Το αλάτι είναι ένα ιδιαίτερα κοινό συστατικό στη διατροφή μας. Το προσθέτουμε στο φαγητό όταν μαγειρεύουμε, το βρίσκουμε σε συσκευασμένα τρόφιμα και έτοιμα γεύματα ή απαντάται φυσικά σε τροφές όπως τα θαλασσινά και το αυγό.
- Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων στον οργανισμό. Τις κυριότερες από αυτές μπορείτε να τις δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.
1. Έλλειψη συγκέντρωσης: Σύμφωνα με καναδική μελέτη σε 1.200 ανθρώπους, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι συνδέεται με χειρότερες πνευματικές επιδόσεις, αποδυνάμωση της μνήμης και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
2. Έντονη δίψα: Το αλάτι διαταράσσει την ισορροπία υγρών στο σώμα και η δίψα είναι το «σήμα» που στέλνει ο οργανισμός μας για να μας κινητοποιήσει να την αποκαταστήσουμε πίνοντας νερό και φυσικά για να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού.
3. Πρήξιμο: Ως γνωστόν, το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση στην εκδήλωση πρηξίματος σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και στα άκρα.
4. Προβλήματα στα νεφρά: Μια διατροφή με πολύ αλάτι επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών κι αυτό γιατί προωθεί τη συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα. Τα αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα, κατάσταση γνωστή ως πρωτεϊνουρία, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τη νεφροπάθεια και κυρίως για τις πέτρες στα νεφρά.
5. Στομαχόπονος: Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Infection and Immunity, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει στο πεπτικό έλκος, κατάσταση ιδιαίτερα επίπονη που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό ανοιχτών πληγών στο τοίχωμα του στομάχου.
6. Ανεβασμένη πίεση: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η καθημερινή κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.500 mg ώστε να αποφευχθεί η υπέρταση και να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.
giatros-in.gr
Σχετικά Άρθρα
«MasterChef 2025» – Γκρι Μπριγάδα: Σχεδόν ομόφωνα αρχηγός ο Κλεό από το… Μεσολόγγι!
«Άγιος Έρωτας»: Συλλαμβάνεται ο Αργύρης, ανησυχεί ο Κλεάνθης
Λόττο: Κερκυραίος κέρδισε 12.000 ευρώ