Ο.Α.Ε.Δ.: Πώς θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία τα νέα ζευγάρια – Ολόκληρο το σχέδιο

Eναλλακτικές πολιτικές για τη στέγαση, στα πρότυπα των μοντέλων που έχουν υλοποιήσει άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ προκειμένου να διευκολυνθούν οι νέοι και τα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.

  • Ανάμεσα στις παροχές που θα ενεργοποιηθούν είναι η κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση -ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ( ΣΔΙΤ), η επιδότηση ενοικίου καθώς και η επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια αλλά και με τη μέθοδο rent to own. (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).Συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου εργασίας « Δουλειές Ξανά» , ο ΟΑΕΔ ( Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης όπως έχει μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ ) όσον αφορά την στεγαστική πολιτική έχει στο εξής δυνατότητες :

 

Να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα, συμπράττοντας με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού.

Να αξιοποιεί οικόπεδα φιλέτα που έχει στην κατοχή του , στην Αθήνα, τη Κηφισιά , τη Θεσσαλονίκη ( αεροδρόμιο) προκειμένου, με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης, να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Θα μπορεί δηλαδή να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητά , χρονικό διάστημα που να υπερβαίνει τα 20 έτη. Στην περίπτωση τέτοιας μίσθωσης, ο μισθωτής μετά από δημοπρασία, αναλαμβάνει την οικοδόμηση. Για παράδειγμα αν αναγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων τα 35 θα διατεθούν στους δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εκμετάλλευση .

 

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα μπορεί επίσης να εκμισθώνει ακίνητά της, τα οποία δεν προορίζονται για άμεση στεγαστική συνδρομή των δικαιούχων, προς οικονομικούς φορείς που έχουν εμπειρία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, με σκοπό τον προσπορισμό εσόδων που θα ενισχύσουν τις πολιτικές αρμοδιότητάς της με σκοπό την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η στεγαστική πολιτική του ΟΑΕΔ βρίσκεται στον «πάγο» μετά το 2013 που καταργήθηκε με το 2ο μνημόνιο ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Όμως παρά την κατάργηση των στεγαστικών προγραμμάτων οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολουθησαν έως το 2020 να καταβάλλουν τις εισφορές υπέρ των φορέων , σύμφωνα με το imerisia.gr.

Τα δύο τελευταία χρόνια η υποχρέωση καταβολής εισφοράς έχει ανασταλεί καθώς η σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες προήλθε από τις κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και το Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ).

 

Έτσι, στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ που διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει συσσωρευτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο αποθεματικό ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ το οποίο «λιμνάζει» για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, δεν είναι αυτονόητο ότι το αποθεματικό προορίζεται για την στεγαστική πολιτική καθώς το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» προβλέπει την κατάργηση της αυτοτέλειας των κλάδων και των λογαριασμών. Αυτό σημαίνει ότι οι πόροι των φορέων που έχουν συγχωνευθεί στον ΟΑΕΔ ( στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης όπως μετονομάστηκε) μπορούν να χρησιμοποιούνται για την επίτευξη και άλλων σκοπών του Οργανισμού, όπως τα προγράμματα απασχόλησης και η κατάρτιση.

 

ethnos.gr