Οι συγγραφείς εξέτασαν περισσότερες από 3.000 μελέτες που διερεύνησαν την σύνδεση ανάμεσα στην έκθεση σε «έξυπνες» οθόνες και τη μυωπία σε παιδιά και νέους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 33 ετών.
- Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ του χρόνου μπροστά στις οθόνες και του υψηλότερου κινδύνου και σοβαρότητας της μυωπίας, τόσο σε παιδιά όσο και σε νέους ενήλικες.
Η έρευνα ανοιχτής πρόσβασης, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Digital Health, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές και ειδικούς για την υγεία των ματιών από τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Rupert Bourne από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU).
Πότε ο κίνδυνος μυωπίας αυξάνεται κατά 80%
Οι συγγραφείς εξέτασαν περισσότερες από 3.000 μελέτες που διερεύνησαν την σύνδεση ανάμεσα στην έκθεση σε «έξυπνες» οθόνες και τη μυωπία σε παιδιά και νέους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 33 ετών.
Μετά την ανάλυση και τον στατιστικό συνδυασμό των διαθέσιμων μελετών, οι συγγραφείς αποκάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα χρόνου μπροστά από «έξυπνες» οθόνες, όπως η οθόνη από το κινητό τηλέφωνο, σχετίζονται με περίπου 30% υψηλότερο κίνδυνο μυωπίας και, όταν συνδυάζεται με υπερβολική χρήση υπολογιστή, ο κίνδυνος αυξήθηκε περίπου στο 80%.
Ο δρ Rupert Bourne, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Ινστιτούτο Έρευνας και Οφθαλμίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), δήλωσε: «Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να έχει μυωπία έως το 2050, οπότε είναι μια ανησυχία για την υγεία που κλιμακώνεται γρήγορα.
Η μελέτη μας είναι η πιο ολοκληρωμένη αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και δείχνει μια πιθανή σχέση μεταξύ του χρόνου οθόνης και της μυωπίας στους νέους.
Αυτή η έρευνα έρχεται σε μια εποχή που τα παιδιά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από ποτέ κοιτάζοντας οθόνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως έγινε με το κλείσιμο των σχολείων και είναι σαφές ότι απαιτείται επείγουσα έρευνα για να κατανοηθεί περαιτέρω πώς η έκθεση σε ψηφιακές συσκευές μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας.
Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τον χρόνο τους στην οθόνη, οπότε οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντικειμενικά μέτρα για να συμπεριλάβουν αυτά τα δεδομένα» καταλήγουν οι ερευνητές.
vita.gr
Σχετικά Άρθρα
«Grand Hotel»: Γεμάτα ανατροπές τα 3 πρώτα επεισόδια του 2025!
«Άγιος Έρωτας»: Η Χλόη εκλιπαρεί τον Πατέρα Νικόλαο να τη βοηθήσει
«Ο Τιμωρός»: Το τραπέζι του Μάρκου είναι στρωμένο με.. παγίδες!