Τα μέτρα που σχεδιάζονται για οφειλέτες, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες, μισθωτούς

Το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στην παράταση υφιστάμενων μέτρων και την ενεργοποίηση πρόσθετων παρεμβάσεων για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία και την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από τον κοροναϊό, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για δραστικές φοροελαφρύνσεις το 2021.

«Πάγωμα» των χρεών του κοροναϊού έως την 1η Απριλίου 2021 και ενεργοποίηση αμέσως μετά της ρύθμισης των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων για την εξόφλησή τους, επέκταση του υποχρεωτικού «κουρέματος» κατά 40% των ενοικίων σε τουρισμό, εστίαση και σε άλλους πληττόμενους κλάδους, φοροκίνητρα στους ιδιοκτήτες για οικειοθελή μείωση των μισθωμάτων επαγγελματικών ακινήτων αλλά και παράταση για επιδόματα, αναστολές συμβάσεων εργασίας αλλά και για το πρόγραμμα Συν-Εργασία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της κυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στην παράταση υφιστάμενων μέτρων και την ενεργοποίηση πρόσθετων παρεμβάσεων για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία και την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από τον κοροναϊό, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για δραστικές φοροελαφρύνσεις το 2021.

«Οπου είναι εφικτό θα υπάρχουν παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο Open, κάνοντας λόγο για την κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου προϋπολογισμού για το 2021 λόγω της πανδημίας. Σημείωσε ωστόσο πως θα ενσωματωθούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών που έχει προκαλέσει η κρίση του κοροναϊού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να προβλέπει, μιλώντας χθες το Μega, ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί περί το 10%, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να είναι μικρότερη, αν και έχουμε μπροστά μας τέσσερις μήνες μεγάλης αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και το επόμενο έτος δεν θα ισχύσουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες όπως έγινε φέτος, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί στο Eurogroup του Βερολίνου στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το πακέτο με νέες παρεμβάσεις αλλά και παράταση υφιστάμενων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων, ιδιοκτητών ακινήτων και νοικοκυριών που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Σταϊκούρα και Σκυλακάκη, περιλαμβάνει:

«Πάγωμα» οφειλών έως την 1η Απριλίου 2021
Ολες οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία και έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι τον Οκτώβριο θα παραμείνουν «παγωμένες» έως και τις 31 Μαρτίου 2021. Τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν στην εποχή του κοροναϊού, η οποία προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις με το επιτόκιο να κινείται στην περιοχή του 2,5%.

Ειδικότερα «παγώνουν» μέχρι την 1η Απριλίου 2021 και εντάσσονται στην ειδική ρύθμιση όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί έως τον Οκτώβριο. Η ρύθμιση αφορά και τις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές για τις οποίες έχει ανασταλεί η πληρωμή. Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν:

Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εντάχθηκαν στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
Εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Ενοίκια
Παράταση του υποχρεωτικού «κουρέματος» 40% των ενοικίων για συγκεκριμένους κλάδους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, όπως του τουρισμού και της εστίασης. Σημειώνεται ότι στο τέλος Αυγούστου λήγει η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Για όσο διαρκεί η υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δικαιούνται επιστροφή φόρου ίση με το 30% των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί.

«Η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα «μεικτό» σύστημα υποχρεωτικών και εθελοντικών μειώσεων στα ενοίκια σε συγκεκριμένους κλάδους. Συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις για τις περιπτώσεις που θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες ώστε να προχωρήσουν στη μείωση των ενοικίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες που θα συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους στη μείωση των ενοικίων θα κερδίζουν έκπτωση φόρου. Το ποσοστό της έκπτωσης θα εξαρτάται από το «ψαλίδι» στα μισθώματα.

Παράταση επιδομάτων
Σχεδιάζονται παράταση για τα επιδόματα ανεργίας, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας αλλά και για το πρόγραμμα Συν-Εργασία ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζομένους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους. Η έγκριση του δανείου ύψους 2,7 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για τη στήριξη της απασχόλησης, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκλειδώνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και για τους επόμενους μήνες.

Στον σχεδιασμό των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται η παράταση της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και Νοέμβριο σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, καθώς και η παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία, ενώ εξετάζεται και η δίμηνη παράταση, δηλαδή για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, των επιδομάτων ανεργίας τόσο για βραχυχρόνιους όσο και μακροχρόνια ανέργους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα τρέξει ο τρίτος κύκλος λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία Αυγούστου, καλύπτοντας και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Οι ενισχύσεις θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι «οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Αύγουστο είναι καλύτερες από τον Ιούλιο, αλλά άνισες. Υπάρχουν επιχειρήσεις και κλάδοι με σοβαρές μειώσεις, ακόμα 60% – 70% στον τουρισμό, ενώ άλλες έχουν 20% – 30% άνοδο. Η οικονομία είναι ακόμη σε αναταραχή. Πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι εξατομικευμένες. Οπως εξατομικευμένη είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή».

in.gr