Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
- Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου μίλησε στην εκπομπή «Με υπογραφή» του Σωκράτη Τσόμπου στον Antenna Star 103.5. ο συντονιστής στoν Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, Γιάννης Σελιμάς,
Ο κ. Γιάννης Σελιμάς, Περιβαλλοντολόγος, M.Sc και Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης , παρουσίασε τις δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων του Φορέα στο πλαίσιο της πράξης του επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ αναφέρθηκε στην παρακολούθηση, την μελέτη και τις δράσεις διατήρησης σπάνιων ειδών της περιοχής.
Εν συνεχεία, ανέλυσε τις δράσεις που δεσμεύτηκε να αναπτύξει ο Φορέας τα επόμενα έτη, ενώ αναφέρθηκε και σε δράσεις καταγραφείς και διατήρησης σπάνιων προστατευόμενων ειδών της περιοχής.
Στην ίδια εκπομπή αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Φορέα καθώς και στις καθοριστικές προτάσεις που έχει καταθέσει και μάλιστα με μελέτες.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αναφερόμενος στις επιχωματώσεις της Λίμνης Τριχωνίδας.
Ακούστε, όλη τη συνέντευξη του κ. Σελιμά στον Antenna Star 103.5:
Φωτογραφίες από τη Λιμνοθάλασσα Ι.Π. Μεσολογγίου:
Σχετικά Άρθρα
Ο Λίνος Μπλέτσας στον Antenna Star 103.5: «Στρατηγικές νίκες προς όφελος των πολιτών»
Ο Γιώργος Ξενάκης στον Antenna Star 103.5: «Κυνηγούν τον Κασσελάκη επειδή δεν μπορούν να τον ελέγξουν»
Αγρίνιο – Νέα Αριστερά: Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εισηγητής στη Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής