Γράφει η Γεωργία Δούνη
- 7 Οκτωβρίου 1571 – Ημερομηνία ορόσημο για το Δυτικό πολιτισμό.
Εκεί, στα παγωμένα νερά του κόλπου της Ναυπάκτου συναντήθηκαν οι δύο γιγάντιοι στόλοι της εποχής. Από τη μια οι δυνάμεις του Συνασπισμού της Δύσης, La Lega Santa και από την άλλη οι δυνάμεις της πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το διακύβευμα τεράστιο, η έκβαση της μάχης θα καθόριζε το μέλλον της Ευρώπης και του Δυτικού πολιτισμού. Ο Οθωμανικός στόλος, αήττητος μέχρι τότε προκαλούσε τρόμο σε οποιονδήποτε αντίπαλο και σκοπό είχε την προέλασή του προς την Ευρώπη.
Ο κόλπος της Ναυπάκτου, η Ναύπακτος, έμελλε να καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία ως ο τόπος που διέσωσε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Οι ναυτικές δυνάμεις της Lega Santa κατατρόπωσαν τον Οθωμανικό στόλο και σταμάτησαν εκεί την προέλασή τους προς δυσμάς.
Ανάμεσα στους μαχητές – δοξασμένους ήρωες και ένας απλός Ισπανός στρατιώτης, ο νεαρός Μιγκέλ ντε Θερβάντες που πάνω στη μάχη έχασε το αριστερό του χέρι.
Μιγκέλ ντε Θερβάντες,
ο ήρωας της Ναυπάκτου που μετέπειτα η λογοτεχνία του συναντήθηκε με την αιωνιότητα σε μία διαδρομή που καταγράφει ανεξίτηλα τις αριστουργηματικές ικανότητές του.
Η Φαντασία έχει βάθος, έχει και ύψος , έχει συγκίνηση και μυστικότητα, έχει αλήθεια, έχει ορίζοντα, έχει ερημιά και μοναξιά…
Ανιχνεύει την ψυχή προσπαθώντας να προβάλλει, ν’ αποδείξει, να εξηγήσει πως τ αδύνατα μπορούν να υψωθούν, να αποκαλυφθούν, να μετατραπούν σε ανεμόμυλους.
Σαν εκείνους τους ανεμόμυλους που κυνηγούσε μες στα όνειρά του ο Δον Κιχώτης.
Μιγκέλ ντε Θερβάντες
ο Ισπανός λογοτέχνης, ο κουλοχέρης όπως τον αποκαλούσαν, αφού είχε χάσει το αριστερό του χέρι στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ο λογοτέχνης που μπορεσε και ταξιδέψει μες στη χαμένη λογική του Δον Κιχώτη, όπου η φαντασία του ξεπέρασε την αποτυχία του κι ευτύχησε μέσα στα όνειρά του.
Το να μπορείς να ονειρεύεσαι έναν κόσμο δίκαιο χωρίς γίγαντες Σάντσο είναι δικαιοσύνη,
το να μπορείς να τα βάζεις με τους γίγαντες Σάντσο είναι α ν δ ρ ε ί α !!!
Σχετικά Άρθρα
«Grand Hotel»: Γεμάτα ανατροπές τα 3 πρώτα επεισόδια του 2025!
«Άγιος Έρωτας»: Η Χλόη εκλιπαρεί τον Πατέρα Νικόλαο να τη βοηθήσει
«Ο Τιμωρός»: Το τραπέζι του Μάρκου είναι στρωμένο με.. παγίδες!