Που αποδίδουν το φαινόμενο της διστακτικότητας οι ερευνητές;
- Μια ερευνητική ομάδα από το City University of New York Graduate School of Public Health and Health Policy, το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, το Vaccine Confidence Project στο London School of Hygiene and Tropical Medicine και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown ανακοίνωσαν ότι στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine δημοσιεύθηκε η έρευνά τους, που αποκαλύπτει την πιθανή παγκόσμια διστακτικότητα να δεχθούμε το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
«Ναι» στο εμβόλιο το 72%
Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την προηγούμενη επικυρωμένη έρευνα COVID-SCORE δείγματος περισσότερων από 13.400 ατόμων από 19 χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από τον ιό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 72% των συμμετεχόντων πιθανότατα θα έκανε το εμβόλιο. Από το υπόλοιπο 28%, το 14% φαίνεται να αρνείται ενώ το 14% φαίνεται διστακτικό, ποσοστό που μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους πιθανόν να αποφύγουν τον εμβολιασμό.
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 90 εμβόλια κατά του κοροναϊού βρίσκονται σε εξέλιξη, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε δοκιμές. Εκτός από την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων της ανάπτυξης ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, της παραγωγής του σε μεγάλη κλίμακα και της διανομής του ισάξια, οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο θα κληθούν πιθανότατα να ξεπεράσουν το πρόσθετο εμπόδιο της διστακτικότητας για το εμβόλιο.
Από που πηγάζει η διστακτικότητα;
«Διαπιστώσαμε ότι το ζήτημα της διστακτικότητας αναφορικά με το εμβόλιο συνδέεται στενά με την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια ήταν πάντοτε υψηλότερη σε χώρες όπου η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ήταν υψηλότερη» επισημαίνει ο Jeffrey V. Lazarus, ερευνητής και συντονιστής μελέτης του ISGlobal.
«Πρέπει να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο εμβόλιο αλλά και να διευκολύνουμε την διαδικασία επικοινώνησης και κατανόησης του τρόπου που το εμβόλιο βοηθά στον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19» προσθέτουν οι ερευνητές.
Η χώρα με την υψηλότερη βαθμολογία θετικών απαντήσεων στην «λήψη αποδεδειγμένου, ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου» ήταν η Κίνα (87%), η οποία είχε επίσης το χαμηλότερο ποσοστό αρνητικών απαντήσεων (0,7%). Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία είχε τον υψηλότερο αριθμό αρνητικών απαντήσεων (27%), ενώ οι Ρώσοι ερωτηθέντες έδωσαν τον χαμηλότερο αριθμό θετικών απαντήσεων (55%). Στις ΗΠΑ, το 76% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, το 11% ήταν αρνητικό και το 13% δεν είχε άποψη.
Πώς επιδρά η ηλικία στην αποδοχή του εμβολίου;
Η αποδοχή του εμβολίου κατά του κοροναϊού ποικίλλει επίσης ανάλογα με την ηλικία, με την υψηλότερη αποδοχή να εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικιωμένων σε σύγκριση με εκείνους ηλικίας κάτω των 22 ετών. Περιέργως, τα άτομα που είχαν αρρωστήσει με το COVID-19, ή των οποίων οι συγγενείς είχαν αρρωστήσει, δεν ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά.
«Θα ήταν πραγματικά τραγικό να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο και οι άνθρωποι να είναι διστακτικοί για την εφαρμογή του. Πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε μια ισχυρή και διαρκή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την διστακτικότητα των ανθρώπων, ώστε να «ξαναχτίσουμε» την εμπιστοσύνη του κοινού στα οφέλη του εμβολιασμού» καταλήγουν οι ερευνητές.
vita.gr
Σχετικά Άρθρα
Δήμος Αγρινίου: Αιτήσεις πληγέντων
Αγρίνιο: Ενδοοικογενειακή Βία… ξανά!
Αγρίνιο: Ισχυρή σεισμική δόνηση