Ο Πρ. του Ε.Κ.Μ. στον Antenna Star για την σημερινή πανελλαδική απεργία (Ηχητικό)

Στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή του Λευτέρη Τηλιγάδα «Άκου τώρα να δεις», που μεταδίδεται κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 10:00 το πρωί, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου, κ. Σάκης (Διονύσης)  Παπαδημητρόπουλος, με τον οποίο συνομιλήσαμε για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ενάντια στο προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Θα μπορούσαμε να μιλάμε πολλή ώρα για το νέο νομοσχέδιο το οποίο φέρνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Παπαδημητρόπουλος, «θα εστιάσω όμως σε τρία, τέσσερα σημεία τα οποία τα θεωρούμε κομβικής σημασίας. Πρώτον είναι η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. μιλάμε πια για ατομικές συμβάσεις, για ατομική διευθέτηση χρόνου, για ατομική διευθέτηση χρηματικής αποζημίωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς συλλογικές συμβάσεις οι νέοι εργαζόμενοι που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας δεν έχουν κανένα όπλο καμία πλάτη, για να το πω πιο λαϊκά, για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν με τον κάθε εργοδότη.[…]

Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο είναι εξ ίσου σοβαρό, είναι η ουσιαστική κατάργηση του οκταώρου. Το δίωρο, το οποίο ο κ. υπουργός είπε, να πω κατά λάθος, θα πληρώνεται σε ρεπό μέσα σε ένα εξάμηνο, είναι τουλάχιστον αστείο. […]

Έχουμε ουσιαστική υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επιβάλλει με την καλή έννοια της λέξεις κάποιους όρους σε μεγάλους εργασιακούς χώρους […] Τι ακριβώς σημαίνει λοιπόν, Ανεξάρτητη Αρχή; Αυτό ο κ. υπουργός δεν το έχει απαντήσει ακόμα».

Ο κ. Παπαδημητρόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα προηγούμενα με αρκετά παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν κατά την άποψή του τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Είπε επίσης, ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. «Όταν ζητάει το υπουργείο 40% προσωπικό ασφαλείας και σ΄αυτό προσθέσουμε και τις ειδικές άδειες μιλάμε για ένα ποσοστό 50% τότε, αναρωτήθηκε, ποιος υπάλληλος, ποιος εργαζόμενος, ποια εργάτρια θα πάει να κάνει απεργία όταν θα ξέρει ότι οι συνάδελφοι του θα δουλέψουν έτσι κι αλλιώς;» 

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση του κ. Σάκη Παπαδημητρόπουλου, με τον Λευτέρη Τηλιγάδα, στο παρακάτω ηχητικό:


«Agrinio365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr