Η Σκουρτού βρίσκεται μεταξύ των δύο ποταμών που βρέχουν την Ακαρνανία Γερομπόρου και Αχελώου. Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις καλλιέργειες ,τη βιοποικιλότητα και το κλίμα της περιοχής.
- Το χωριό είναι χτισμένο στις παρυφές του κάστρου των Δηριέων και πλαισιωμένο από τεράστιες βελανιδιές, που το καθιστούν ένα χωριό του δάσους.
Εκτός απ’ τα τείχη. και τις πύλες της αρχαίας πόλης ,σώζονται τα αρχαία πηγάδια που ονομάζονται δίδυμα Ανά δύο αποτελούσαν ζεύγη πηγαδιών που εξασφάλιζαν ύδρευση στην αρχαία πόλη αλλά και στο σημερινό χωριό. Τα τείχη της πόλης είναι χτισμένα με το πολυγωνικό σύστημα, που στις περισσότερες περιπτώσεις ενώνονται με το φυσικό βράχο.
Αποτελούν μία απ’ τις παλαιότερες οχυρώσεις της Ακαρνανίας, κατά τον Κ, Α, Ρωμαίο. φαίνεται πως οι Δηριείς είχαν μικρές κώμες και τις προστάτευαν με δύο κάστρα Το υψηλότερο κάστρο, βρίσκεται στη θέση Λιγκοβίτσι. που κατά τον ιστορικό Μελέτιο (Επίσκοπο Αθηνών-Ναυπακτίας- Καθηγητή στο πανεπηστήμιο της Παντοβα κ.τ. λ.) υποστηρίζει ότι το κάστρο αυτό χτίστηκε υπό του Λυγκέως το γιό του Αφαρέως και πατέρα της Πολυκάστης,η οποία παντρεύτηκε τον Ικάριο κι έκαναν την Πηνελόπη και τα αδέρφια της.
Το 314 πΧ, συγκαλείται γενική Συνέλευση των Ακαρνάνων στο κάστρο των Δηριέων υπό το βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο. Αποφασίζεται να οχυρώσουν και να ενισχύσουν τις παραποτάμιες πόλεις της Ακαρνανίας κι οι Δηριείς να εποικίσουν και να δημιουργήσουν το Αγρίνιο “οι πλείστοι μεν εις Στράτον πόλιν συνώκησαν, οχυρωτάτην ούσαν και μεγίστην, Οινιάδες δε τινές, άλλοι συνήλθον επί Σαυρίαν, Δεριείς δε μεθ’ εταίρων εις Αγρίνιον”.
Έτσι λοιπόν οι Ακαρνάνες δημιούργησαν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο και ίδρυσαν για πρώτη φορά το Αγρίνιο, Οι Αιτωλοί πολιόρκησαν το Αγρίνιο και το περιέφραξαν με πυκνή πασσάλωση από τις όχθες του Αχελώου. Οι πολιορκούμενοι αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να φύγουν υπόσπονδοι απ’ το Αγρίνιο.
Οι Αιτωλοί όμως δεν τήρησαν τις συνθήκες κι όταν οι Δεριείς έφτασαν στις όχθες του Αχελώου, τους επιτέθηκαν ξαφνικά και κατέσφαξαν τους “πάντας πλην ολίγων”. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε ανοσιούργημα κι αποτελεί μελανό σημάδι στην ιστορία των Αιτωλών.
Στον καζά του Ξηρομέρου συναντούμε τη Σκουρτού με το σημερινό όνομα και αριθμεί 13 κατοίκους το1521. Το 1562 έχει 35 κατοίκους. Το 1732, 34 κατ .Μετά τα Ορλωφικά και λίγο πριν την επανάσταση ερημώνεται ως χωριό, όμως εκεί στεγάζεται το μεγαλύτερο στρατόπεδο, το στρατόπεδο του Λιγκοβιτσιού κάτω απ’ τις διαταγές του Αλεξάκη Βλαχόπουλου ,υπουργού πολέμου της ελληνικής επανάστασης, μέχρι το 1825 , που έπεσε στα χέρια των Τούρκων και πυρπολήθηκε. Αποτελεί μοναδικό μνημείο της Ιστορίας ,της θρησκείας και της φύσης. Η θέα από εδώ είναι μοναδική και σου κόβει την ανάσα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο Πάτρα, Ιόνια νησία, λίμνες και ποτάμια της Δυτ. Ελλάδος αποκαλύπτουν τις ομορφιές τους.
Ξεχωριστή όμως είναι και η θέα απ’ το κιόσκι της Σκουρτούς, όπου μπορεί να δει κανείς τα περισσότερα χωριά του Ξηρόμερου και το πανέμορφο δάσος με τις βελανιδιές που αποτελεί σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Bergmier το ομορφότερο δάσος της Ευρώπης.
Αξίζει όμως να επισκεφθεί κανείς και την υπέροχη λίμνη μας την Οζερό ,και να περπατήσει στην καταπράσινη ακτογραμμή της ή να τη διασχίσει με βάρκα. Αξίζει να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ερειπωμένα μοναστήρια ,τα οποία ερειπωμένα βρήκε Πουκεβίλ το 1805 και σύμφωνα με τον Παπατρέχα έχουν χτιστεί προ του 1350.
Αξίζει να γευθεί κανείς τα ξεχωριστά προϊόντα της περιοχής γάλα,τυρί, κρέας τραχανά, βούτυρο, αμύγδαλα , κρασί, σιτηρά και το ξεχωριστό καρπούζι αλλά και τα αρωματικά, που εδώ έχουν ξεχωριστό άρωμα και ξεχωριστή ευωδία.
Αξίζει να περπατήσει στο υπέροχο βελανιδοδάσος και να νιώσει τη δροσιά της ζωής και τη δροσιά του δάσους, ν αφουγκραστεί το θρόισμα των φύλλων της βελανιδιάς , όπως έκαναν οι “Ελλοί”, οι πρώτοι Έλληνες.
Σχετικά Άρθρα
Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Πρόσκληση συμμετοχής ωφελούμενων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Μεσολόγγι: 12 συλλήψεις στο Νεοχώρι για την κλοπή πέντε τόνων ελιάς
Αγρίνιο: 56χρονος δέχθηκε μήνυση από την πρώην σύζυγό του για εκδικητική πορνογραφία