερα φωτοβολταϊκού πάρκου σε όλη τη χώρα, αυτό στην «Κοιλάδα του Ηλίου», στην περιοχή της Κατούνας.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, άνω των 90 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή 500 οικογενειών απ’ την Αιτωλοακαρνανία και με το ετήσιο όφελος να υπολογίζεται στα 14 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των πολιτών, απευθύναμε νέα πρόσκληση για νέα φωτοβολταϊκά έργα. Και εδώ η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας απέδειξαν για μια ακόμη φορά το πόσο εμπιστεύονται την Ένωση. Απέδειξαν ταυτόχρονα πως η ενεργειακή δημοκρατία εδώ γίνεται πράξη. Με έργα, όχι με λόγια…”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις νέες πρωτοβουλίες: “Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι πλέον και η μεγάλη επένδυση στην Αιολική Ενέργεια, με 10 Ενεργειακές Κοινότητες και με πάρκα ισχύος 168 MW. Η κατασκευή έχει ξεκινήσει και αισιοδοξούμε ότι με την ολοκλήρωση των νέων ενεργειακών έργων η Αιτωλοακαρνανία θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, αφού οι επενδύσεις αυτές φέρνουν ουσιαστική ανάπτυξη για την οικονομία και δεν αφορούν μόνο μια μικρή elite επενδυτών, αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Πρόκειται για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία πολλές εκατοντάδες οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία, διασφαλίζουν συμπληρωματικό εισόδημα.

Καμία άλλη πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί σε τόσο κόσμο, με τέτοιο οικονομικό αποτέλεσμα και με τέτοια συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θέμα που είναι κυρίαρχο στον πλανήτη και που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών, για έναν βιώσιμο κόσμο».

Το όλο εγχείρημα, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Κουτσουπιάς, υπηρετεί τριπλή στόχευση:

  • την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα –τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι», την ένωση δυνάμεων δηλαδή, «ώστε να γίνουμε οι ίδιοι εκείνοι που θα πάρουμε τις τύχες
  • στα δικά μας τα χέρια, επενδύοντας στον τόπο μας»
  • την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος για την τοπική οικονομία, την τοπική κοινωνία.

Κεντρικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα.

Είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

e-ea.gr