Προτάσεις της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας για το νέο εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με  ένα σύνολο προτάσεων και παρατηρήσεων για τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί το ΥΠ.ΕΣ. και με αποκλειστικό θέμα αυτό, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση του το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δ.Ε. την Δευτέρα 8/2. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να συμβάλει με τις θέσεις του οργάνου, στην δυστυχώς εξαιρετικά σύντομη, δημόσια διαβούλευση, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο για έναν τόσο σοβαρό νόμο που αφορά την Τ.Α. στο σύνολό της.

  • Αναλυτικά:

   ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Εκλογή Δημοτικής αρχής

Συμφωνούμε με την εισήγηση ως προς το ποσοστό του επιτυχόντα συνδυασμού (43%+1). Επίσης, προτείνουμε ως επιτυχών να θεωρείται ο συνδυασμός που θα έχει διαμορφώσει μια διαφορά από τον 2ο συνδυασμό τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Το πλαφόν του 3% έχει νόημα εάν μιλάμε για Δημοτικά Συμβούλια των 30-35 Δημοτικών Συμβούλων. Στα Δημοτικά Συμβούλια με λιγότερα μέλη δεν έχει νόημα το πλαφόν του 3%, αφού το εκλογικό μέτρο είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερο. Συνεπώς ίσως θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική αναφορά στο θέμα του πλαφόν εισόδου που θα κλειδώνει με το μέτρο εκλογής. Για παράδειγμα το πλαφόν εισόδου να είναι το εκλογικό μέτρο +1%

  • Αριθμός μελών Δημοτικού Συμβουλίου

 Διαφωνούμε με τη μείωση των δημοτικών συμβούλων. Τα περισσότερα μέλη των ΔΣ ενισχύουν την αντιπροσωπευτικότητα και συμβάλλουν στη δημοκρατικότερη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Επιπλέον, είναι άμισθα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των δήμων.

Συμφωνούμε με την προσαύξηση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων κατά 120%.

Στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, να είναι +1 (δηλ. 3 υποψήφιοι).

  • Αναλογική συμμετοχή 

Η αναλογική συμμετοχή και των δύο φύλων και κυρίως των γυναικών, βοηθάει τα ψηφοδέλτια και τους Δήμους. Σημασία δεν έχουν τα ποσοστά αλλά να πείσουμε περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στις εκλογές. Πρέπει να συμβάλουμε στην αντιπροσωπευτική συμμετοχή των δύο φύλων και στα ψηφοδέλτια και στα Δημοτικά Συμβούλια. Συμφωνούμε με την ποσόστωση από κάθε φύλο στο 33%.

  • Κατανομή εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου

Συμφωνούμε εν μέρει με την εισήγηση. Ο συνδυασμός του Δημάρχου να διαθέτει τη πλειοψηφία στο Δ.Σ. αλλά με αναλογικότερη κατανομή των εδρών.

Θεωρούμε ανεδαφική την πρόβλεψη για κατάρτιση συνδυασμών 3,5 μήνες πριν τις εκλογές. Ένας μήνας πριν τις εκλογές είναι ικανό χρονικό διάστημα.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα παραλύσει τους δήμους, σε περίοδο θέρους και θα αποθαρρύνει ενεργούς πολίτες για συμμετοχή τους στα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

Συμφωνούμε με την κατάργηση της 3ης κάλπης.

Διαφωνούμε με τη μείωση των κοινοτικών συμβούλων.

Εκπρόσωπος κοινότητας να εκλέγεται για κοινότητες έως 200 κατοίκους στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Είναι σωστή, στη φάση αυτή, η ενιαία κατάρτιση παραταξιακών ψηφοδελτίων, κάτι που θα πρέπει να γίνει και για τα τοπικά συμβούλια ακόμη και κάτω των 500 (200) κατοίκων. Διαφωνούμε απόλυτα με την κατάργηση των συμβουλίων κοινότητας στις έδρες των δήμων. Να διατηρηθούν ως έχουν.

Διαφωνούμε με την κατανομή εδρών στις δημοτικές κοινότητες άνω των 500 (200) κατοίκων (να ανήκουν τα 3/5 των συμβούλων στον επιτυχόντα συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές). Δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη η επιλογή της τοπικής κοινωνίας. Εξάλλου δεν τεκμαίρεται ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από την μέχρι τώρα κατανομή των εδρών. Να διατηρηθούν ως έχουν (απλή αναλογική)

Συμφωνούμε με την προσαύξηση στο 150% για τους υποψήφιους συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας.

  • Διάρκεια δημοτικής περιόδου.

Συμφωνούμε με την προτεινόμενη θητεία και τον χρόνο των εκλογών

  • Παράβολα 

Διαφωνούμε απόλυτα με το ύψος  Να διαμορφωθεί σε 100  50  20ευρώ αντίστοιχα.

  • Κατάρτιση συνδυασμών 

Διαφωνούμε με την πρόταση του νόμου. Προτείνουμε ένας συνδυασμός να θεωρείται  πλήρης εάν κατεβάζει υποψηφίους πέραν του κεντρικού ψηφοδελτίου (κορμού) στα 2/3 του αριθμού των δημοτικών κοινοτήτων.

  • Σταυροδοσία

 Δεν διευκρινίζεται ή δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχει διαφορετική σταυροδοσία για κάθε εκλογική περιφέρεια 

 

*Ενημερώνουμε επίσης ότι η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση δεν εψήφισε τις παραπάνω προτάσεις καταθέτοντας δική της πρόταση.

*Το μέλος του Δ.Σ. κ. Σιαμαντάς Γεώργιος τάχθηκε ενάντια στην κατάργηση της απλής αναλογικής.