Κλείνει στα τέλη του μήνα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Γέφυρα», μέσω του οποίου επιδοτούνται από το δημόσιο τα στεγαστικά τραπεζικά δάνεια και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προχωρά σε συμβουλές για όσους σπεύσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να υποβάλουν αιτήσεις.
- Επειδή παρατηρούνται λάθη ή μάλλον παραλείψεις, που οδηγούν εκτός ρύθμισης πολλούς δανειολήπτες, στελέχη της ειδικής γραμματείας δίνουν απαντήσεις σε μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την υποβολή αιτήσεων, ειδικά αν υπάρχουν συνοφειλέτες και εγγυητές στο δάνειο. Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:
– Σε περίπτωση περισσότερων συγκυρίων επί της κύριας κατοικίας, αρκεί να υποβληθεί η αίτηση από έναν από αυτούς
– Αν υποβληθεί αίτηση και ο οφειλέτης εκπέσει από την συνεισφορά του δημοσίου (π.χ. σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεών του), δεν επιτρέπεται η υποβολή δεύτερης αίτησης για τη χορήγηση συνεισφοράς δημοσίου από το ίδιο φυσικό πρόσωπο.
– Η αίτηση συνυπογράφεται (ηλεκτρονικά) από το σύζυγο και τα εξαρτώμενα μέλη του αιτούντος ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους καθώς και από τον συνοφειλέτη ή τον εγγυητή, στην περίπτωση ύπαρξης δανείων που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 29.2.20 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από τον χρηματοδοτικό φορέα.
– Σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, δεν απαιτείται η συνυπογραφή (ηλεκτρονικά) της αίτησης από τον/την σύζυγο. Όσον αφορά στα κριτήρια επιλεξιμότητας λαμβάνεται υπόψη μόνο το ατομικό εισόδημα του αιτούντος, προσαυξημένο κατά τα ποσά που προβλέπονται για τα εξαρτώμενα μέλη που έχει στην επιμέλειά του ο αιτών. Η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη Φορολογική Διοίκηση πριν την υποβολή της αίτησης.
– Εφόσον το κορωνόπληκτο μη εξυπηρετούμενο δάνειο έχει καταγγελθεί από τον χρηματοδοτικό φορέα, μέχρι την ημερομηνία 29.2.2020, τότε πρέπει να παρέχει άρση απορρήτου και ο συνοφειλέτης ή/και εγγυητής.
– Κάθε οφειλέτης, συνοφειλέτης, εγγυητής δικαιούται συνεισφορά δημοσίου, αλλά μόνο μια συνεισφορά μπορεί να καταβληθεί, για κάθε επιλέξιμη οφειλή, ακόμη και αν για την ίδια οφειλή κατατεθούν περισσότερες από μία αιτήσεις από διαφορετικούς επιλέξιμους οφειλέτες.
Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης εάν ο δανειολήπτης έχει προστατευόμενα μέλη που δεν έχουν ΑΦΜ (π.χ. ανήλικα τέκνα), πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσει, δηλαδή να «τικάρει» στο κουτάκι, το πεδίο «δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1». Τι θα γίνει αν παραλειφθεί αυτό το βήμα; Ο δανειολήπτης δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς η αίτηση θα ακυρωθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτόματα αναζητείται από την πλατφόρμα ο ΑΦΜ του προστατευόμενου μέλους, συνεπώς αφού δεν έχει ΑΦΜ η αίτησή, θα ακυρωθεί.
Μέσα στον επόμενα μήνα θα ξεκινήσουν οι πρώτες καταβολές του δημοσίου προς τις τράπεζες για την επιδότηση των δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά Όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα (για να μην χάσουν την προθεσμία) και στη συνέχεια να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα για την ρύθμιση των οφειλών τους, πριν ξεκινήσουν να επιδοτούνται από το δημόσιο.
Προσοχή όμως η επιδότηση των τόκων για εννέα μήνες από το κράτος «κουμπώνει» με τα προγράμματα αναστολής δόσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες και τα οποία λήγουν –ανάλογα με την κατηγορία των δανειοληπτών– είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε ή στα τέλη Δεκεμβρίου.
protothema.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ισχυρή σεισμική δόνηση
Αγρίνιο: Ζημιές σε κτίρια και Super Market
Χιόνισε στο Παναιτωλικό Όρος