Η Σύναξη των Αγίων Αποστόλων στο Αγγελόκαστρο και στη Ναύπακτο (Photos)

Η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων εορτάστηκε πανηγυρικά στις 30 Ιουνίου στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος χοροστάτησε την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Αγγελοκάστρου.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνας, του ιερού Ευαγγελίου και των ιερών Λειψάνων στους δρόμους του χωριού. Στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε δέηση και ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο πλήθος των πιστών Χριστιανών.

Αναφέρθηκε στα ονόματα των Αποστόλων. Στην αρχή λέγονταν «μαθητές του Χριστού»∙ έπειτα «Απόστολοι», επειδή απεστάλησαν από τον Χριστό σε όλα τα Έθνη∙ και στο τέλος ονομάσθηκαν «της οικουμένης διδάσκαλοι».

Αυτή η διαδοχική σειρά των χαρακτηρισμών – μαθητές, απόστολοι, διδάσκαλοι – δείχνει ότι οι Απόστολοι πέρασαν μέσα από ένα «πνευματικό σχολείο», μια «πνευματική Θεολογική Σχολή» και έμαθαν την πνευματική γνώση από την οποία προέρχεται και η πίστη και η αγάπη.

Στη συνέχεια, είπε ότι η Εκκλησία, πέρα του ότι είναι πνευματικό θεραπευτήριο που θεραπεύει τα πνευματικά νοσήματα των ανθρώπων είναι και πνευματική οικογένεια και συγχρόνως είναι και ένα «πνευματικό σχολείο». Σε αυτό το Σχολείο διδάσκαλος είναι ο Χριστός και οι άγιοι και εμείς είμαστε μαθητές που μαθητεύουμε στα μυστήρια της Βασιλείας των Ουρανών.

Σε αυτό το Σχολείο μαθητεύουμε στην θεογνωσία (τί είναι ο Θεός)∙ στην ανθρωπογνωσία (τί είναι ο άνθρωπος και ποιός είναι ο προορισμός του)∙ στην πνευματική ιατρική επιστήμη (πώς θεραπευόμαστε)∙ στην αιώνια ζωή και πώς θα ζούμε αιωνίως με τον Χριστό.

Επίσης, όπως σε κάθε επιστήμη και σε κάθε σχολείο υπάρχει ειδική μέθοδος για την εκμάθηση της γνώσης, έτσι και στο «Σχολείο της Εκκλησίας» υπάρχει ειδική μέθοδος για να αποκτήσει κανείς την θεία γνώση και αυτή είναι η πράξη που οδηγεί στη θεωρία. Και όπως σε κάθε Σχολείο γίνονται ασκήσεις, εξετάσεις, είναι επιτυχίες και αποτυχίες, το ίδιο συμβαίνει και στο «Σχολείο της Εκκλησίας».

Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να θεωρούμε μεγάλη τιμή που είμαστε μαθητές σε αυτό το «Σχολείο της Εκκλησίας» που έχουμε Καθηγητή τον Χριστό και διδασκάλους τους Αγίους Αποστόλους, αλλά έχουμε και συμμαθητές μας όλους του αγίους.

Στην ακολουθία του Εσπερινού και την ιερά Λιτανεία συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου, πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας και πλήθος πιστών.

  • Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στο Ελαιοστάσιο Ναυπάκτου. Είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά πανηγύρια της Ναυπάκτου και εφέτος, μετά την χαλάρωση των μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στις δύο αποστολές των αγίων Αποστόλων από τον Χριστό.

Κατ’ αρχήν, μόλις τους κάλεσε στην αποστολική ομάδα τους είπε να μη πορευθούν στην οδό των Εθνών και να μη εισέλθουν σε πόλη των Σαμαρειτών, αλλά να πορεύωνται μάλλον «προς τα πρόβατα τα απολωλότα οίκου Ισραήλ».

Έπειτα, όμως, από την Ανάστασή Του, τους έδωσε εντολή να πορευθούν σε όλα τα έθνη, σε όλη την κτίση και να τους κάνουν μαθητές Του με το βάπτισμα και την διδασκαλία να τηρούν τις εντολές Του.

Έτσι, οι Απόστολοι μετά την Πεντηκοστή πήγαν σε όλο τον κόσμο για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού και μάλιστα όλοι τελείωσαν μαρτυρικά, εκτός από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη που εκοιμήθη σε βαθειά γηρατειά, χωρίς να μαρτυρήσει, γιατί αυτός έζησε το μαρτύριο πάνω στον Γολγοθά, όταν παρέστη στον Σταυρό του Χριστού.

Συγκεκριμένα:

  1. Ο Απόστολος Πέτρος, κήρυξε στην Αντιόχεια, τον Πόντο, την Γαλατία, την Καππαδοκία, την Βιθυνία, την Ρώμη, όπου και μαρτύρησε σταυρικά, δηλαδή σταυρώθηκε ανάστροφα.
  2. Ο άγιος Απόστολος Ανδρέας, κήρυξε στην Βιθυνία, τον Πόντο, την Αρμενία, Παραθαλάσσια της Μαύρης θάλασσας και μαρτύρησε στην Πάτρα, σταυρώθηκε σε σχήμα Χ.
  3. Ο άγιος Ιάκωβος, υιός Ζεβεδαίου, κήρυξε σε όλη την Ιουδαία και μαρτύρησε με μάχαιρα από τον Ηρώδη Αγρίππα.
  4. Ο άγιος Ιωάννης Ευαγγελιστής, κήρυξε στην Μικρά Ασία, εξορίστηκε στην Πάτμο, τελείωσε σε μεγάλη ηλικία ειρηνικά στην Έφεσο.
  5. Ο άγιος Φίλιππος από Βηθσαϊδά, εργάσθηκε στην Μικρά Ασία και στην Ιεράπολη, σταυρώθηκε από ειδωλολάτρες.
  6. Ο άγιος Θωμάς ο Δίδυμος, κήρυξε στους Πάρθους, τους Μήδους, τους Πέρσας, την Ινδία, πέθανε μαρτυρικά με ακόντιο.
  7. Ο άγιος Βαρθολομαίος-Ναθαναήλ, κήρυξε στην Ινδία, σταυρώθηκε από ειδωλολάτρες.
  8. Ο άγιος Ματθαίος, κήρυξε στην Συρία και μαρτύρησε με λιθοβολισμό.
  9. Ο άγιος Ιάκωβος, υιός Αλφαίου, κήρυξε στους ειδωλολάτρες, οι οποίοι και τον σταύρωσαν.
  10. Ο άγιος Σίμων ο Ζηλωτής, κήρυξε στην Μαυριτανία και στις χώρες της Αφρικής, πέθανε δια Σταυρού.
  11. Ο άγιος Ιούδας ο Ιακώβου, λέγεται και Θαδδαίος, κήρυξε στην Μεσοποταμία, στην πόλη Αραράτ τον κρέμασαν και πέθανε με βέλη.
  12. Ο άγιος Ματθίας, κήρυξε στην Αιθιοπία και πέθανε μαρτυρικά.

Στην συνέχεια είπε ότι η δόξα των Αποστόλων ήταν το κήρυγμα, το μαρτυρικό τέλος τους, δηλαδή η ομολογία και το μαρτύριο. Έτσι, επεκτάθηκε ο Χριστιανισμός σε όλο τον κόσμο.

Καταλήγοντας τόνισε ότι πρέπει να δίνουμε την μαρτυρία περί του Χριστού στο περιβάλλον που ζούμε και στην συνέχεια να ομολογούμε τον Χριστό όπου βρεθούμε.

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον Εσπερινό στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://photos.google.com/share/AF1QipNIcOTiDo20aTYCVTgZafBm_hoGhkD3G0DTvr7ZDAXB5zYkA28nYx_bABmMYEDTpQ?key=T0pXVkowLUQ1ZGxtOE5XT3lXZ1lUV3hTQWloWGJn

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο    

https://photos.google.com/share/AF1QipPslf6d2NTc0yP1k3nqQ891Jb4WBLSHSMczw0wntIno_Ztu1YBGB21uLtoqS0meOA?key=YUhxRWpGZTFwM1NkS0FnY0xxSExSQUpEZE9xdWtn