Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί την παρατήρηση για το αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών.
- Κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα από τον ΕΜΑ ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο πως υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson. Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός. Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.
Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους. «Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.
newsit.gr
Σχετικά Άρθρα
Υποστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ. ο Αγρινιώτης Λ. Κατσαντώνης και ο Ναυπάκτιος Κ. Κακούσης
Ευστράτιος Πετράκης: Πύραρχος ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου
Μεσολόγγι: Ο Γιώργος Μπόγρης σε ταβέρνα στη Σταμνά!