Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του Παραρτήματος του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοκααρνανίας και έχει κερδίσει τους συναδέλφους του και για την αυτοπεποίθηση που τον διακρίνει αλλά και για το γεγονός ότι παρά τις παραταξιακές διαφορές που συγκροτούν τις παρατάξεις μιας Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου έχει αποδείξει με την πράξη του, όπως μας είπαν αρκετοί συνάδελφοι του, ότι και θέλει και μπορεί να είναι ο πρόεδρος όλων των μηχανικών της περιοχής μας.
- Στη συνέντευξη της Δευτέρας σήμερα, απαντάει στις ερωτήσεις μας, ο κ. Λίνος Μπλέτσας.
Το όνομα του κ. Μπλέτσα είναι Στυλιανός και γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 3 Σεπτεμβρίου του 1971, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του.
Το 1989 αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου και το 1997 από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Από την επόμενη κιόλας χρονιά και μέχρι το 2005 εργάστηκε ως Πολιτικός Μηχανικός σε διάφορες Τεχνικές Εταιρείες στην Αθήνα, αποκτώντας ταυτόχρονα το 2002 τον μεταπτυχιακό του τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το KINGSTON UNIVERSITY του Λονδίνου.
Από το 2005 μέχρι σήμερα εργάζεται σαν ελεύθερος Επαγγελματίας Πολιτικός Μηχανικός και είναι βασικός μέτοχος σε δύο Τεχνικές Εταιρείες με αντικείμενο την κατασκευή ιδιωτικών κτιριακών έργων.
Το 2010 εκλέγεται για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. Αιτ/νιας και από το 2014 έως το 2016 συμμετείχα στη Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Τμήματος από τη θέση του Αντιπροέδρου.
Από το 2017 μέχρι και σήμερα είναι Πρόεδρος της (Δ.Ε.) του Τ.Ε.Ε. Αιτ/νιας κερδίζοντας διαδοχικά τις εκλογές του 2016 και του 2019 με την παράταξη «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών και Συνεργαζόμενοι».
Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα αγόρια.
Λ.Τ.
Λίνος Μπλέτσας: «Κύριο μέλημα η πολύπλευρη ανάδειξη της Αιτωλοακαρνανίας»
Λ.Τ. Να ξεκινήσουμε από την αρχή, κ. Πρόεδρε. Πόσα χρόνια δραστηριοποιήστε ως πολιτικός μηχανικός στην πόλη μας και ποια ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα του «κλάδου», που σας οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσετε και το 2016 και πέρυσι την προεδρεία της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας;
Λ.Μ. Κύριε Τηλιγάδα, στην πόλη μας δραστηριοποιούμαι ως Πολιτικός Μηχανικός από το 2005 και από το 2010 συμμετέχω ενεργά στο Τ.Ε.Ε., ως μέλος της Αντιπροσωπείας, ενώ το 2014 συμμετείχα και στη Δ.Ε. από τη θέση του Αντιπροέδρου.
Πίστευα ακράδαντα και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι το Περιφερειακό Τμήμα του Τ.Ε.Ε. αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό, θεσμικό φορέα για την περιοχή μας, ο οποίος επιτελεί στο έπακρο τα τελευταία 20 χρόνια, τον διττό του ρόλο, τόσο ως επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας των μηχανικών όσο και ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας.
Ο κλάδος των μηχανικών βίωσε την τελευταία δεκαετία μια πρωτοφανή κρίση, οικονομική και επαγγελματική, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους κλάδους, δεδομένου, ότι το επάγγελμά μας είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη, ενώ η χώρα βρίσκονταν σε διαρκή ύφεση.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές θεώρησα, ότι είχα χρέος να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην περαιτέρω ανάταξη του Τμήματος, να του προσδώσω ένα νέο όραμα και να εφαρμόσω ένα μελετημένο σχέδιο, που ως βασικούς άξονες είχε το άνοιγμα του Τ.Ε.Ε. προς την κοινωνία και την υποστήριξη των συναδέλφων μηχανικών σε κάθε επίπεδο.
Λ.Τ.Κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό της μέχρι σήμερα πορείας σας, κ. Μπλέτσα, πόσο αποτελεσματική ήταν η λειτουργία της παράταξης σας; Πόσο συνέβαλε η αντιπολίτευση με την κριτική της ή και τη συνδρομή της (εάν και εφόσον υπήρξε τέτοια) στην μέχρι σήμερα λειτουργία σας;
Λ.Μ. Στα πλαίσια του παραπάνω σχεδίου πιστεύω, ότι τους στόχους, που θέσαμε τους πετύχαμε.
Η εξωστρέφεια του τμήματος επιτεύχθηκε από το πρώτο διάστημα. Πραγματοποιήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, χαρακτηριστικά αναφέρω τη συμμετοχή μας ως επιστημονικοί παρατηρητές στο ευρωπαϊκό έργο iBRoad για τη ριζική ανακαίνιση κτηρίων, με συμμετέχοντες δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συνυπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την Π.Δ.Ε. για το ενεργειακό αποτύπωμα της περιοχής μας, συμμετέχοντας με εξειδικευμένη ομάδα εργασίας, κοινοποιήσαμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας για σημαντικά ζητήματα σε προβληματικές υποδομές της περιοχής όπως για την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Αντιρρίου, τη νέα χάραξη Αγρινίου Καρπενησίου, τον κόμβο Χαλαζιά στο Μεσολόγγι κ.ά.
Επίσης πραγματοποιήσαμε μια σειρά από εκδηλώσεις που άφησαν το στίγμα τους στο δημόσιο διάλογο της περιοχής μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω την εκδήλωση για τα Logistics που έθεσε νέα δεδομένα για την πιθανή εκμετάλλευση του Πλατυγυαλίου και ανέδειξε τις απεριόριστες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η περιοχή μέσα από το διάλογο πολλών σημαντικών επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας, την εκδήλωση για τη Ρομποτική και τις συνοδευτικές της δράσεις, που τις αγκάλιασε όλη η σχολική κοινότητα της περιοχής μας, καθώς και μια σειρά από πιο τεχνικές, όπως η ενημερωτική εκδήλωση για τη σημασία του Εθνικού Κτηματολογίου για το Νομό μας, τους δασικούς χάρτες, το νέο νόμο δημοσίων έργων, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κά.
Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσω, ότι το παραπάνω όραμα και τον συγκεκριμένο σχεδιασμό υπηρέτησε η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων όλων των παρατάξεων. Ο όρος «αντιπολίτευση» δεν έχει ιδιαίτερο νόημα στο Περιφερειακό μας τμήμα. Οι παρατάξεις κινούνται συντεταγμένα, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κλάδου και του τόπου μας τα οποία είναι κοινά και δεν έχουν χρώματα.
Αποτελεί βαθιά δική μου πεποίθηση, που την ενστερνίζονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοι, ότι τα αποτελέσματα τα φέρνουν οι ομάδες και όχι τα μεμονωμένα πρόσωπα. Εξάλλου το επάγγελμα του μηχανικού είναι καθαρά τεχνοκρατικό και η διοίκηση του Τμήματος δεν θα μπορούσε παρά να είναι τεχνοκρατική, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.
Λ.Τ. Ποια κατά την κρίση σας είναι σήμερα τα σημαντικότερα αναπτυξιακά ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας, για τα οποία η θεσμική συγκρότηση των μηχανικών της περιοχής μας έχει πάρει θέση, και ποια είναι αυτή;
Λ.Μ. Σταχυολογώντας, θα μπορούσα να αναφέρω επιγραμματικά τα κάτωθι:
- Οι αλλαγές στη χωροταξία και τις χρήσεις γης,
- Η ίδρυση και λειτουργία Βιομηχανικής Περιοχής,
- Η προώθηση της Έρευνας και της καινοτομίας μέσω της ίδρυσης ερευνητικού κέντρου στα πλαίσια του Πανεπιστημίου ,
- Η Ενέργεια, μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών και της έλευσης του φυσικού αερίου
- Η Κυκλική οικονομία, η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση
- Οι Yποδομές, σε οδικούς άξονες, επαρχιακό οδικό δίκτυο, εγγειοβελτιωτικά έργα
Για όλα τα παραπάνω οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες του Τ.Ε.Ε. Αιτ/νιας είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες και σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσουμε μέχρι την επίτευξη των στόχων μας.
Λ.Τ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών πριν από ένα χρόνο, αν δεν κάνω λάθος, έχει συμπεριλάβει στις διατάξεις του κάποιες τεχνικές προτάσεις του Τ.Ε.Ε., τις οποίες και έχει καταστήσει δημόσια εργαλεία με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων γραφειοκρατικών καθυστερήσεων σε θέματα αδειοδοτήσεων δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Πόσο έχει προχωρήσει αυτή η εφαρμογή και ποια προβλήματα παρουσιάζει στη συγκρότηση και λειτουργία της, αν παρουσιάζει.
Λ.Μ. Τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, εισακούγοντας και ενσωματώνοντας στην ουσία τις προτάσεις του Τ.Ε.Ε. Έτσι δημιουργήθηκαν αρχικά οι πλατφόρμες για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, στη συνέχεια για την ηλεκτρονική αδειοδότηση των έργων, για τη δημοπρασία έργων του δημοσίου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο του Κτηματολογίου καθώς και των Δασικών Χαρτών.
Επίσης από την 1/1/2021 ξεκινάει η εφαρμογή του εργαλείου της Ταυτότητας Κτιρίου, που αποτελεί τη συνέχεια των νόμων αυθαιρέτων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή μιας ενιαίας πλατφόρμας από το ΤΕΕ που θα φιλοξενήσει όλα τα παραπάνω και θα συμβάλει στο να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή με σημαντικά οφέλη τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Λ.Τ. Ποιες σύμφωνα με τις πρόνοιες και τους σχεδιασμούς του Τ.Ε.Ε. είναι οι άμεσες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για την καλυτέρευση των όρων της ανάπτυξη στην περιοχής μας, και ποια η συμβολή του τμήματος σ’ αυτές;
Λ.Μ. Συμπεριλαμβάνοντας πολυποίκιλες και πολυεπίπεδες δράσεις θα μπορούσαν να αναφερθούν ενδεικτικά:
- Ολοκλήρωση των μελετών και δημοπράτηση άμεσα της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, που εξάλλου αποτελεί κυβερνητική εξαγγελία σε ανώτατο επίπεδο
- Σύνδεση του Λιμανιού του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια Οδό.
- Ολοκλήρωση των οδικών έργων Αμβρακία – Άκτιο και Αγρίνιο – Καρπενήσι.
- Δημιουργία –από μηδενικής βάσης- ενός νέου Ερευνητικού Κέντρου με έδρα το Αγρίνιο και ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, βάσει συγκεκριμένης μελέτης, σύμφωνα με τις αντίστοιχες, καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό σύνδεσης έρευνας – καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Αιτ/νία.
- Δημιουργία και λειτουργία Βιομηχανικής Περιοχής και κέντρου Logistics στο Αγρίνιο.
- Το σχεδιασμό και υλοποίηση αναπτυξιακού μοντέλου Έξυπνης Πόλης για όλους τους δήμους της Π.Ε.
- Την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, μέσα από το σχεδιασμό και την αξιοποίηση ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την πνευματική ιδιοκτησία των οποίων θα έχουν οι τοπικοί αναπτυξιακοί φορείς, με κύριους άξονες την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, δίνοντας έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον εναλλακτικό – πολιτιστικό, ιαματικό και θρησκευτικό τουρισμό.
Προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων το ΤΕΕ αναπτύσσει πολυσχιδή δράση όλα τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα:
- Δημιούργησε και στελέχωσε ομάδα εργασίας για τη σκοπιμότητα της κάθετης σύνδεσης και μια σειρά από παρεμβάσεις σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο, ενώ το ίδιο έπραξε για τη σύνδεση Αγρίνιο – Καρπενήσι.
- Υποστηρίζει τις ενέργειες του Δήμου Αγρινίου για τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου.
- Υποστήριξε τη δημιουργία campus και ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.
- Συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.
- Διοργανώνει και συμμετέχει σε μια σειρά εκδηλώσεων για την ενέργεια, την κυκλική οικονομία, την ενεργειακή φτώχεια, τα Logistics, τη χωροταξία κλπ.
Λ.Τ.: Ολοκληρώνοντας αυτή μας τη συνομιλία, θα θέλατε κ. Πρόεδρε, να συμπληρώσετε κάτι ;
Λ.Μ. Κύριο μέλημα όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής μας, δεν μπορεί να είναι άλλο από την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την πολύπλευρη ανάδειξη του Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Η ευόδωση αυτού του στόχου, διέρχεται από την οδό των ευρύτατων δυνατών συνεργασιών και συνεργειών. Ως Μηχανικός και ως Πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, αυτό τον σχεδιασμό θα υπηρετήσω στο έπακρο έχοντας ως υπερπολύτιμη βοήθεια, το ανθρώπινο κεφάλαιο του Τ.Ε.Ε., που αποτελείται από άρτια καταρτισμένους επιστήμονες-μηχανικούς.
Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr
Σχετικά Άρθρα
Ο Λίνος Μπλέτσας στον Antenna Star 103.5: «Στρατηγικές νίκες προς όφελος των πολιτών»
Ο Γιώργος Ξενάκης στον Antenna Star 103.5: «Κυνηγούν τον Κασσελάκη επειδή δεν μπορούν να τον ελέγξουν»
Αγρίνιο – Νέα Αριστερά: Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εισηγητής στη Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής