Ήταν ο γιος του Ανδραίμονος και της Γόργης, της κόρης του Οινέα.
- Ο Ανδραίμων ανέλαβε το θρόνο της Καλυδώνος όταν ο Διομήδης απεκατέστησε τη νομιμότητα και εξεδίωξε τον Άγρο και τους γιους του.
Ο θρόνος πέρασε στον Θόαντα, τον παππού του Οξύλου. Ήταν αυτός βασιλιάς στην Καλυδώνα όταν οι Ατρείδες κάλεσαν σε πανελλήνια εκστρατεία κατά του Ιλίου. Και ήταν ασφαλώς ο αρχηγός των Αιτωλών στην Τροία, όπου πήγε με σαράντα πλοία. Ηγετική θέση στο στρατό των Αιτωλών στον πόλεμο της Τροίας, είχε και ο Περίφας, που σκοτώθηκε όμως απ’ τον Άρη. Ο Όμηρος αποκαλεί τον Περίφαντα «πελώριο» και «των Αιτωλών έξοχ’ άριστο».
Ο Όμηρος περιγράφει:
Στους Αιτωλούς ηγείτο ο Θόας του Ανδραίμονος γιος
που την Πλευρώνα ενέμαιτο και την Ώλενο και την Πυλήνη
και την παραθαλάσσια Χαλκίδα και την πετρώδη Καλυδώνα .
γιατί τότε του μεγαλόκαρδου Οινέως οι γιοι δεν ήσαν,
ούτε ο ίδιος υπήρχε και είχε πεθάνει ο ξανθός Μελέαγρος .
σ’ αυτόν εντολή δόθηκεν επί πάντων ν’ ανάσση των Αιτωλών
και τούτο συνάμα σαράντα μελανές νήες έποντο.
Η επιστροφή του Θόαντος, όπως και πολλών άλλων βασιλιάδων, ήταν περιπετειώδης. Μετά την κατάληψη και την καταστροφή της Τροίας, ο Θόας περιπλανήθηκε στην Ιταλία. Στη χώρα των Βρουτίων έχτισε την πόλη Τέμεσα. Στα νοτιοδυτικά παράλια της Κάτω Ιταλίας, στον κόλπο του Τάραντος, ο Θόας ως επικεφαλής Αιτωλών αποίκων, ο Φιλοκτήτης της ομάδας της Θεσσαλομαγνησίας και οι εγγονοί του Πελασγού, γιοι του Λυκάονος και της Κυλλήνης, ο Οίνωτρος, ο Πευκέτιος και ο Ίταλος που είχαν ηγηθεί της ανάλογης ομάδας των Αρκάδων, ίδρυσαν πολλές πόλεις.
Ο Θόας, σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς φιλοξένησε στην Αιτωλία τον Οδυσσέα όταν μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη έπρεπε να εξοριστεί. Αυτή η εκδοχή του μύθου έχει ως εξής: Όταν ο Οδυσσεύς φόνευσε τους μνηστήρες της Πηνελόπης και αφού κατηγορήθηκε γι’ αυτό απ’ τους συγγενείς τους, παραπέμφθηκε να κριθεί από τον Νεοπτόλεμο που ήταν βασιλιάς των κατά την Ήπειρον νήσων.
Ο Νεοπτόλεμος, με τη σκέψη ότι αν βγει απ’ τη μέση ο Οδυσσεύς, θα προσαρτήσει στο βασίλειό του και την Κεφαλληνία, τον καταδίκασε σε εξορία. Έτσι ο Οδυσσεύς κατέφυγε στην Αιτωλία και στον παλιό του γνώριμο τον Θόαντα, παντρεύτηκε δε την κόρη του και έκανε έναν γιο, τον Λεοντοφόνο, που πέθανε σε βαθιά γεράματα (… Οδυσσέα δε εις Αιτωλίαν προς Θόαντα τον Ανδραίμονος παραγενόμενον την τούτον θυγατέρα γήμαι, και καταλιπόντα παίδα Λεντοφόνον εκ ταύτης γηραιόν τελευτήσαι – Απολλοδώρου Βιβλιοθήκη).
Φώτης Μπερίκος
Από το βιβλίο “Αιτωλία και Ακαρνανία: Εν αρχή ην ο Μύθος”
Σχετικά Άρθρα
Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Πρόσκληση συμμετοχής ωφελούμενων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Μεσολόγγι: 12 συλλήψεις στο Νεοχώρι για την κλοπή πέντε τόνων ελιάς
Αγρίνιο: 56χρονος δέχθηκε μήνυση από την πρώην σύζυγό του για εκδικητική πορνογραφία