Στην online δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα: «Ένταξη και συμπερίληψη των μεταναστών και των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο» συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατόπιν πρόσκλησης συμμετοχής της CPMR (Συνδιάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών), η οποία θα προβεί σε συζήτηση με την DG HOME για το μεταναστευτικό εντός του Σεπτεμβρίου.
- Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέθεσε συνοδευτικά ένα αναλυτικό Έγγραφο Θέσης στο οποίο επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι όσοι από τους μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα με νόμιμα έγγραφα είτε πληρούν έπειτα από έλεγχο όλες τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής, θα πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο πλαίσιο της αξιοπρεπής διαβίωσης. Προτείνει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, για τις οικογένειες με παιδιά, καθώς και για τους μετανάστες που έρχονται με σκοπό να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Ωστόσο, κυρίως λόγω των υφιστάμενων συνθηκών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εισηγείται τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και ισότιμη κατανομή των μεταναστών μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών μελών με κριτήριο αξιολόγησης την ήδη υπάρχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση του εκάστοτε κράτους μέλους αναφορικά με την παραμονή, ομαλή ένταξη και συμπερίληψη των μεταναστών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης τόνισε πως σε περίπτωση υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στις Περιφέρειες ζητείται να αναγνωρίζεται επαρκώς ο ρόλος των Περιφερειών και να χορηγείται άμεση χρηματοδότηση στις ίδιες ανάλογα με τις ανάγκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. «Ο COVID-19 έδειξε πόσο ευάλωτες μπορούν να είναι οι χώρες σε απρόβλεπτες κρίσεις. Ωστόσο, παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε μια ευρωπαϊκή πολιτική βιώσιμων κοινών απαντήσεων στο μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία θα αντανακλά τον ανθρωπισμό λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις υφιστάμενες συνθήκες της εκάστοτε κοινωνίας/χώρας/ περιφέρειας/ κ.τ.λ.» τόνισε ο κ. Ζαίμης.
Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε την προώθηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για τη μετανάστευση μεταξύ των χωρών προέλευσης και της χώρας υποδοχής. Μέσω αυτής της επικοινωνίας η χώρα υποδοχής θα ενημερώνει τις χώρες προέλευσης για τις ειδικότητες και τις δεξιότητες που χρειάζεται για την αγορά εργασίας, έτσι ώστε οι μετανάστες που αποστέλλονται να μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών αυτών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε πάρει και πρόσφατα θέση στο μεταναστευτικό συνυπογράφοντας την κοινή επιστολή των μελών της CPMR με θέμα: «Οι περιφέρειες της CPMR προτρέπουν την ΕΕ να εγκρίνει το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό της ΕΕ για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υγείας των μεταναστών, την από κοινού ευθύνη και την αντιμετώπιση των εδαφικών αναγκών» η οποία έλαβε θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα αιτήματα των Περιφερειών μελών.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές
Εκπέμπει SOS εξαιτίας της κακοκαιρίας
Euroleague Basketball: Ήττα στο Βελιγράδι