Παύλος Μπερμπερίδης: «Ό,τι γίνεται για πρώτη φόρα πάντα το θυμάσαι και σε σημαδεύει. Πρώτη ζωντανή εμφάνιση, πρώτος δίσκος, πρώτη εμφάνιση στην τηλεόραση. Όλα σε ακολουθούν και η κάθε εμπειρία μένει χαραγμένη μέσα σου. Η τέχνη έχει τόση ένταση που κάθε γεγονός μένει μέσα σου αναλλοίωτο.»
Όταν συνάντησα τον Παύλο Μπερμπερίδη για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, παρά το νεαρό της ηλικίας του και το γεγονός ότι μόλις τότε έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στο χώρο της μουσικής, μου έδωσε αμέσως την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο -γνήσια λαϊκό- μουσικό, με πολύ ταλέντο και αγάπη για τη δουλειά του, απόλυτα συνειδητοποιημένο για τον δρόμο που έχει επιλέξει στη ζωή του και έτοιμο να τον ακολουθήσει με πάθος.
Η καλλιτεχνική του πορεία όλα αυτά τα χρόνια, η οποία απαρτίζεται από μια σειρά αξιοσημείωτων μουσικών παραγωγών και δίσκων, ζωντανών εμφανίσεων και τηλεοπτικών παρουσιάσεων, ήρθε να επιβεβαιώσει την αρχική μου εντύπωση. Εκείνος, χαμηλών τόνων πάντα, στη συζήτηση που είχα μαζί του, στο πλαίσιο της «Συνέντευξης της Δευτέρας» θεωρεί ότι έχει ακόμη πολλά να μάθει, παραδέχεται ότι έχει κάνει λάθη και δηλώνει ότι εξακολουθεί να ασχολείται με τη μουσική με το ίδιο πάθος με το οποίο ξεκίνησε.
- Αλλά πώς ξεκίνησε;
Η σχέση μου με τη μουσική και ιδιαίτερα το μπουζούκι, μπορώ να πω, πως ήταν «κεραυνοβόλος έρωτας», έρωτας με την πρώτη ματιά. Στην ηλικία των 6 με 7 ετών, ο πατέρας μου με ρώτησε αν θα ήθελα να ασχοληθώ με κάποιο μουσικό όργανο και μια απορία ζωγραφίστηκε τότε στο πρόσωπό μου.
Ένα βράδυ λοιπόν με ξύπνησε και μου έδειξε στην τηλεόραση μια λαϊκή ορχήστρα και με ρώτησε πιο όργανο προτιμούσα. Αμέσως του έδειξα το μπουζούκι! Αυτή ήταν η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα…
- Η οικογένειά σου δηλαδή, Παύλο, στήριξε και ενθάρρυνε την απασχόλησή σου με τη μουσική αρχικά και με το τραγούδι αργότερα…
Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς μου με αφήναν να κάνω τις δικές μου επιλογές. Έτσι έγινε και με την μουσική. Έκανα την επιλογή μου και η οικογένειά μου ήταν δίπλα μου. Ήταν ξεκάθαρο βέβαια ότι αν ασχολούμουν με κάτι άλλο εκτός από την μουσική, θα ήμουν δυστυχισμένος…
Ας δίνουμε λοιπόν στα παιδιά το δικαίωμα τις επιλογής, γιατί το ένστικτο είναι πιο δυνατό από την γνώση και την εμπειρία.
- Η μουσική ήταν μονόδρομος για σένα;
Αν το γενικεύσουμε, η μουσική από μόνη της δεν είναι μονόδρομος, ούτε μονοδιάστατη διαδικασία. Η μουσική ανοίγει δρόμους που δεν φανταζόμαστε. Προσπαθώ λοιπόν να ασχολούμαι με το ίδιο πάθος που είχα όταν ξεκίνησα να την ανακαλύπτω.
- Ξεκίνησες, μόλις στα δεκαεπτά σου, να εμφανίζεσαι επαγγελματικά σε νυχτερινό μαγαζί της πόλης. Μίλησέ μου γι’ αυτή την εμπειρία. Πιστεύεις πως τελικά οι ζωντανές εμφανίσεις είναι αυτές που καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού και τον ολοκληρώνουν καλλιτεχνικά και επαγγελματικά;
Μεγάλο πράγμα οι ζωντανές εμφανίσεις! Κάθε φορά είναι κάτι το διαφορετικό! Νιώθεις την ενέργεια του κόσμου, μαθαίνεις διάφορες πτυχές του εαυτού σου και από ένα σημείο και μετά συντονίζονται κόσμος και ορχήστρα και γίνονται ένα σώμα. Όπως και να το δεις, ακόμα κι ένας αθλητής άλλες επιδόσεις έχει στην προπόνηση και άλλες στον αγώνα.
- Ποια εσωτερική σου ανάγκη καλύπτει η μουσική;
Η μουσική καλύπτει όλες τις εσωτερικές μου ανάγκες, αυτός είναι και ο ρόλος της, πιστεύω. Είναι ένα δωμάτιο για μένα η μουσική, από όπου επικοινωνώ με τον Θεό μου.
- Υπάρχουν βιωματικά στοιχεία στις συνθέσεις σου; Πόσος Παύλος υπάρχει μέσα στα τραγούδια σου;
Σίγουρα υπάρχουν βιωματικά στοιχεία στης συνθέσεις μου, όπως και επιρροές! Τώρα για το πόσος Παύλος υπάρχει στα τραγούδια μου… Είναι αυτό που αποζητώ συνέχεια! Θέλω, κάθε φορά, να ανεβάζω το ποσοστό, σε κάθε τραγούδι, γιατί είναι μια απόδειξη πως έρχομαι πιο κοντά στην γνωριμία με τον εαυτό μου.
- Τι μουσική ακούς όταν είσαι μόνος; Υπάρχει καλή και κακή μουσική, κατά τη γνώμη σου; Τι θα χαρακτήριζες ως «καλή μουσική»;
Ό,τι δεν καταλαβαίνουμε, έχουμε την τάση να το απορρίπτουμε. Όχι, δεν υπάρχει κακή μουσική, αλλά υπάρχουν μουσικές για όλα τα γούστα. Παλιότερα ήμουν κι εγώ δογματικός και απόλυτος, αλλά πλέον ακούω τα πάντα και προσπαθώ να ανακαλύπτω την αξία σε κάθε είδος μουσικής!
- Νιώθεις πως μέσα από τα τραγούδια σου περνούν κάποια μηνύματα στον κόσμο ή προβάλλονται κάποιες αξίες;
Το μόνο πράγμα που προσπαθώ, είναι να πω την αλήθεια μου και αυτά που πιστεύω και ίσως μία μερίδα ανθρώπων να ταυτιστεί. Δε νιώθω και ούτε έχω την ανάγκη να περάσω κάποιο μήνυμα.
- Ακούς τις δικές σου δουλειές; Κριτικάρεις τον εαυτό σου;
Φυσικά και ακούω παλιές μου δουλειές, τα τραγούδια είναι χρονογραφήματα. Τα ακούω και κάποιες φορές λέω: «Αν το έκανα τώρα, θα το έκανα αλλιώς» ή «Αυτό δεν υπήρχε λόγος να κυκλοφορήσει», κ.α.
Προσπαθώ να μαθαίνω από τα λάθη μου, γιατί δυστυχώς, μόνο από αυτά μπορώ να μάθω σε αυτή την δουλειά. Δεν υπάρχει καθοδήγηση από κάποιον, απλά λειτουργώ αναλόγως με την ηλικία μου, την εμπειρία και την γνώση μου σε κάθε χρονική στιγμή.
- Πες μου για μια στιγμή στη ζωή σου η οποία σημάδεψε την καλλιτεχνική σου πορεία ή θα σου μείνει αξέχαστη.
Ό,τι γίνεται για πρώτη φόρα πάντα το θυμάσαι και σε σημαδεύει. Πρώτη ζωντανή εμφάνιση, πρώτος δίσκος, πρώτη εμφάνιση στην τηλεόραση. Όλα σε ακολουθούν και η κάθε εμπειρία μένει χαραγμένη μέσα σου. Η τέχνη έχει τόση ένταση που κάθε γεγονός μένει μέσα σου αναλλοίωτο.
- Πιστεύεις πως αρκεί το ταλέντο και η σκληρή δουλειά για να φτάσει κάποιος σήμερα στην επίτευξη των στόχων του;
Η λέξη «αρκεί» είναι αντιφατική όταν ακολουθεί το ταλέντο και την σκληρή δουλειά! Γιατί αυτές οι δύο λέξεις φτάνουν και περισσεύουν για να μπορεί να πετύχει ο κάθε άνθρωπος τα πάντα! Αρκεί να μην απογοητευτεί και τα παρατήσει στα μέσα της διαδρομής!
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος…
- Ποια είναι τα «όχι» που έχεις πει στο βωμό της καριέρας;
Δεν ξέρω αν υπάρχουν συγκεκριμένα ναι και όχι για μια καλή καριέρα. Σε κάθε περίπτωση, κρίνω την κατάσταση και πράττω ανάλογα.
Δεν χρειάστηκε, προσωπικά, να πω μεγάλα όχι. Ίσως επειδή το ό,τι κάνω το στήνω λιθαράκι – λιθαράκι και είμαι ιδιαίτερα συγκεντρωτικός. Έχω αυτονομηθεί αρκετά σε ό,τι αφορά την δουλειά μου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χειρίζομαι τα πάντα από άλλη θέση.
- Παράλληλα με τη σύνθεση και τις ζωντανές σου εμφανίσεις, κάνεις και μαθήματα μουσικής, όπως είδα στην ιστοσελίδα σου. Πώς είναι να μεταλαμπαδεύεις την γνώση σου σε άλλα άτομα;
Ασχολούμαι χρόνια με την διδασκαλία και θεωρώ πως είναι μια μεγάλη ευλογία να προσφέρεις γνώση, σαν ένας μικρός Προμηθέας! Η γνώση είναι κάτι που κυνηγούσα και κυνηγώ από μικρό παιδί. Με το ένα χέρι διδάσκω και με το άλλο μαθαίνω! Να φανταστείς είμαι και φοιτητής παράλληλα στο Πανεπιστήμιο λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.
- Πριν λίγες μέρες, ανέβηκες τα σκαλιά της εκκλησίας ξεκινώντας μια νέα ζωή με την αγαπημένη σου. Πιστεύεις ότι μπορούν οικογένεια και καριέρα να συνδυαστούν και να συνυπάρξουν αρμονικά;
Και βέβαια! Η οικογένεια είναι η φυσική εξέλιξη του ανθρώπου, είναι υγεία, είναι έμπνευση! Ο καλλιτέχνης είναι ένας άνθρωπος που φωτίζει και θα πρέπει να του αρέσει το όμορφο και το υγιές. Είναι πολλά νομίζω τα παραδείγματα, όπου καριέρα και οικογένεια συνδυάστηκαν άψογα.
- Πότε θεωρείς ότι κάποιος άνθρωπος φτάνει στην ολοκλήρωσή του ως άνθρωπος;
Ποτέ! Πρώτον, γιατί έχουμε γεννηθεί με πάθη και ατέλειες και αυτό μας εμποδίζει γενετικά να ολοκληρωθούμε και δεύτερον, γιατί η ολοκλήρωση δεν είναι μία πάγια κατάσταση αλλά ένας συνεχής αγώνας για την επίτευξη της.
- Τι να περιμένουμε από τον Παύλο Μπερμπερίδη στο μέλλον;
Μακάρι να ξεπεράσουμε τον κορωνοϊό και να γυρίσουμε στην κανονικότητά μας. Όταν γίνει αυτό θα τα «πιάσω» όλα από εκεί που τα άφησα! Ζωντανές εμφανίσεις «Στο Λυγερό», παρουσιάσεις στην Αθήνα, καινούρια τραγούδια και όλα αυτά τα όμορφα!!!
Βιογραφικό:
Ο τραγουδοποιός Παύλος Μπερμπερίδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1987. Στα επτά του χρόνια ήρθε σε πρώτη επαφή με το μπουζούκι και αμέσως γοητεύτηκε. Από εκείνη τη στιγμή, δεν σταμάτησε η ενασχόλησή του με το όργανο και η προσπάθεια κατάρτισης γύρω από αυτό με σημαντικότερο δάσκαλο τον Θεόδωρο Κατσαρή και άλλους σπουδαίους και καταξιωμένους σολίστες στην Αθήνα.
Από την ηλικία των δεκαεπτά ετών ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική έχοντας συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες (Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Μπάμπη Γκολέ, Χρήστο Δάντη και άλλους).
Το 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με ερμηνευτή τον Δημήτρη Κοντογιάννη και το 2015 η δεύτερη με τίτλο «Αναπάντεχο» (Δισκογραφική Εταιρία ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ) με συμμετοχές της Σοφίας Παπάζογλου, της Ζωής Παπαδοπούλου, της Ναταλίας Ρασούλη και του ίδιου να ερμηνεύει πολλά από τα τραγούδια του.
Η αγάπη για το μπουζούκι τον ταξίδεψε ως τα Χανιά τις Kρήτης, για να μάθει πώς κατασκευάζεται αυτό το λαϊκό όργανο. Πήρε μαθήματα οργανοποιίας από τον Θεοδώση Βασιλάκη.
Tην περίοδο 2015 – 2017 πραγματοποίησε ζωντανές εμφανίσεις στην Αυστραλία προωθώντας την λαϊκή μουσική, σε συνεργασία με ορχήστρες που έπαιζαν μουσικές απ΄ όλο τον κόσμο όπου ο ήχος του μπουζουκιού κυριαρχούσε.
Έχει επίσης συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές και παρουσιάσεις.
Το 2017 κυκλοφόρησε ο τρίτος του δίσκος με τίτλο «Η Φωνή», ενώ τελευταία δημιουργεί έναν νέο κύκλο τραγουδιών (συνεργαζόμενος με την Δισκογραφική Εταιρία REAL MUSIC).
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και το κανάλι του Παύλου Μπερμπερίδη στο YouTube.
Συνέντευξη: Νάντια Μπούτα
«Agrinio365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr
Σχετικά Άρθρα
Super League 1: Ο Φώτης Πολυχρόνης στο Α.Ε.Κ. – Παναιτωλικός
Super League 1: Με κόσμο το Α.Ε.Κ. – Παναιτωλικός
SL1 – Παναιτωλικός: Το «ευχαριστώ» της Π.Α.Ε. στον Πέδρο Σίλβα Τορεχόν