Σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, για το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τον τελευταίο μήνα, υπό τον φόβο ενδεχόμενων επιπτώσεών τους στη μάχη κατά της COVID-19 μέσω του εμβολιασμού. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και επιστημονικός συντονιστής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, ανησυχία προκαλεί κυρίως το βραζιλιάνικο μεταλλαγμένο στέλεχος, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό να έχει δώσει εξελικτικό πλεονέκτημα στον ιό ώστε να ξεπερνά την ανοσιακή απόκριση όσων έχουν ήδη νοσήσει.

Όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που βρίσκονται έντονα στο «ραντάρ» της επιστημονικής κοινότητας: το βρετανικό (B.1.1.7), το νοτιοαφρικανικό (501Y.V2) και το βραζιλιάνικο (P.1). Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι μία μετάλλαξη στη θέση 501 του γονιδίου της Spike, η γνωστή ως Ν501Υ, που πρόσφατα στην επιστημονική κοινότητα την ονομάζουν Nelly. Η Nelly εργαστηριακά δείχνει κάποια στοιχεία ότι πιθανόν να διευκολύνει την είσοδο του ιού στα κύτταρα-στόχους, αν και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα.

Στη χώρα μας έχει εντοπιστεί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο πιθανολογείται ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Μεταξύ των περιστατικών που έχουν εντοπιστεί είναι τουλάχιστον δύο τα οποία δεν συνδέονται με ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Το παρακολουθούμε. Δεν το υποτιμάμε. Αλλά δεν είναι κάτι που εμένα προσωπικά θα με ανησυχούσε ιδιαίτερα», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.