Παπαευαγγέλου: «Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά»

Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνει σχετικά με την πορεία και την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της πανδημίας.

  • Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, μιλούν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, αμφότεροι μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Στην ενημέρωση παίρνει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν το σύστημα Υγείας.

Ανοίγοντας την ενημέρωση η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω από 1%. Οφείλεται στον μικρό αριθμό τουριστών αλλά και των απαραίτητων τεστ. Η διάμεση ηλικία στα 25 έτη . Δύο εβδομάδες πριν στα άτομα κάτω των 39 ετών ήταν το 80% των κρουσμάτων. Τώρα αυξάνονται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
2.500 άνθρωποι άνω των 40 ετών νόσησαν. Δεν είναι ότι υπολογίζουμε μόνο την πίεση στο ΕΣΥ που επιβαρύνεται και από τις καλοκαιρινές άδειες. Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ είναι ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις είναι η κύρια έκθεση και η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία είναι ο τρόπος μετάδοσης για μεγαλύτερα άτομα.

 Αυτά που ιχνηλατούμε είναι πολλά που έχουν έρθει σε επαφή με νέους που γυρίζουν από νησιά. Πάνω 1300 νοσηλεύονται με κορονοϊό. Η πρωτιτική πορεία του αριθμού των διασωληνωμένων έχει σταματήσει. Παρατηρείται και μια μείωση στην ηλικία των ανθρώπων που νοσηλεύονται και διασωληνώνονται. Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί ήπια αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και διασωληνώσεων. Το όφελος του εμβολιασμού είναι πλέον ξεκάθαρο».

«Το βλέμμα στα νοικοκυριά που υποδέχονται νέους»

«Το βλέμμα μας είναι στα νοικοκυριά που θα υποδεχθούν νέους που θα γυρίσουν από διακοπές στα νησιά. Να μην εφησυχάζουν με το αρνητικό τεστ. Να προσέχουν και να παίρνουν μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως τη μάσκα. Πρόσφατη μελέτη έδειξε η ενδοοικογενειακή μετάδοση σε μη εμβολιασμένους γονείς ήταν συχνή. Σε πέντε μέρες εμφανίζονταν τα πρώτα συμπτώματα. Το 10% χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Με τη σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, είναι απαραίτητο να είναι προσεκτικοί ακόμα και οι εμβολιασμένοι πολίτες. Ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι 20 με 80 φορές μικρότερος. Έχει νοσήσει μόλις το 0,17%. Είναι φυσικό να βλέπουμε κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα νοσοκομεία το 99% όσων χρειάστηκε να διασωληνωθούν ήταν ανεμβολίαστοι. Ο πλήρως εμβολιασμένος υπερήλικας 80 ετών έχει τον ίδιο κίνδυνο να χάσει τη ζωή του από κορονοϊό με έναν ανεμβολίαστο 50χρονο. Συνηθίσαμε μόλις διαφαίνεται το τέλος να προκύπτει μια νέα πρόκληση. Είναι αναγκαίο να διατηρούμε τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας».

dikaiologitika.gr