Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αττικής – Πειραιά: «Ζούμε μια νέα πραγματικότητα»

«Μετά από 10 χρόνια κρίσης, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι πάλεψαν και παρέμειναν όρθιοι», αναφέρει ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αττικής – Πειραιά, «έτσι ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής και να συνεχίσουν να υπάρχουν στις μνήμες των ανθρώπων».

Και συνεχίζει:

Τώρα, μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, μία νέα κρίση έχει ξεκινήσει από αρχές του έτους, αυτή του κορονοϊού, με αποτέλεσμα οι Σύλλογοι να έχουν αναστείλει οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα, υπό την απειλή της δημόσιας υγείας.

Είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετό καιρό και στο δικό μας Σύλλογο, ζούμε μια νέα πραγματικότητα που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Όλοι έχουμε επηρεαστεί, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο και προσπαθούμε να βγούμε όσο πιο αλώβητοι γίνεται από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, προσέχοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας.

  • Ο Σύλλογός μας έχει αναστείλει όλες τις δράσεις – εκδηλώσεις όλο αυτό το διάστημα, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διανύουμε δυστυχώς χρονικά τη δεύτερη περίοδο αδράνειας, τα πάγια έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν (ΔΕΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΝΕΡΟ κ.λπ.), αλλά κάθε δράση που έφερνε έσοδα (ετήσιος χορός, καλοκαιρινή εκδήλωση) έχει παγώσει, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των αναγκαίων εξόδων.

Η εφημερίδα μας δεν εκδόθηκε τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ για το φύλλο που έχετε στα χέρια σας οι οικονομικές δυνατότητες δεν μας επέτρεπαν την έκδοσή της.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα και να εκδοθεί, επικοινωνήσαμε με πολλά από τα μέλη του Συλλόγου και τους συνδρομητές μας και πραγματικά η ανταπόκριση ήταν πέραν του αναμενομένου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη σημαντική τους βοήθεια σ’ αυτή την προσπάθεια, τους πρώην Προέδρους του Συλλόγου μας Χρήστο Β. Κακιώρη και Βασίλη Μ. Πλεξίδα καθώς και τον μόνιμο συνεργάτη μας στο χωριό Φάνη Λαυρέντζο.

Παρακαλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας και τους συνδρομητές της εφημερίδας μας που δεν τους προσεγγίσαμε τηλεφωνικά για την οικονομική τους ανταπόκριση, να μας τηλεφωνήσουν και να βρούμε τον τρόπο για να εισπράξουμε τις συνδρομές τους.

    • Συνεχίζουμε ακάθεκτοι σε δράσεις, που θα είναι ακίνδυνες για την υγεία μας, όπως η περσινή Έκθεση Φωτογραφίας τον Αύγουστο στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας.

Για φέτος για μια εβδομάδα περίπου πριν το 15Αύγουστο, προγραμματίζουμε να επαναλάβουμε την περσινή έκθεση, προσθέτοντας επιπλέον την έκθεση των αρχείων των Δημοτικών Σχολείων, ενώ για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση, θα διοργανώσουμε ημερίδα ή διημερίδα τοπικής Ιστορίας και πολιτισμού στις ίδιες ημερομηνίες, ανάλογα με τα θέματα που θα προσεγγίσουν οι συντελεστές μας, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου στο Νέο Χαλκιόπουλο.

Στην διημερίδα πρόκειται να παρουσιαστούν θέματα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό των Χαλκιοπούλων και της ιστορικής επαρχίας Βάλτου, τα οποία αναδεικνύουν γεγονότα και καταστάσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, την προεπαναστατική και την μετεπαναστατική περίοδο.

Συγκεκριμένα οι εισηγητές της διημερίδας, θα παρουσιάσουν τη ζωή και τη δράση των γνωστών ηρώων καταγομένων από το χωριό μας και την επαρχία Βάλτου (Οικογένεια Βαλτινών, οικογένεια Κοντογιανναίων, Καραχρησταίοι, Ίσκος, Σταθάς, Καραϊσκάκης, Κατσαντώνης), αλλά και στη ζωή και τη δράση των λιγότερο γνωστών λαϊκών ηρώων προγόνων μας, που πολέμησαν υπό τις διαταγές των οπλαρχηγών και έδωσαν τη ζωή τους για τον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας. Θα παρουσιάσουν επίσης γνωστές μεγάλες μάχες που έγιναν στην περιοχή, καθώς και τον εξέχοντα ρόλο των πολλών μοναστηριών της περιοχής, ενώ θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις άγνωστες στο ευρύ κοινό «αποκλείστρες».

Στα οργανωμένα δηλαδή απόκρυφα μέρη όπου προφυλάσσονταν τα γυναικόπαιδα κατά την διάρκεια της απουσίας των ανδρών στις μάχες.

Επίσης θα έχουμε παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Α. Τσιάκαλου “Ένα χωριό στα όπλα…. Το Χαλκιόπουλο Βάλτου από την Εθνεγερσία στη δεκαετία του 1940 και τον ΕΔΕΣ”, ενώ αν το καταφέρουμε θα έχουμε και Έκθεση Βιβλίου κυρίως Βαλτινών συγγραφέων.

Για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, θα σας ενημερώσουμε μόλις αποφασιστούν και οργανωθούν πλήρως.

Όλο αυτό το διάστημα έχουν ληφθεί πολλά μέτρα από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία ωστόσο δεν τείνουν ιδιαίτερα στη βοήθεια των Συλλόγων.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα θέλαμε να είστε δίπλα μας και να στηρίξετε τον Σύλλογό μας, διότι Σύλλογος δεν είναι μόνο οι χοροί και τα τραγούδια που γεμίζουν την καρδιά μας και που εδώ και αρκετό καιρό στερούμαστε, είναι οι μνήμες μας, οι ρίζες, ο τρόπος ζωής, οι γεύσεις, η καθημερινότητά μας, όλα αυτά που κυλούν στο αίμα μας από γενιά σε γενιά.

Ευχόμαστε δύναμη, υγεία, υπομονή και αισιοδοξία για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου».