Η εποχή μας είναι κατ εξοχήν εποχή θριάμβου του ατομισμού, της καταναλώσεως και της αποκτήσεως πλούτου, προς ιδίαν χρήση και προβολήν, χωρίς να εξετάζεται σοβαρά ο τρόπος της αποκτήσεώς του.
- Σαν φωτεινή εξαίρεση παρουσιάζεται η περίπτωση του συγγραφέα Βασίλη Ιωακείμ, από την Ποταμούλα, που αψηφώντας κόστος προσωπικό και περιουσιακό, κατασκεύασε στην Ποταμούλα Τριχωνίδος, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο, στο δρόμο για τον Άγιο Βλάσιο, ένα θέατρο κατά τα αρχαία πρότυπα.
Όπως διαβάζει κανείς στην σχετική ιστοσελίδα (http://homepages.pathfinder.gr/vioakim/), το θέατρο ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ, έμπνευση του συγγραφέα Βασίλη Ιωακείμ, “κτίστηκε στο μερίδιό του από την λιγοστή πατρική περιουσία.
Βρίσκεται στην περιοχή Χαίρωμα του τοπικού διαμερίσματος Ποταμούλα του Δήμου Παρακαμπυλίων σ’ ένα υπέροχο τοπίο όπου απέναντι από τους θεατές δεσπόζει το όρος Παναιτωλικόν. Το κτήμα που ανήκει (τώρα) αποκλειστικά στην Πολιτιστική Εταιρεία Θέατρο Οδύσσειον είναι 7.800 τ.μ.
Προς το παρόν έχουν ολοκληρωθεί 5 σειρές καθισμάτων με 11 μέτρα διάμετρο και είναι χωρητικότητας 300 θεατών. Μπορούν όμως να προστεθούν και άλλες σειρές και να μεγαλώσει η χωρητικότητα.
Το ονομάζουμε ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ , ώστε στην βορινή πλευρά που είναι ένα τεράστιο κεκλιμένο ημικύκλιο να βάλουμε ως μεγάλο μας στόχο την δημιουργία του ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ 1. Δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα ακριβές αντίγραφο του θεάτρου της Επιδαύρου, (ίδια διάμετρο ορχήστρας 25 μ, ίδια κλίση, ίδιες κλίμακες), ώστε όταν επιτευχθεί ο στόχος, να δούμε αν θα μπορέσουμε να πετύχουμε την ακουστική του θεάτρου της Επιδαύρου.
Σκοπός μας είναι το θέατρο να είναι στη διάθεση κάθε δημιουργού και κάθε φορέα από την ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως στην διάθεση του Δήμου Παρακαμπυλίων, με τον οποίον επιθυμούμε την ευρύτερη συνεργασία. Επίσης αυτό που επιθυμούμε είναι η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Οδύσσειον.
Οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις ήταν κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά δρώμενα, διαγωνισμοί δημοτικού τραγουδιού, καλωσόρισμα της Πανσελήνου του Αυγούστου η πιο αγαπημένη εκδήλωση), αλλά και πρωτότυπες εκδηλώσεις όπως: Γιορτή των παιδιών, γιορτή των σταφυλιών κ.α.
Ενδιαφέρον και ευχάριστο επίσης είναι πως βρέθηκε και αναρτήθηκε στο θέατρο, το κουπί του Οδυσσέα. Βρέθηκε σε χωράφι κοντά στον ναό της Φραγκόσκαλας ο οποίος είναι ναός μαντείο του Οδυσσέα.
Είχε πει ο μάντης Τειρεσίας στον Οδυσσέα πως τα στερνά του θα τα περάσει σε «λαούς που θάλασσα δεν ξέρουν, και θα του πούνε το κουπί που θα κρατάει, λιχνιστήρι». Ο τόπος αυτός είναι η Φραγκόσκαλα Ποταμούλας (γι’ αυτό και ο ναός), οπότε δεν μπορεί παρά το κουπί αυτό να είναι το κουπί του Οδυσσέα”.
Ο Βασίλης Ιωακείμ (στη φωτογραφία) γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1953.
Είναι ασυρματιστής, (ταξίδεψε 10 χρόνια με ποντοπόρα πλοία) και καθηγητής Ιταλικών.
Το 1981-82 εξέδιδε το θαλασσινό πολιτιστικό περιοδικό ΚΑΝΑΛΙ 14.
Το 1988 το θεατρικό μονόπρακτό του ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ παίχτηκε στο Β΄ πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας.
Είναι ιδρυτής του θεάτρου ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ στην Ποταμούλα Αιτωλίας.
Ασχολείται επίσης με τη μουσική.
Σχετικά Άρθρα
Μεσολόγγι: Υποδειγματική Θεία Λειτουργία για το 1ο Γυμνάσιο
Αγρίνιο: Μπαράζ συλλήψεων για ναρκωτικές ουσίες
Αγρίνιο: Δυναμική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου