Κατά την επίσκεψή τους σε δασικά πάρκα, σε λίμνες κ. ά πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την κοντινή επαφή που έχουν με τα ζώα και τα πουλιά μέσω του ταΐσματος τους, θεωρώντας ότι η παροχή τροφής βοηθά και τα ίδια τα ζώα και τα πουλιά.
- Η αλήθεια όμως είναι ότι η παροχή τροφής εμπεριέχει κινδύνους για την άγρια πανίδα και δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα:
1. Ακατάλληλη τροφή – κίνδυνος για την υγεία των ζώων
Η ανθρώπινη τροφή δεν είναι κατάλληλη για την άγρια πανίδα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στα ζώα και τα πουλιά. Τα υδρόβια πτηνά, για παράδειγμα, τρέφονται με μια ποικιλία φυσικής τροφής, όπως φύκια, σπόρους, έντομα, μικρά ψάρια και αμφίβια, σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα. Τα τρόφιμα αυτά είναι φυσικά διαθέσιμα στη σωστή αναλογία υδατανθράκων και πρωτεϊνών και παρέχουν τις βιταμίνες, το ασβέστιο και άλλα μέταλλα που χρειάζονται τα πτηνά. Το ψωμί που τους δίνουν οι άνθρωποι περιέχει υδατάνθρακες, αλλά λίγη άλλη θρεπτική αξία για τα πτηνά. Όπως είναι φυσικό, οι πάπιες και τα άλλα πουλιά προτιμούν την «εύκολη» πηγή τροφής και γίνονται εξαρτώμενα από τους ανθρώπους, χωρίς να αναζητούν άλλες, πιο θρεπτικές πηγές τροφής.
2. Εξοικείωση με τον άνθρωπο
Όταν παρέχουμε τροφή στα άγρια ζώα, αυτά χάνουν τον φυσικό τους φόβο για τον άνθρωπο και προσεγγίζουν τους ανθρώπους αδιάκριτα, χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί μερικά άτομα τα ταΐζουν και άλλα όχι. Εάν ένας άνθρωπος δεν τους παρέχει την τροφή που αναμένουν, μπορεί κάποια ζώα να επιδείξουν επιθετικότητα. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο κάποια ζώα να προσεγγίσουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν αρνητική προδιάθεση απέναντι σε αυτά (π.χ. αλεπούδες), με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τα κυνηγήσουν και να τους κάνουν κακό.
3. Υπερπληθυσμός ζώων/πουλιών
Άφθονες πηγές τροφών επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγαλύτερων πληθυσμών ζώων, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα στα δασικά μας πάρκα. Εάν υπάρχει μια εδραιωμένη πηγή τροφής που παρέχεται από τον άνθρωπο, τα ζώα θα συγκεντρωθούν στην πηγή αυτή, δημιουργώντας συνθήκες που διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών. Επίσης, τα ζώα μπορεί να παλέψουν για τη διεκδίκηση της τροφής, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένους τραυματισμούς.
4. Περιβαλλοντικές συνέπειες
Το ψωμί που ρίχνεται στα υδρόβια πτηνά βυθίζεται στις λίμνες και οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη άλγης. Επίσης, τροφή που παραμένει εκτεθειμένη αποτελεί εύκολο γεύμα για αρουραίους και ποντίκια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταφεύγουν στη χρήση δηλητηρίων για την καταπολέμησή τους, οδηγώντας σε δηλητηρίαση και άλλη είδη άγριας ζωής. Εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τοποθετούν ποτίστρες ή ταΐστρες σε συγκεκριμένα σημεία, παρέχοντας την κατάλληλη τροφή, στη σωστή αναλογία.
Σχετικά Άρθρα
«Μαύροι Πίνακες»: Ο Αντίνοος Αλμπάνης υποδύεται τον «Άρη Παυλίδη»
«Η Γη της Ελιάς»: Η Αθηνά θα δεχθεί ένα τηλεφώνημα από την Αμερική…
«Άγιος Έρωτας»: Η Χριστίνα έρχεται σε σύγκρουση με τον Κλεάνθη